Σε κατάσταση διαχειριστικού συναγερμού έχουν τεθεί οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς με την εκπνοή της δίμηνης παράτασης του ισχύοντος προγράμματος θα πρέπει να υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις για τις δανειακές υποχρεώσεις των επόμενων μηνών, που αγγίζουν συνολικά τα 23 εκατ.
Όπως αναφέρει το Mega, τα 2,1 δισ. του πρώτου τριμήνου μπορούν να καλυφθούν με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από το μέτωπο των εσόδων. Τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν με το τέλος του τριμήνου, όπου οι υποχρεώσεις φτάνουν συνολικά τα 4,6 δισ. ενώ στο εξάμηνο ο πήχης θα έχει φτάσει συνολικά τα 8,9 δισ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πιο δύσκολοι μήνες θα είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, όπου η λήξη ομολόγων της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών, δημιουργούν ένα βάρος, 8,8 δισ.
Οι χορηγήσεις νέων δανείων στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν περαιτέρω 3,2%, ενώ καμπανάκι κινδύνου για έλλειψη ρευστότητας στην αγορά εξέπεμψε εκ νέου ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε σε συνέντευξή του στο Βήμα ότι “το πρόβλημα είναι η ρευστότητα στην αγορά. Δεν είναι δυνατόν έπειτα, από τόση προσπάθεια να είμαστε πάλι εκτός αγορών, όταν οι άλλες χώρες του προγράμματος δανείζονται πάλι φθηνά, τη στιγμή που εμείς καταβάλαμε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια».
Ποια είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση έκτακτων χρηματοδοτικών αναγκών
Για την αντιμετώπιση έκτακτων χρηματοδοτικών αναγκών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το “πάγωμα ελαστικών δαπανών”, όπως και των πληρωμών σε τρίτους και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το φρένο στην επιστροφή φόρων και τέλος οι έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Την ίδια ώρα, “πάγο” έβαλε στις επιστροφές από τα κέρδη του ευρωσυστήματος ο επικεφαλής του ESM, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή σημείωσε ότι οι αγορές εκτιμούν πως στην Ελλάδα υπάρχει αβεβαιότητα
newmoney.gr