Ειδήσεις

Το παζλ μέχρι στιγμής των ανεξάρτητων: τα «ναι», τα «όχι», τα «ίσως»

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού επιτάχυνε τις εξελίξεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και άνοιξε τον δρόμο σε ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και κόμματα να συμφωνήσουν στο νέο πλαίσιο που έθεσε ο Αντώνη Σαμαράς για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογές στα τέλη του 2015.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει τις 170 ψήφους η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα κατά την αυριανή δεύτερη ψηφοφορία προκειμένου να διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα για την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου όπου θα απαιτηθούν 180 ψήφοι για την Προεδρική εκλογή.

Στο παζλ των ανεξάρτητων βουλευτών, που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά το διάγγελμα Σαμαρά προστέθηκαν οκτώ βουλευτές στις θετικές ψήφους της 2ης ψηφοφορίας: τρία σίγουρα «ναι» για τον Σταύρο Δήμα (Β.Οικονόμου, Π. Μελάς, Γ. Κουράκος , τρείς θετικές γνώμες για την στάση του Πρωθυπουργού που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για θετική ψήφο στην 2η ή την 3η ψηφοφορία (Γ.Κασαπίδης, Κ. Γιοβανόπουλος, Μ. Ιατρίδη) και δύο πιθανά «ναι» από τους πρώην χρυσαυγίτες Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλο.

Τρία καινούργια «ναι» και πέντε πιθανές θετικές ψήφοι

Θετικά ανταποκρίθηκε στο διάγγελμα Σαμαρά ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη υποψηφιότητα του Στ. Δήμα. «Η πρόταση Σαμαρά ικανοποιεί το πολιτικό πλαίσιο των 8 βουλευτών της Κεντροαριστεράς για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Συνταγματική αναθεώρηση από την παρούσα βουλή καθώς και προσδιορισμό ημερομηνία εκλογών εντός του 2015. Υπό αυτήν την έννοια θα υποστηρίξω την συναινετική εκλογή του Στ. Δήμα», σημείωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής. Αντίστοιχα ο Γ. Κουράκος εμφανίστηκε αποφασισμένος να στηρίξει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα από την δεύτερη ψηφοφορία, ενώ ο Π.Μελάς έχει δηλώσει μετά την πρώτη ψηφοφορία ότι θα ψηφίσει θετικά στις επόμενες δύο διαδικασίες. Στην κατηγορία των πιθανών θετικών ψήφων, αναμένεται να ενταχθούν οι πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος που απουσίαζαν κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής, Κ. Γιοβανόπουλος δεν άνοιξε τα χαρτιά του, αλλά είπε πως μελετά την πρόταση Σαμαρά και ότι είναι σε επιφυλακή. Τη θέση του κ. Γιοβανόπουλου φαίνεται πως ενστερνίζεται και ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τη Ν.Δ. Γ. Κασαπίδης, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να δείχνει τις προθέσεις του. Οι δύο βουλευτές αναμένεται να θα προσμετρηθούν σε εκείνους που θα στηρίξουν την προεδρική εκλογή μαζί με τη Μίκα Ιατρίδη, η οποία εκτιμάται ότι θα ψηφίσει θετικά στην τρίτη ψηφοφορία. Σταθερά υπέρ του Στ. Δήμα θα ταχθούν όπως και στην πρώτη ψηφοφορία οι Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Κ. Μάρκου, Χρ. Αηδόνης και Γ. Νταβρής.

Τρία «παρών» με ερωτηματικό για την τρίτη ψηφοφορία και 8 «όχι» για τον ΠτΔ

Ο Β. Καπερνάρος ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει παρών στην αυριανή ψηφοφορία αλλά εξέπεμψε θετικό μήνυμα για την τρίτη ψηφοφορία κάνοντας λόγο για «θετική κίνηση του πρωθυπουργού, ο οποίος -όπως είπε- άνοιξε την πόρτα της εθνικής συνεννόησης». «Τώρα τον λόγο έχει η απέναντι πλευρά η οποία θα πρέπει να απαντήσει και είτε να συμφωνήσει είτε να κάνει αντιπρόταση. Για να δούμε και ποιοι θέλουν εκλογές. Δεν υπάρχει κανένας που να θέλει τους Έλληνες διχασμένους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καπερνάρος.

Στη λογική ότι θα πρέπει να πιεστούν τα δύο μεγάλα κόμματα και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει εθνική συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κινούνται οι βουλευτές Π. Τατσόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης, αλλά και οι τρείς της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία των 8 Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρας, οι οποίοι θα ψηφίσουν παρών στην 2η ψηφοφορία.

Αρνητικοί στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να παραμείνουν και αύριο όπως στην πρώτη ψηφοφορία οι Μ. Μπόλαρης, Θ. Τζάκρη, Θ. Παραστατίδης, Π. Μουτσινάς, Οδ. Βουδούρης, Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, και ο Βύρων Πολύδωρας ο οποίος ενδέχεται να αλλάξει στάση κατά την τρίτη ψηφοφορία.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου