Με το ενδεχόμενο της προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών να είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο, στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν σε κινήσεις που θα διασφαλίζουν την ταμειακή ρευστότητα του κράτους τουλάχιστον έως τον Μάρτιο, που θεωρητικά θα πρέπει να έχει κλείσει ο έλεγχος της τρόικας και να εκταμιευτούν οι δόσεις που εκκρεμούν.
Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο ενέταξε στη «φαρέτρα» του άλλο ένα όπλο που δίνει μία ταμειακή ανάσα. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, περνούν στον προϋπολογισμό τα διαθέσιμα των υπουργείων, ανεξάρτητων φορέων και αποκεντρωμένων διευθύνσεων που τηρούνταν σε 468 λογαριασμούς τραπεζών. Πρόκειται για μία κίνηση που είχε αποφασιστεί εδώ και μήνες στο πλαίσιο της καλύτερης διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του κράτους και σύμφωνα με πληροφορίες ενισχύει τη ρευστότητα του Δημοσίου κατά 500 εκατ. ευρώ με 1 δις ευρώ.
Ποσό το οποίο έρχεται να προστεθεί στα κεφάλαια που δανείζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Δημόσιο από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 9 δις ευρώ. Επίσης, υπάρχουν δύο ακόμα «δεξαμενές» άντλησης ρευστότητας. Η μία αφορά στο απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο είναι 3 δις ευρώ και μπορεί υπό συνθήκες να αξιοποιηθεί για λίγες ημέρες.
Η δεύτερη έχει να κάνει με τις έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Ηδη έχει πραγματοποιηθεί μία τέτοια έκδοση και έχουν αντληθεί 1,6 δις ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερη, εάν κριθεί απαραίτητο.
Ωστόσο, με αυτές τις μεθόδους το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι μπορεί να διασφαλιστεί η ρευστότητα του Δημοσίου έως τον Μάρτιο. Εάν κυλήσουν ομαλά οι εισπράξεις φόρων ενδεχομένως να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Μαρτίου. Όμως, είναι σαφές ότι η έγκαιρη εκταμίευση των δόσεων από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί τη μοναδική “σίγουρη λύση” για να μην προκύψει ταμειακό πρόβλημα.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται – μεταξύ άλλων – και η χθεσινή δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου, κ. Π. Μοσκοβισί, ότι «θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα. Θα πρέπει μέσα σ’ ένα δίμηνο να περάσουμε σε κάτι διαφορετικό από την τωρινή τρόικα». Σε διαφορετική περίπτωση, είναι βέβαιο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου θα βρεθούν υπό ασφυκτική πίεση. Παράλληλα, η δήλωση του κ. Μοσκοβισί μεταφράστηκε από αρκετούς και ως ένα μέσο πίεσης για ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, καθώς ήδη το γερμανικό κοινοβούλιο έχει ανάψει το πράσινο φως για τη διαμόρφωση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) που θα πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου, όταν και ολοκληρώνεται το υφιστάμενο πρόγραμμα.
Καθημερινή