Τη σημασία της ευρωπαϊκής εμπειρίας για το νησιωτικό ΦΠΑ στην αξιολόγηση αλλά και στη διαμόρφωση/βελτίωση της οικονομικής πολιτικής προς όφελος των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών, ανέδειξε στη συζήτηση πάνω στην Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τους «μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ», ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Δημήτρης Γάκης.
Στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών την Τετάρτη 16.12.15, ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας παρουσίασε τη συγκριτική μελέτη για την έμμεση φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης. Υπενθυμίζεται, ότι την πρωτοβουλία για την εκπόνηση μελέτης για τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. σε νησιωτικές περιοχές, είχε πάρει τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος της υποεπιτροπής, Δημήτρης Γάκης.
Στη συνεδρίαση, ο βουλευτής Δωδεκανήσου «πάντρεψε» την επιστημονική γνώση με την πολιτική, τονίζοντας « ότι Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, δεν μπορεί να είναι πανάκεια για την οικονομική ανάπτυξη στη νησιωτική χώρα. Ταυτόχρονα, η επιστημονική τεκμηρίωση μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο στην αντιμετώπιση των αναπτυξιακών προκλήσεων στη νησιωτική χώρα, εντός και εκτός συνόρων…».
Στην τοποθέτηση του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, υπογράμμισε τη σημασία της επιστημονικής μελέτης για το νησιωτικό ΦΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «…έτσι, πρέπει να δουλεύουμε. Για να έχουμε πρακτικά αποτελέσματα στη δουλειά μας. Γιατί η αξιολόγηση των οικονομικών, αλλά και των κοινωνικών ζητημάτων που καλούμαστε να επιλύσουμε, χρειάζεται συγκεκριμένα επιχειρήματα και την επιστημονική γνώση που να τεκμηριώνει τις προτάσεις και τα τυχόν μέτρα .Όπως είναι – στη συγκεκριμένη περίπτωση – τα θέματα ειδικών οικονομικών ρυθμίσεων που λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες της νησιωτικής χώρας, στα οποία και αναφέρετε η συγκριτική μελέτη για το νησιωτικό ΦΠΑ στην ΕΕ που συζητάμε σήμερα».
«Η έκθεση, μπορεί να γίνει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο στα χέρια μας. Για τεκμηρίωση, αλλά και σαν απόδειξη της σοβαρότητας – της ιδιαίτερης προσοχής – με την οποία προσεγγίζουμε τα νησιωτικά ζητήματα», υπογράμμισε ο Δημήτρης Γάκης. Όπως επίσης, συμπλήρωσε, η συγκεκριμένη καλή πρακτική, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τις δυνατότητες της εκ των προτέρων αξιολόγησης άλλων ειδικών οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων.
Η μελέτη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, θα μεταφραστεί στα αγγλικά και θα αποσταλεί σε όλους τους «Θεσμούς», σαν μια τεκμηριωμένη έκθεση για την έμμεση φορολογία στις ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές.
https://www.dimokratiki.gr/22-12-2015/ischiro-diapragmateftiko-charti-ekthesi-tou-grafiou-proipologismou-tis-voulis-gia-tous-miomenous-sintelestes-fpa/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.