Παρόλο που σήμερα αναμενόταν η δεσμευτική επιστολή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες, με την οποία θα απαντά στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι θεσμοί και μία σειρά κράτη-μέλη σχετικά με τις παροχές που εξήγγειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός, η αποστολή της θα γίνει τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από τους θεσμούς γραπτώς τα συγκεκριμένα σημεία που θέλουν να καλύπτει η δεσμευτική επιστολή, ώστε να αποφευχθούν οι παρερμηνείες, γι’ αυτό και κυβερνητική πηγή εκτιμούσε χθες ότι η αποστολή της επιστολής μπορεί να πάρει περισσότερο από μία μέρα.
Στη συνέχεια, οι θεσμοί –Κομισιόν, ΕΚΤ, ΕSM και το ΔNT– θα πρέπει να τη θεωρήσουν ικανοποιητική και τότε θα δοθεί το άτυπο «πράσινο φως» για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που μπορεί να γίνει και πριν από το τέλος του έτους. Ομως, επίσημα η απόφαση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF/ESM τον Ιανουάριο και τότε θα γίνει και η εφαρμογή τους, δηλαδή από τον νέο χρόνο.
Χθες, οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών για το περιεχόμενο της επιστολής ήταν συνεχείς. Σκοπός ήταν να γραφτεί μία δεσμευτική επιστολή με την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου που θα ικανοποιεί τους θεσμούς και τις επιφυλάξεις των κρατών-μελών ως προς τις προθέσεις και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Κυβερνητική πηγή δήλωνε πως έχει ζητηθεί από τους θεσμούς ένα κείμενο που θα συμπυκνώνει τι θα ήθελαν να απαντηθεί από ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι βασικές διαβεβαιώσεις της επιστολής του κ. Τσακαλώτου αναμένονται να είναι οι ακόλουθες:
• Διαβεβαίωση ότι το βοήθημα προς τους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και πως το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα είναι μόνο για το 2017.
• Δέσμευση ότι σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του προϋπολογισμού και ενεργοποίησης του κόφτη, οι περικοπές θα εφαρμοστούν εκεί όπου έγιναν οι παροχές, δηλαδή στους συνταξιούχους.
• Δέσμευση ότι όταν στο μέλλον υπάρχει υπέρβαση του πλεονάσματος, θα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του μνημονίου, δηλαδή θα διατίθεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
• Δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Την πιο σκληρή στάση κρατούσε χθες το ΔΝΤ που ήθελε να είναι πιο συγκεκριμένες οι δεσμεύσεις του Ελληνα υπουργού, ενώ κατά τη διάρκεια του Euroworking Group (EWG) της Τρίτης ο Γερμανός εκπρόσωπος υποστήριζε ότι για να αρθεί το αδιέξοδο θα έπρεπε να συνδεθεί η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτή την άποψη την υποστήριξε και ο Αυστριακός εκπρόσωπος στο Euroworking Group και απέρριψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης. Για να αρθεί το αδιέξοδο, ο επικεφαλής του EWG, κ. Βίζερ, ήταν αυτός που πρότεινε τη λύση της δεσμευτικής επιστολής από τον κ. Τσακαλώτο. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή το ενδεχόμενο να συνδεθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν υφίσταται πλέον.
Πηγή της Ευρωζώνης δήλωνε χθες πως επειδή η δουλειά που γίνεται μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών είναι εποικοδομητική και μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα, «δεν θεωρείται αναγκαία η σύγκληση περαιτέρω έκτακτων Euroworking Group».
Παρόλο που στη συνεδρίαση της Τρίτης, συμμετέχοντες σχολίαζαν στην «Κ» ότι η γαλλική πλευρά που συνήθως είναι πολύ υποστηρικτική των ελληνικών θέσεων δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή, χθες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ υπερασπίστηκε θερμότερα τις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού.
Οι συνθήκες υπό τις οποίες η Αθήνα έλαβε αυτά τα μέτρα «δεν θέτουν σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση τους στόχους που η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει δεδομένων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ενωσης» επισήμανε ο κ. Καζνέβ σε Γάλλους βουλευτές. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η γαλλική κυβέρνηση θα πείσει την Ενωση να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς ο ίδιος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο ότι η Ελλάδα θα αναλάβει τις ευθύνες της.
Καθημερινή