Σοβαρότατα προβλήματα και δυσλειτουργίες σε Δομές Φιλοξενίας προσφύγων, πηγή των οποίων δεν είναι ούτε ο ξένος παράγοντας, ούτε οι συνθήκες οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά η πολιτεία, καταγράφονται σε ερώτηση που κατέθεσαν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αποδέκτες τους υπουργούς Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Οσα αναφέρουν στην ερώτησή τους, εγείρουν σοβαρότατα ερωτήματα αναφορικά με τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και τις δραστηριότητες οι οποίες αναπτύσσονται σε βάρος της εθνικής προσπάθειας για την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Και όλα αυτά, ελάχιστα πριν από τις σημερινές επισημάνσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του κ. Ν.Μουζάλα, κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Κοινοβούλιο για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. «Εχουμε προβλήματα και δυσκολίες. Θα θέλαμε να είχαμε τη δυνατότητα να παράσχουμε ακόμη καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην χώρα μας εγκλωβισμένο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Προσπαθούμε πάρα πολύ, κάνουμε λάθη στην προσπάθειά μας, αργούμε, κάποια φορά, στην προσπάθειά μας, αλλά προσπαθούμε πάρα πολύ», ανέφερε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Τί είναι αυτό, ωστόσο, που αναδεικνύουν οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την προαναφερθείσα κοινή τους πρωτοβουλία στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου; Αρχικώς, μνημονεύουν την ύπαρξη Προγράμματος το οποίο στόχο έχει την «άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία, αλλά και η αντιμετώπιση των διογκούμενων κυμάτων προσφυγικών ροών προς τη χώρα µας».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν, «δημιουργήθηκαν 2.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης µε την τοποθέτηση προσωπικού σε Δήμους και σε υπηρεσίες Α’ υποδοχής, Ασύλου και Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών». Και κάπου εδώ αρχίζει η καταγραφή των προβλημάτων:
«Με βάση μαρτυρίες και αναφορές εργαζομένων και εθελοντών σε Δομές Φιλοξενίας, διαπιστώνονται πολλές αυθαιρεσίες κατά τη λειτουργία της Δράσης, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα» τονίζουν οι 20 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν:
«Χαρακτηριστικά, στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ριτσώνας, βάσει του οριστικού πίνακα κατάταξης επιτυχόντων του ΟΑΕΔ, προσλήφθηκαν για τον σκοπό αυτό 100 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, και η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο μετά από τρεις σχεδόν μήνες λειτουργίας και σύμφωνα με τα όσα επιβεβαιώνουν ο Επικεφαλής Συντονιστής του καταυλισμού (αξιωματικός της 114 Π.Μ. ) και ο υπεύθυνος συντονιστής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης είναι η εξής:
1. Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που απασχολείται τελικώς για τον σκοπό για τον οποίο προσλήφθηκε δεν ξεπερνά το 20%. Ταυτόχρονα οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και τεχνικοί, όπως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι που είναι απαραίτητοι εντός της Δομής, να εκλείπουν σε ποσοστό 100%. Υπενθυμίζουμε ότι υπό το φως των προβλημάτων αξιοποίησης του προσωπικού τα οποία ανέκυψαν, το Υπουργείο Εργασίας έκρινε σκόπιμο να απευθυνθεί με εγκύκλιο προς τους Επιβλέποντες Φορείς/ Δήμους, στην οποία τους παρέχεται το δικαίωμα τοποθέτησης εργαζομένων σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50% για την κάλυψη αναγκών πέραν των ορίων λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας, αλλά που σχετίζονται πάντως με τη λειτουργία και εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων προσφύγων.
2. Ο εκάστοτε εντεταλμένος δημοτικός υπάλληλος για τη διαχείριση του προγράμματος και την κατανομή του προσωπικού, λειτουργεί κατά το δοκούν και χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα οι τοπικοί βουλευτές να γίνονται δέκτες καταγγελιών για άνιση μεταχείριση εργαζομένων, αυταρχικές συμπεριφορές, συστηματικές αυθαιρεσίες, αλλά και απαξίωση της «Δράσης για την ενίσχυση και υποστήριξη των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων».
Παραλλήλως προς αυτά, οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν την ύπαρξη Κοινής Υπουργικής Απόφασης ( 6.1714/5.1504 – ΦΕΚ 424/Β/22-02-2016) που υποχρεώνει του Επιβλέποντες Φορείς, εν προκειμένω τους Δήμους να απασχολούν τους Ωφελούμενους/ εργαζόμενους στα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα α) στις ειδικότητες για τις οποίες έχουν προσληφθεί και β) να μην αναθέτουν σε Ωφελούμενους καθήκοντα τα οποία απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία η οποία δεν προκύπτει από την ειδικότητά τους («ιδιαιτέρως δε όταν αυτά τα καθήκοντα περιλαμβάνουν τη χρήση εξοπλισμού – μηχανημάτων και εργαλείων»)».
Τούτων δοθέντων ζητούν από τους δύο υπουργούς να πληροφορήσουν την εθνική αντιπροσωπεία:
Πρώτον, πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο απομάκρυνσης των Εργαζομένων εκτός Δομών Φιλοξενίας και τοποθέτησης τους σε άλλες υπηρεσίες, υπό τις επιταγές των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών, γεγονός που αντιτίθεται στο σκοπό της δράσης και στις ανάγκες των Δομών Φιλοξενίας προσφύγων;
Δεύτερον, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να μην σημειώνονται φαινόμενα αυθαίρετης τοποθέτησης των εργαζομένων σε τομείς εκτός ειδικότητας για την οποία έχουν προσληφθεί και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, σύμφωνα με τον Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α’);
Τρίτον, ενόψει του Β’ Κύκλου της Δράσης που θα ακολουθήσει, σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε μην εμφανιστούν ανάλογες αυθαιρεσίες και προβλήματα;,
Την ερώτηση υπογράφουν οι Γ.Ακριώτης, Ι.Θεοφύλακτος, Ιωαννέτα Καββαδία Ευαγγελία Καρακώστα, Φρόσω Καρασαρλίδου, Αστ.Καστόρης, Χαρά Καφαντάρη, Ζωή Λιβανίου Χρ.Μαντάς, Κ.Μορφίδης, Θεμ.Μουμουλίδης, Ν.Ξυδάκης, Γ.Πάλλης, Χρ.Παπαδόπουλος, Ν.Παπαδόπουλος, Κ.Παυλίδης, Αν.Πρατσόλης, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, και Γ.Ψυχογιός.