Ειδήσεις

Οριστική και αμετάκλητη η απόφαση για επιβολή φόρου διαμονής

Είναι πλέον επίσημο! Το τέλος διανυκτέρευσης θα επιβληθεί κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 ενώ στις αμέσως επόμενες μέρες (οπωσδήποτε όμως πριν τη λήξη του έτους) αναμένεται να εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος με την οποία θα γίνεται πλέον ξεκάθαρο με ποιο τρόπο θα εισπράττεται και θα αποδίδεται αυτός ο νέος φόρος διαμονής. Μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (εκτός από την Κω και τη Λέρο για τα πρώτο εξάμηνο του έτους) τα νησιά καλούνται να αντεπεξέλθουν σε νέα βάρη!
Με δηλώσεις του στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος, έκανε λόγο για ένα μέτρο που εκθέτει την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για ένα φόρο που έχει καθαρά εισπρακτικό και όχι ανταποδοτικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχα από το Υπουργείο, το τέλος διανυκτέρευσης θα επιβληθεί κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2018, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος για τα διαδικαστικά. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για πρακτικά θέματα και ευελπιστούμε όλες οι απορίες να λυθούν με την εγκύκλιο.
Όπως και να έχει, αυτό το τέλος αποτελεί δυσφήμιση για την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο, χωρίς κανένα ανταποδοτικό χαρακτήρα, το οποίο μας εκθέτει στις ξένες αγορές. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το τέλος διανυκτέρευσης είναι 100% ανταποδοτικό . Πρέπει δε να ληφθεί υπόψη ότι σε αυτές τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο μέσος όρος διαμονής δεν ξεπερνά τις τρεις μέρες, ενώ ο επισκέπτης της Ρόδου παραμένει στον προορισμό 10 ημέρες κατά μέσο όρο. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσο πολύ θα επιβαρυνθεί μία οικογένεια. Πραγματικά θα ερχόμαστε σε δύσκολη θέση να ζητούμε από τους πελάτες μας να πληρώσουν το τέλος κατά την άφιξή τους».
Γενικώς, πολλοί ξενοδοχειακοί παράγοντες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος καθώς το τέλος διανυκτέρευσης βασίζεται στη μαζικότητα και την πώληση πακέτων. Είναι ενδεικτικό ότι οι tour operators, που ελέγχουν το 80% της αγοράς περίπου, δεν έχουν ενσωματώσει το τέλος στις τιμές αλλά απλά έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους. Επαφίεται συνεπώς στους ξενοδόχους να εισπράξουν το φόρο κατά την άφιξη των τουριστών κάτι που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά σε τουρίστες που επιλέγουν το all inclusive και είναι απρόθυμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η επιβάρυνση από το τέλος διανυκτέρευσης για τις επιχειρήσεις θα ανέρχεται σε 6%, και θα προστίθεται στα υπόλοιπα φορολογικά βάρη. Μάλιστα τόνισε ότι η επιβολή αυτή του φόρου δεν θα βοηθήσει στα έσοδα του κράτους.
Κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο τον Ιούνιο του 2017, η υπουργός τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής του τέλους διανυκτέρευσης. «Υπάρχουν δεσμεύσεις του παρελθόντος όπως γνωρίζετε. Εάν και εφόσον τα δημοσιονομικά μας το επιτρέψουν, θα επανεξετάσουμε εάν εφαρμοστεί το τέλος διανυκτέρευσης. Εάν λάβουμε υπόψη ότι έκλεισε η αξιολόγηση και πετύχαμε όλα όσα ζητήσαμε και ότι ξεκινάει πλέον ο δρόμος προς την ανάπτυξη με πρωταγωνιστή τον τουρισμό, θέλω να πιστεύω ότι αν τα δημοσιονομικά μας το επιτρέψουν θα μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε με αυτό το θέμα, το οποίο όπως γνωρίζετε ήταν προϋπόθεση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση», είχε δηλώσει από τη Ρόδο η Υπουργός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου