Ολοκληρώθηκε προχθές το μεσημέρι η διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου «Σύσταση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου» που προβλέπει μεταξύ άλλων την διοικητική αναδιάρθρωση του Κτηματολογίου Ρόδου και ουσιαστικά την κατάρτηση του στην σημερινή του μορφή.
Μεταξύ των ελάχιστων, που ανταποκρίθηκαν στην διαβούλευση, παρά την σοβαρότητα των επιπτώσεων του νομοσχεδίου, ήταν και ο δικηγόρος κ. Γιάννης Κουμπιάδης.
Ο κ. Κουμπιάδης ενίσταται γιατί παραλείφθηκε η αιτιολογική έκθεση από την διαβούλευση, ενώ αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, δηλαδή η λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου με μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, με μεγάλη μάλιστα προίκα να καταργείται μονοκονδυλιάς, με κατ’ ουσίαν κατάργηση της άνευ άλλου τινός από μια και μόνο διάταξη του νέου σχεδίου νόμου, με παράκαμψη των υποχρεωτικά θεσμοθετημένων διαδικασιών, δηλαδή του προηγουμένου ελέγχου της εταιρίας προ της λύσης της, η οποία λύση έπεται και στη συνέχεια ακολουθεί το υποχρεωτικό στάδιο της εκκαθάρισης;»
Τονίζει ακόμη ότι «προαναγγέλλεται η ίδρυση και λειτουργία ενός υδροκέφαλου Οργανισμού, χωρίς να προβλέπεται η αυτοτέλεια κανενός κτηματολογικού γραφείου, πλην ενός, ενώ το ίδιο θα μπορούσε να γίνει τουλάχιστον και στα δύο κτηματολογικά γραφεία της Δωδεκανήσου, λόγω της ιδιαιτερότητας τους και του ειδικού νομικού καθεστώτος με σχετική τροποποίηση της παραγράφου 5 του άρθρου 1 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, με την οποία να διασαφηνίζεται και να συμπληρώνεται αυτή με προστιθέμενο επόμενο εδάφιο ως εξής: «τα δύο κτηματολογικά γραφεία της Δωδεκανήσου θα λειτουργούν ως αυτοτελές γραφείο».
Επιπλέον επισημαίνει ότι ο εν λόγω Οργανισμός έχει κατά ρητή αναφορά ως σκοπό την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας έως το 2020!!!, τη λειτουργία, καθώς και τη σταδιακή συγχώνευση και των υφισταμένων κτηματολογικών γραφείων Ρόδου και Κω.
Προτείνει να γίνει σχετική τροποποίηση της παραγράφου 7 του άρθρου 1 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, διότι, κατά πρώτη ανάγνωση δίδεται η εντύπωση ότι η κατάργηση των υφισταμένων κτηματολογικών γραφείων θα επέλθει στους 24 μήνες, δηλ. μετά τη πάροδο τους.
Τονίζει ότι «θα μπορεί με σχετική (όχι αυξημένη) πλειοψηφία των παρόντων εκ των διορισμένων μελών του ΔΣ, με ένα και μόνο πρακτικό απόφασης τους να επέλθει άμεσα η κατάργηση των εν λόγω κτηματολογικών μας γραφείων ξαφνικά ακόμη και την επόμενη εβδομάδα από την δημοσίευση του σχετικού νόμου αυτού, χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία από πλευράς των εν λόγω Υπηρεσιών με όλες τις δυσμενείς συνέπειες, λόγω της αναπόφευκτης ουσιαστικής αδυναμίας λειτουργίας για απρόβλεπτης διάρκειας χρονικό διάστημα , που θα αποβεί εις βάρος των συναλλασσομένων κατοίκων των εν λόγω νήσων της Δωδεκανήσου και του δημοσίου συμφέροντος».
Ο κ. Κουμπιάδης τονίζει ακόμη ότι στα κτηματολόγια Ρόδου, Κω και Λέρου ισχύει, ως γνωστόν ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου.
Επισημαίνει ότι απαιτείται να προστεθεί ιδιαίτερο εδάφιο στο άρθρο 41 του Σχεδίου Νόμου, ως εξής :
«Συνεχίζει να διατηρείται εν ισχύει ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου (Κυβερνητικό Διάταγμα 132 της 1ηςΣεπτεμβρίου 1929 του Ιταλού Κυβερνήτη της Δωδεκανήσου, οι διατάξεις του οποίου διατηρήθηκαν ως τοπικό και ειδικό δίκαιο και ως ισχύουσες δημοσίας τάξεως διατάξεις περί Κτηματολογίου κατά την δημοσίευση του Νόμου Ν. 510/1947, άρθρο 8, παρ.2 «περί της εν Δωδεκανήσω εφαρμοστέας Δικαστικής Νομοθεσίας» (Φ.Ε.Κ. Α’ 298».
Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, που συμμετείχε στην ίδια διαβούλευση, ενίσταται για το ό,τι στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται και δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος μεταγραφών κατά το ΚΔ 132/1929, ήτοι του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου, στον οποίο θεμελιώνεται η εν γένει λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου καθώς και του Κτηματολογίου Κω – Λέρου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κενό νόμου, με απροσδιόριστες προς το παρόν συνέπειες.
Επίσης στο Άρθρο 07 – Τέλη για την έκδοση και χορήγηση αντιγράφων, πιστοποιητικών και διαγραμμάτων αναφέρεται ότι: «Για τη χορήγηση αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος και κτηματογραφικού διαγράμματος, καταβάλλεται πάγιο τέλος δεκαπέντε ευρώ (15 €) ή τριάντα τρία ευρώ (33 €), αντίστοιχα.»
Τονίζει ότι τα τέλη αυτά για την χορήγηση Κτηματολογικού διαγράμματος έχουν νόημα για τις περιοχές που είναι ήδη ενταγμένες έχει γίνει κτηματογράφηση, οι ιδιοκτησίες και κατ’επεκταση τα Κτηματολογικά διαγράμματα είναι Γεωαναφερμένα (ΕΓΣΑ 87).
Στην περίπτωση των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω-Λερου αφενός δεν λειτουργούν επί τη βάσει ενός σύγχρονου γεωδαιτιτικού συστήματος, αλλά επί τη βάσει ενός αναλογικού χαρτογραφικού συστήματος που σχεδιάσθηκε την εποχή της Ιταλοκρατίας με ατομικά Κτηματολογικά σχεδιαγράμματα σχεδιασμένα σε χαρτί από το έτος ιδρύσεως του και αφετέρου δεν προβλέπεται η εκ νέου κτηματογράφηση στο προκυρηχθέν πρόγραμμα κτηματογραφήσεως.
Συνεπώς για να γίνει η γεωαναφορά σε ΕΓΣΑ 87 μιας ιδιοκτησίας απαιτούνται τουλάχιστον δέκα όμορα κτηματολογικά σχεδιαγράμματα τα οποία αφού ψηφιοποιηθούν, συνορθωθούν, και συσχετιστούν με την υφιστάμενη κατάσταση, να γεωαναφερθούν. Δηλαδή απαιτείται με ένα πρόχειρο προϋπολογισμό έξοδα της τάξης 150 ευρώ για τα σχεδιαγράμματα συν την αμοιβή του Μηχανικού για την παραπάνω εργασία.
Τέλος όπως τονίζει το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, στο Κτηματολόγιο Ρόδου στο μεταβατικό στάδιο θα παρατηρείται το εξής φαινόμενο:
Θα λειτουργεί με τρείς διαφορετικούς κανονισμούς-νομικά συστήματα.
α. Με βάση τον Κτηματολογικό Κανονισμό όπως λειτουργεί τώρα για την Ρόδο
β. Με βάση τον κανονισμό του Εθνικού Κτηματολογίου για την Σύμη
γ. Με βάση τον κανονισμό των υποθηκοφυλακίων για τα νησιά της Χάλκης, του Καστελορίζου και της Τήλου.
Στην περίπτωση δε που απομακρυνθεί το έμπειρο προσωπικό που διαθέτουν αυτή την στιγμή τα Κτηματολογικά γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα στην λειτουργία τους.
https://www.dimokratiki.gr/22-12-2017/sto-podi-egrafi-schedio-nomou-gia-tin-katargisi-tou-ktimatologiou/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.