Ενώπιον του 1ου Τμήματος του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών συζητήθηκε η αγωγή που υπέβαλε (μεταξύ άλλων) ο πρώην διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Βασίλειος Παπανικόλας του Νικηφόρου με την οποία διεκδικεί αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ για την ζημία αλλά και για ηθική βλάβη που υπέστη, από την σκανδαλώδη παύση από τα καθήκοντά του από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική» με την υπ’ αρίθμ. 1441/2019 απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, έγινε δεκτή η αίτηση ακύρωσης της από 21 Δεκεμβρίου 2015 απόφασης που υπέγραψαν ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός κ. Παύλος Πολάκης, με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά του, με ακόμη 4 πρώην διοικητές νοσοκομείων, ο κ. Βασίλειος Παπανικόλας
Θυμίζουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την 17η Δεκεμβρίου ότι από τους συνολικά 127 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, που υπηρετούσαν στα νοσοκομεία της χώρας το Νοέμβριο του 2015, παραμένουν στις θέσεις τους μόνο οι 16.
Ο κ. Παπανικόλας, εστράφη συγκεκριμένα, στο κοινό δικόγραφο, κατά του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτό εκπροσωπείται από τον υπουργό Υγείας, για την ακύρωση της με αριθμό Α2β/Γ.Π. οικ.99321/22-12-2015 απόφασης του Υπουργού, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ΥΟΔΔ 942/28-12-2015.
Στην αίτηση ακυρώσεως, οι αιτούντες, επεσήμαναν ότι της εκδόσεως των αποφάσεων, παύσεώς τους, αλλά και των “αιτιολογικών εκθέσεων παύσης” τους, προηγήθηκε διαδικασία, η οποία είχε ως προφανή στόχο την “εκκαθάριση” των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών του Υπουργείου Υγείας με πρόδηλα πολιτικά κριτήρια.
Υποστηρίζουν, ειδικότερα ότι η διαδικασία παύσης των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών του Υπουργείου Υγείας έλαβε μορφή περισσότερο πολιτικής εκκαθάρισης των ήδη διορισμένων σε αυτές τις θέσεις, παρά μιας αντικειμενικής και διαφανούς αξιολόγησης της αποδοτικότητας και της προόδου τους.
Την υπόθεση χειρίστηκε το δικηγορικό γραφείο του κ. Νικολάου Καραμέτου.
Σημειώνεται ότι με 11 αποφάσεις του, το Γ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε μη νόμιμες τις απολύσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών κρατικών νοσοκομείων, οι οποίες έγιναν το 2015 με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη.
Ειδικότερα, το 2015 μετά από αξιολόγηση 71 διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, οι 59 παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων και αιτιάσεις για πολιτικές απομακρύνσεις. Πολλοί από τους διοικητές προσέφυγαν στο ΣτΕ για να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι επίμαχες αποφάσεις.
https://www.dimokratiki.gr/22-12-2019/syzitithike-i-agogi-apozimiosis-toy-vasileioy-papanikola-kata-toy-ellinikoy-dimosioy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.