Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νότιας Δωδεκανήσου πραγματοποίησε, την περασμένη εβδομάδα, ακόμα μία συνάντηση εργασίας με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και επαφών με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς των νησιών μας.
Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη που παρέστησαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο συντονιστής Αντώνης Αποστολίδης και τα μέλη Βασίλης Καραγιάννης, Γιάννης Μαρίνος και Πόλυ Χατζημάρκου ενώ από τη μεριά του ΕΚΡ, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Μπούκλας, ο Οργανωτικός Γραμματέας κ. Μιχάλης Χαροκόπος και ο Υπεύθυνος Τύπου Γιώργος Φραντζολάκης.
Κοινή διαπίστωση όλων, στη διάρκεια της σύσκεψης, ήταν τα ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα, που έχει λάβει η κυβέρνηση, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την μεσαία τάξη και τις μικρές & μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι εκπρόσωποι του ΕΚΡ ενημέρωσαν το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα προβλήματα του εργαζόμενου κόσμου, τα οποία συνεχώς διογκώνονται, λόγω του γενικευμένου lockdown, της συρρικνωμένης τουριστικής περιόδου, της μεγέθυνσης της κοινωνικοοικονομικής ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας. Πολλές κατηγορίες εποχικών εργαζομένων, ως σήμερα, δεν έχουν λάβει καμία απολύτως ενίσχυση από το κράτος και βρίσκονται κυριολεκτικά σε καθεστώς φτωχοποίησης. Παρόλες τις σχετικές ερωτήσεις και παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τον βουλευτή του νομού μας, Νεκτάριο Σαντορινιό, και σύσσωμη την Αξιωματική Αντιπολίτευση, πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να μην αναγνωρίζονται ως τουριστικές (σύμφωνα με τους ΚΑΔ), παρόλο που η λειτουργία τους βασίζεται αποκλειστικά στην τουριστική κίνηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ένταξης των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας και την απόρριψη των αιτημάτων τους προς τον ΟΑΕΔ, για λήψη επιδόματος. Επιπλέον, έγκυες γυναίκες που δεν δικαιούνται επιδόματος ανεργίας, χάνουν και το επίδομα τοκετού.
Η ίδια κυβερνητική αδράνεια διατρέχει και άλλα ζητήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί κοινοβουλευτικά, με την αγαστή συνεργασία του ΕΚΡ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως για παράδειγμα, η ολιγωρία για την επίσπευση έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος που αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Εσπερινών ΕΠΑΛ, με την συνακόλουθη εργασιακή ομηρία εκατοντάδων νέων. Ακόμα ένα μείζον ζήτημα που συζητήθηκε, είναι η λήξη της ασφαλιστικής κάλυψης (βιβλιαρίων υγείας) τον Φεβρουάριο 2021, για εκατοντάδες συμπολίτες μας, και η αγωνία για τα απαιτούμενα ένσημα που θα ζητηθούν στην επόμενη ανανέωση. Τα όποια «μπαλώματα» δεν απαντούν στα προβλήματα χιλιάδων συμπολιτών μας που βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα». Πολλοί δε απ’ αυτούς, μη έχοντας να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, προστρέχουν στο ΕΚΡ για να ζητήσουν βοήθεια.
«Έχουμε μπροστά μας έναν Γολγοθά» τόνισαν χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και τα στελέχη του ΕΚΡ, προσθέτοντας ότι «βιώνουμε μια έξαρση δουλείας και όχι δουλειάς».
Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίστηκε ότι πρόκειται για «ανεμελιά διαρκείας η τακτική της κυβέρνησης να μην στηρίζει την εργασία και το κοινωνικό κράτος. Το κόμμα μας συνεχίζει τις επισταμένες προσπάθειες για την ανάδειξη των προβλημάτων της κοινωνίας, πιέζοντας την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις. Πρόσφατο παράδειγμα οι δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούν πάνω από 4 εκ. συμπολίτες μας για την καταβολή από το κράτος του δώρου των Χριστουγέννων και για να δοθεί έκτακτο εισόδημα αλληλεγγύης σε όλα τα νοικοκυριά που είδαν το εισόδημά τους να πλήττεται μέσα στην κρίση».
Τέλος, οι δύο μεριές αντάλλαξαν ευχές για τη νέα χρονιά, κρατώντας ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας για την, από κοινού, αντιμετώπιση της πολλαπλής κρίσης, ως μια αδήριτη κοινωνική ανάγκη και απαίτηση.