Με νέα απόφαση που εξέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας παρατάθηκε η αναστολή των εργασιών του Κτηματολογίου Ρόδου έως και την 8η Ιανουαρίου 2021.
Αύριο πρόκειται εξάλλου να εξεταστεί αρμοδίως από την Επιτροπή Στέγασης Δημόσιων Υπηρεσιών η καταλληλότητα του ισογείου και του πρώτου ορόφου του ακινήτου της νέας πτέρυγας του παλαιού νοσοκομείου Ρόδου, που προσέφερε ο Δήμος Ρόδου για διετία μέχρι αποκαταστάσεως του ιστορικού κτηρίου.
Χθες ο Κτηματολογικός Δικαστής κ. Δημήτριος Χαραλαμπάκης απέστειλε στους δικηγόρους της Ρόδου ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων ότι από διετίας έχει καταστήσει τους δικηγόρους κοινωνούς ενός δύσκολου εγχειρήματος, που δεν είναι άλλο από την επιβίωση του Κτηματολογίου….
«Η μεγαλομανία και η βεβαιότητα των έως το 1947 κατακτητών, ότι ποτέ δεν θα έφευγαν από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, τους ώθησε στην κατασκευή κτηρίων υψηλής αρχιτεκτονικής, που ακόμη κοσμούν το νησί. Από τότε όμως, έχουν περάσει επτά δεκαετίες και εν προκειμένω, το οικοδόμημα που στεγάζει το Κτηματολόγιο της Ρόδου, διανύει τη δέκατη δεκαετία του.
Οι φθορές είναι αναπόφευκτες και η τακτική συντήρησή του επιβεβλημένη. Όσοι αρέσκονται στο να καμαρώνουν το πουρνάρι και να μην βλέπουν πίσω απ’ αυτό το δάσος του Αμαζονίου να καίγεται, μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Χωρίς συλλογική δράση και γενικότερη σύμπνοια, δεν γίνεται τίποτα στη ζωή. Δυστυχώς, καλούμαστε πλέον να διορθώσουμε, σε πολύ λίγο χρόνο, αβλεψίες και παραλείψεις πολλών δεκαετιών. Δεν έχουμε όμως δικαίωμα να δειλιάσουμε. Και ούτε πρόκειται»
Σε ό,τι αφορά την μεταστέγαση, ενημερώνει υπεύθυνα, ότι θα ήταν πολύ απλά τα πράγματα, αν αρκούσε η κάλυψη των αναγκών σε τετραγωνικά μέτρα.
«Υπάρχουν όμως πολλές επιπλέον παράμετροι (ενδεικτικά: λειτουργικότητα, διαρρύθμιση, υποδομές και ασφάλεια του νέου χώρου), οι οποίες και θα διερευνηθούν από την επιτροπή του άρθρου 9 του Ν. 3130/2003.
Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις του Δημάρχου Ρόδου εκτιμώνται δεόντως.
Προσωπική άποψη δικαιούμαι να εκφέρω μ-ό-ν-ο για την τελευταία και σημαντικότερη των παραμέτρων αυτών: τη μεταφορά του αρχειακού υλικού στο χώρο υποδοχής και την επαναμεταφορά του, δύο έτη μετά, στο αρχικό κτίριο, δεδομένου ότι η υποβληθείσα πρόταση αφορά αποκλειστικά προσωρινή μετεγκατάσταση.
Για όποιον έχει επισκεφθεί το Κτηματολόγιο, γίνεται αυτομάτως κατανοητό ότι αποτελεί μία κολοσσιαία επιχείρηση, η οποία, αν δεν τύχει συνετής και προγραμματισμένης οργάνωσης και επίβλεψης από ειδικούς, θα οδηγήσει μετά βεβαιότητος στην απώλεια σημαντικού μέρους του αρχείου.
Σημειωτέον, ότι οι δύο «μετακομίσεις» θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες εκάστη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη λειτουργία της Υπηρεσίας, κατά τους τέσσερις αυτούς μήνες».