Τη συμπαράστασή του στους σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της σχολής, διεκδικώντας την επίλυση μίας σειράς σοβαρών ζητημάτων, εκφράζει το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.
Το θέμα της ΑΣΤΕΡ φέρνει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο (πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη) ο κ. Θανάσης Βυρίνης, ο οποίος τονίζει ότι από την απαξίωση και τη φθορά, η σχολή πρέπει να περάσει πάλι σε τροχιά ανάπτυξης και εξέλιξης. Σημειώνει επίσης ότι η ΑΣΤΕΡ έχει προσφέρει πάρα πολλά στη Ρόδο και στον τουρισμό και πρέπει να προστατευθεί από τον μαρασμό.
Στο ψήφισμα συμπαράστασης του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της τοπικής και εθνικής μας οικονομίας και η τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση προσδίδουν την πολυπόθητη υπεραξία στο τοπικό και εθνικό μας τουριστικό προϊόν.
Από το 1956 μέχρι και σήμερα η ΑΣΤΕΡ έχει δώσει στην τουριστική αγορά χιλιάδες πτυχιούχους που εργάστηκαν και εργάζονται ακόμη ως διευθυντές ή στελέχη με υψηλή κατάρτιση στα ξενοδοχεία της Ρόδου (αλλά και όλης της Ελλάδας), συντελώντας στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας. Οι απόφοιτοι της σχολής συνέβαλαν στην προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών, ώστε το τοπικό μας τουριστικό προϊόν να είναι ανταγωνιστικό και ελκυστικό για τις διεθνείς αγορές.
Είναι χρέος μας να προστατεύσουμε την ΑΣΤΕΡ, τη μόνη ξενοδοχειακή σχολή που ιδρύθηκε κατά το πρότυπο της αντίστοιχης ξενοδοχειακής Σχολής της Λωζάνης και που τόσο σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει στην εδραίωση της Ρόδου ως έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.
Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών και της διοίκησης της ΑΣΤΕΡ τους οποίους η πολιτεία αγνοεί εδώ και χρόνια. Έχουμε φτάσει στο τέλος Δεκεμβρίου και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, η προμήθεια βιβλίων και ουσιαστικά η έναρξη του σπουδαστικού έτους.
Δεν είναι δυνατόν οι σπουδαστές να εισάγονται με πανελλήνιες εξετάσεις, να έχουν τετραετή φοίτηση και επιπλέον 9 μήνες εποπτευόμενη πρακτική άσκηση και να μην είναι ισότιμοι με τους πτυχιούχους πανεπιστημιακών σχολών.
Με τη λήψη του πτυχίου τους, έχουν δικαίωμα σε κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές, αλλά δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε μεταπτυχιακές σπουδές.
Επιπλέον, δεν λαμβάνουν πάσο, δεν έχουν σίτιση και στέγαση όπως όλοι οι φοιτητές πανελλαδικά. Ενώ τα πανεπιστήμια νοικιάζουν χώρους για εστίες με υψηλά ενοίκια οι ξενώνες της σχολής δεν χρησιμοποιούνται και καταρρέουν.
Αδιανόητα τα όσα συμβαίνουν τόσο στην ΑΣΤΕΡ όσο και στην αντίστοιχη σχολή της Κρήτης η οποία ιδρύθηκε το 1995, περίπου 40 χρόνια αργότερα από την ΑΣΤΕΡ (1956). Πρέπει όλοι οι φορείς να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους και να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε οι ΑΣΤΕ Ρόδου και Κρήτης να αναβαθμιστούν να εκσυγχρονιστούν, χωρίς βέβαια να απωλέσουν τον τεχνολογικό τους χαρακτήρα και την πρακτική άσκηση που πραγματοποιείται μέσα στη σχολή, ώστε με την αποφοίτησή τους να έχουν τις απαραίτητες και επιβεβλημένες γνώσεις και δεξιότητες.
Υπό το πρίσμα αυτό, είναι αναγκαία η εύρυθμη λειτουργία της ΑΣΤΕΡ και η αναβάθμισή της. Συμμεριζόμαστε την αγωνία των σπουδαστών για το μέλλον της σχολής τους. Συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες τους για την αναβάθμιση του πτυχίου τους από το πέμπτο στο έκτο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, ώστε να είναι ισότιμο με τα πτυχία των ΑΕΙ και να έχουν πρόσβαση οι φοιτητές στο πρόγραμμα Eramus και στα μεταπτυχιακά προγράμματα των ανωτέρων και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.
Από την απαξίωση και τη φθορά, η ΑΣΤΕΡ πρέπει να περάσει πάλι σε τροχιά ανάπτυξης και εξέλιξης. Είναι μια σχολή που έχει προσφέρει πάρα πολλά στον τόπο μας και είναι χρέος μας να την προστατεύσουμε από τον μαρασμό, υποστηρίζοντας τον αγώνα των σπουδαστών και διεκδικώντας την αντιμετώπιση όλων των λειτουργικών προβλημάτων που υπάρχουν. Το μέλλον της ΑΣΤΕΡ, είναι συνυφασμένο με την ευημερία της Ρόδου».