Τον δρόμο της ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον φιλοδοξεί να βαδίσει η Νίσυρος, αυτό το πολύ ιδιαίτερο και όμορφο νησί των Δωδεκανήσων, με το ηφαίστειο και το γεωπάρκο
Τον δρόμο της ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον φιλοδοξεί να βαδίσει η Νίσυρος, αυτό το πολύ ιδιαίτερο και όμορφο νησί των Δωδεκανήσων, με το ηφαίστειο και το γεωπάρκο. Ο Δήμος Νισύρου προχωράει σήμερα στη συνυπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με το Κέντρο Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας της Ακαδημίας Αθηνών, που εκπροσωπείται από τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστο Ζερεφό.
Αν και μικρός δήμος στο νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας, με περιορισμένο αντικειμενικά δυναμικό, δεν θέλει να είναι αποκλεισμένος από τις πιο σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις. «Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με την Ακαδημία Αθηνών, το κορυφαίο ίδρυμα της χώρας», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος, που συνυπογράφει σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας. «Η Νίσυρος είναι ευνοημένη από τη μεγάλη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και υπό την ευεργετική επίδραση του ανέμου, δύο κλιματικοί παράγοντες που θα μπορούσαν συνεργατικά μαζί με άλλες πράσινες τεχνικές (ενεργειακή εκμετάλλευση σκουπιδιών και γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας) να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, παρέχοντάς του αυτονομία και πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κοινό κείμενο. «Στόχος του συμφώνου συνεργασίας είναι η αειφόρος ανάπτυξη της Νισύρου, εστιάζοντας στον σεβασμό του περιβάλλοντος και την ενεργειακή αυτονομία με μηδενικές εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων στην ατμόσφαιρα», τονίζεται.
Το Κέντρο Κλιματολογίας της Ακαδημίας θα παρέχει υποστήριξη σε ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον, θα βοηθήσει στη συνδιοργάνωση συμποσίων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και προγραμμάτων σε σχετικά θέματα, όπως και σε άλλα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, ζητήματα γεωλογικού και ηφαιστειακού ενδιαφέροντος, κυκλικής οικονομίας κ.λπ.
Ενώνουν δυνάμεις ο Δήμος και το Κέντρο Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Δήμος Νισύρου προχωράει ήδη στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης με προσεκτικά βήματα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον, διακηρύσσοντας την ανάγκη διαλόγου με τους κατοίκους.
«Το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα εγκατασταθούν τρία μικρά πρότυπα φωτοβολταϊκά συστήματα σε δημόσια κτίρια: στο δημαρχείο, στο γυμνάσιο-λύκειο και τον δημοτικό ξενώνα. Ηδη χθες υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση με το ΠΑΔΑ για την εκτέλεση του έργου», λέει ο κ. Κορωναίος. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα προχωρήσει και σε εγκατάσταση συστήματος καταγραφής της ενεργειακής συμπεριφοράς των τριών φ/β συστημάτων, τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε επιλεγμένο σημείο του δήμου και τα ενεργειακά αποτελέσματα θα προβάλλονται στην τοπική κοινωνία.
Ενα επόμενο βήμα αφορά την αξιοποίηση της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας (χαμηλών θερμοκρασιών), σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ, για την παραγωγή πόσιμου νερού και την υποστήριξη των ιαματικών λουτρών στη βόρεια ακτή του νησιού. «Στη Νίσυρο δεν έχουμε επαρκές πόσιμο νερό, το οποίο λαμβάνουμε από την αφαλάτωση, η οποία όμως έχει υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος», σημειώνει ο δήμαρχος. «Με τη γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας θα μπορούμε να πάρουμε νερό μέσω θερμικής επεξεργασίας», συμπληρώνει. «Δεν σκεφτόμαστε καθόλου την ενεργειακή αξιοποίηση της γεωθερμίας γιατί οι περιβαλλοντικές συνέπειες είναι πολύ βαριές», ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα. Ας σημειωθεί πως είναι μεγάλη η επισκεψιμότητα του χώρου του ηφαιστείου, μάλιστα φέτος ήταν 8%-10% μεγαλύτερη από το 2019.
Για να ενισχύσει τις διαθέσιμες ποσότητες νερού, ο Δήμος Νισύρου σχεδιάζει να αξιοποιήσει για άρδευση επεξεργασμένα ύδατα από τον βιολογικό καθαρισμό του νησιού. Ακόμη, για να μειώσει το ενεργειακό κόστος σχεδιάζεται σε επόμενο βήμα η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και στις εγκαταστάσεις της αφαλάτωσης, καθώς και στις δεξαμενές του δήμου, έτσι ώστε σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών να καλύπτονται μέσω ανανεώσιμων πηγών.
Πηγή kathimerini.gr
Γιάννης Ελαφρός