Την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκάλεσε διάταξη στο νόμο 4223/2013 (αρ.9 παρ.2), με το οποίο προβλέπεται ότι θα απορρίπτονται ως απαράδεκτες εμπράγματες αγωγές (διεκδικητικές, χρησικτησίες κλπ) ενώπιον όλων των δικαστηρίων, αν δεν συνοδεύονται από βεβαίωση της εφορίας ότι έχουν συμπεριληφθεί στη δήλωση του δικαιούχου για τα ακίνητα της ιδιοκτησίας του (Ε9).
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, όσοι επί παραδείγματι επιδιώκουν να τους αναγνωριστεί δια χρησικτησίας η κυριότητα ενός ακινήτου, που ανήκει σε άλλο, οφείλουν να προσκομίσουν Ε9 από το οποίο θα προκύπτει ότι το δήλωσαν οι ίδιοι και πλήρωσαν φόρο ακίνητης περιουσίας για την ιδιοκτησία, που έως την άσκηση της αγωγής ενδεχομένως να τους ανήκει!!
Η συγκεκριμένη διάταξη θέτει φραγμό και στις αγοραπωλησίες ακινήτων μέσω χρησικτησιών αλλά και στην τακτοποίηση ακινήτων μεταξύ συγγενών. Στο νόμο προβλέπεται συγκεκριμένα ότι κρίνεται απαράδεκτη η συζήτηση εμπράγματης αγωγής ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ενώπιον δικαστηρίου ή δημόσιας αρχής από υπόχρεο στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτου επί ακινήτου, αν δεν προσκομισθεί μέχρι τη συζήτησή της, κατά περίπτωση, το πιστοποιητικό των παραγράφων 1 ή 3 του άρθρου αυτού. Πρόκειται για το πιστοποιητικό της Φορολογικής Διοίκησης, με το οποίο πιστοποιείται ότι το ίδιο ακίνητο, με τα ίδια στοιχεία, περιλαμβάνεται στη δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη.
Στο έγγραφο που απέστειλε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κώστας Σαρρής στον Υπουργό της Δικαιοσύνης αναφέρονται τα εξής:
“Κύριε Υπουργέ
Με το άρθρο 54Α παρ. 5 του νόμου 4223/2013 προβλέπεται ότι για το παραδεκτό συζητήσεως αγωγής εμπραγμάτου περιεχομένου απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προσκομιστεί πιστοποιητικό ότι έχει καταβληθεί ο αναλογούν φόρος στο επίδικο εμπράγματο δικαίωμα.
Η εν λόγω νομοθετική πρόβλεψη είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει σε αδιέξοδο την απονομή της δικαιοσύνης, αφού κάθε παρελκυστικός διάδικος δεν θα προσκομίζει το απαιτούμενο πιστοποιητικό με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η εκκρεμότητα της δίκης.
Πέραν από την αντισυνταγματικότητα της παραπάνω διάταξης, αφού η διάταξη αυτή είναι ακραιφνώς φορολογικού περιεχομένου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παρακωλύσει τη δίκη η οποία έχει καθαρά εμπράγματο περιεχόμενο, δεν μπορεί τα πολιτικά δικαστήρια να αποκτούν αποκλειστικό σκοπό την είσπραξη φορολογικών υποχρεώσεων, αρμοδιότητα η οποία έχει ανατεθεί σε άλλες διοικητικές υπηρεσίες.
Κατά την γνώμη μας μπορεί το ως άνω ζήτημα να λυθεί με την τροποποίηση της διάταξης και αντί να προβλέπεται η προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης καταβολής του φόρου, να καθίσταται υποχρεωτική μόνο η επίδοση της αγωγής στην αρμόδια ΔΟΥ, η οποία να φροντίζει για την τυχόν απορρέουσα υποχρέωση καταβολής φόρου.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες”.