Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου προς τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, προκάλεσε επιστολή διαμαρτυρίας ενός κατοίκου Αφάντου που αναμένει από το Δεκέμβριο του 2011 να αποφανθεί το ταμείο επί αιτήσεως συνταξιοδότησης γήρατος, που έχει υποβάλει!!
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες των ασφαλισμένων, οι οποίοι κάνουν λόγο ακόμη και για εσκεμμένη καθυστέρηση, λόγω έλλειψης ρευστότητας στα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας και της ανασφάλειας των εργαζόμενων αλλά και της υψηλής ανεργίας, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αιτήσεις συνταξιοδότησης με τους δικαιούχους να κάνουν χρήση κάθε δικαιώματος που τους παρέχουν οι νόμοι, προκειμένου να εξέλθουν γρηγορότερα, έστω πρόωρα, στη σύνταξη. Παράλληλα και σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα των οργανισμών όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί, παρ’ ό,τι έχουν περάσει 3 χρόνια από τις ενοποιήσεις των ταμείων (Ν.3655/08), αλλά στα περισσότερα ταμεία έχουν οξυνθεί επικίνδυνα.
Χωρίς υπερβολή, οι λέξεις που μπορούν να αποδώσουν την πραγματικότητα είναι οργανωτικό χάος και κατάρρευση που όμοιά της δεν έχουν ζήσει οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα. Και προσθέτουν, πως η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού που παρατηρείται.
Ο ΟΑΕΕ συνήθως χορηγεί σύνταξη, όταν υπάρχει ασφάλιση, μόνο στον ΟΑΕΕ, σε 7-9 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, η καθυστέρηση είναι από 12-15 μήνες.
Πέραν των ανωτέρω περισσότεροι από 110.000 ηλικιωμένοι θα μείνουν χωρίς σύνταξη φέτος και το 2014 καθώς με το τελευταίο (Δεκέμβριος) Μνημόνιο ανετράπησαν τα συνταξιοδοτικά δεδομένα ακόμη και για τη λήψη της βασικής σύνταξης ή την χορήγηση του επιδόματος των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους. Με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις αυξάνεται κατά δύο έτη, στο 67ο, ήδη από φέτος το ηλικιακό όριο για την λήψη… της ελάχιστης-βασικής σύνταξης.
Έτσι, ανατρέπονται προγραμματισμοί ετών. Από την δραματική αυτή αλλαγή θίγονται, πέραν όλων των άλλων, κυρίως οι γεννηθέντες το 1948 και 1949, η γενιά δηλαδή του εμφυλίου, οι οποίοι συμπληρώνουν το 65ο έτος την τρέχουσα διετία. Και με βάση τα έως τώρα ισχύοντα (σ.σ. μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο) συμπλήρωναν τις διατάξεις συνταξιοδότησης είτε με 15 έτη ασφάλισης (δημόσιο, ΟΑΕΕ, ταμεία ελευθέρων επαγγελματιών) είτε με 4.500 ένσημα (ΙΚΑ).
Ετσι πάνω από 30.000 ασφαλισμένοι που έχουν λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης και, οπωσδήποτε, περισσότερα από 3.600 ένσημα (σ.σ. και, άρα, με 900 πλασματικά συμπλήρωναν τις προϋποθέσεως να λάβουν την βασική σύνταξη του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου, του ΕΤΤΑ κ.α.) παγιδεύονται για δυο χρόνια στην ανεργία.
Στην επιστολή διαμαρτυρίας του Ροδίτη, που πρέπει πράγματι να αφυπνίσει, αναφέρονται τα εξής:
«Με πίστη και θάρρος προς την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, σας παρακαλώ και σας ικετεύω να μεριμνήσετε επειγόντως, στα τεράστια και επικίνδυνα οικονομικά προβλήματα που επηρεάζουν και επιδεινώνουν τη δική μου ζωή και της οικογένειάς μου.
Εχω καταθέσει στις 21/12/2011 αίτηση συνταξιοδότησης γήρατος προς τον Ο.Α.Ε.Ε. Αιγαίου. Μέχρι σήμερα παρά τις επανειλημμένες δικές μου παρουσίες στο αρμόδιο γραφείο της Ρόδου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών στον Ο.Α.Ε.Ε. Πειραιά και προσωπικά στην προϊσταμένη, δεν βρήκα καμία ανταπόκριση, δυστυχώς.
Στις 17 Ιανουαρίου του 2014 με τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η προϊσταμένη της Ρόδου, η απάντησή της ήταν αρνητική και πάλι.
Δεν αντέχω άλλο.
ΒΟΗΘΕΙΑ!!!
Με δάκρυα στα μάτια, τελειώνω την επιστολή μου με πίστη και σεβασμό προς τη δικαιοσύνη. Παρακαλώ πράξετε τα ΔΕΟΝΤΑ».