Σοβαρή πτώση παρουσιάζει ο συνεδριακός τουρισμός στο νησί της Ρόδου και για το τρέχον έτος τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα δείχνουν πως η χρονιά θα κυλήσει με τη φιλοξενία μόνο ελάχιστων, τέτοιου είδους διοργανώσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 54 εθνικά και διεθνή συνέδρια που ανακοινώθηκε (επισήμως μέχρι σήμερα) πως θα γίνουν φέτος στην Ελλάδα, μόνο τα τρία θα γίνουν στη Ρόδο. Η πλειονότητα των υπολοίπων θα γίνουν στην Αθήνα και στα Χανιά.
Οι υποδομές συνεδριακού τουρισμού που υπάρχουν σήμερα στη Ρόδο έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν ταυτόχρονα περισσότερους από 20.000 συνέδρους και πολλαπλάσιους συνοδούς. Κι όμως, τα τελευταία τρία χρόνια η πορεία του συνεδριακού τουρισμού για το νησί του Ηλιου οδηγείται από το κακό προς το χειρότερο. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την τρέχουσα περίοδο ανακοινώνονται τα περισσότερα συνέδρια τα οποία θα γίνουν ανά τον κόσμο και σε αυτά η Ρόδος παρουσιάζεται μόνο σε τρεις περιπτώσεις:
– 2ο Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Park, στο κέντρο της Ρόδου, από τις 29 έως τις 30 Μαρτίου 2014.
– 52ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, στο ξενοδοχείο Rodos Palace, από τις 06 έως τις 08 Μαϊου 2014.
– 10ο Διεθνές Συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στο ξενοδοχείο Aldemar Paradise, από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι μόνο τοπικό. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Δημοκρατική», φέτος παρουσιάζουν τεράστια πτώση στις κρατήσεις συνεδριακών χώρων.
Συνολικά στον κόσμο για το τρέχον έτος, μέχρι σήμερα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 1735 επιστημονικά συνέδρια. Από αυτά η χώρα μας θα φιλοξενήσει μόνο 54, από τα οποία περίπου τα μισά είναι από ελληνικές οργανώσεις (ιατρών, ερευνητών τεχνολογίας κλπ) και τα υπόλοιπα διεθνή. Η Τουρκία θα φιλοξενήσει ακόμα ολιγότερα συνέδρια.
Οι οργανώτριες εταιρείες έχουν αρχίσει να επιλέγουν πιο εξωτικές περιοχές, κυρίως στην ασιατική ήπειρο, η οποία και λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος των συνεδριακών διοργανώσεων.
Το πρόβλημα, όπως το εντοπίζουν οι επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας του τουριστικού προϊόντος βρίσκεται στο γεγονός της κρατικής αδυναμίας χάραξης εξειδικευμένων μέτρων ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού. Το σύνολο της ελληνικής πολιτικής, την τελευταία 10ετία εξαντλήθηκε μόνο στην παροχή επιδοτήσεων για την ανάπτυξη συνεδριακών κέντρων, χωρίς όμως να δοθεί μέριμνα σ’ όλα εκείνα που επιζητούν οι διοργανώτριες εταιρείες κι έχουν να κάνουν συνολικά με τον τελικό προορισμό.
Σημειώνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Ξεκίνησε σιγά – σιγά πριν από περίπου 10 χρόνια και τώρα άρχισε να κορυφώνεται. Είναι δεικτική η μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών και Προβλέψεων, που έγινε από τον ερευνητή του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών κ. Λ. Αθανασίου, με τίτλο “Ο Συνεδριακός Τουρισμός στην Ελλάδα: Εξελίξεις, Προβλήματα, Δυνατότητες και Πολιτική”. Στη μελέτη αυτή τονίσθηκε η έλλειψη λοιπών υποδομών που αφορούν συνολικά την εικόνα του τελικού προορισμού, στοιχείο που λαμβάνουν υπ’ όψιν οι διοργανωτές. Ο κ. Αθανασίου στη μελέτη του, στεκόμενος στα οφέλη από την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Η συμβολή στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα από την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού μπορεί να αποβεί πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι κανείς θα μπορούσε εκ πρώτης όψεως να συμπεράνει, κρίνοντας μόνο από τους αριθμούς επισκεπτών, για τους εξής κύρια λόγους:
– Η μέση δαπάνη ανά συνεδριακό επισκέπτη είναι αρκετά μεγαλύτερη από το μέσο επισκέπτη, αυξάνοντας έτσι το οικονομικό αντικείμενο, το οποίο και ενδιαφέρει περισσότερο.
– Ο συνεδριακός τουρισμός μπορεί να μην αναμένεται να επηρεάσει εντυπωσιακά την συνολική τουριστική κίνηση. Λόγω όμως της ομαλότερης εποχικής του κατανομής σε σύγκριση με το γενικό τουρισμό και της εποχικής συμπληρωματικότητας της συνεδριακής κίνησης με τη συνολική τουριστική κίνηση, ο σχετικά μικρός αριθμός πρόσθετων επισκεπτών μπορεί να αυξήσει σε ανάλογη ή και μεγαλύτερη έκταση τους βαθμούς πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων που επωφελούνται από τη συνεδριακή κίνηση. Λόγω και της δομής του κόστους των ξενοδοχειακών μονάδων η βελτίωση αυτής της πληρότητας μπορεί να έχει κρίσιμη σημασία για τα οικονομικά τους αποτελέσματα και την οικονομική τους υγεία. Με τη σειρά της η ενίσχυση της οικονομικής ευρωστίας των οικονομικών μονάδων του τομέα επηρεάζει και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής του και την αποδοτικότητά του.
– Οι συνεδριακές εκδηλώσεις οδηγούν σε πολύ σημαντική δευτερογενή αύξηση της τουριστικής κίνησης».