Δημοσίευμα με τίτλο Ο Ντράγκι στριμώχνει στη γωνία τον Έλληνα αντι-μνημονιακό υποψήφιο, συνδέοντας την ποσοτική χαλάρωση με την καλή συμπεριφορά δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι όροι της ΕΚΤ αποτελούν «καρότο στον ΣΥΡΙΖΑ» να φτάσει σε συμφωνία με την τρόικα.
Στο δημοσίευμα αυτό επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέτει όρια πρόσβασης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που αποκλείουν την Ελλάδα τουλάχιστον για έξι μήνες, αυξάνοντας έτσι την πίεση για οποιοδήποτε κόμμα κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να εξετάσει τις απαιτήσεις των επίσημων (κρατικών) πιστωτών της χώρας.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η απόφαση της ΕΚΤ «κλειδώνει» την Ελλάδα εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως ότου επιλυθούν ζητήματα πολιτικής που εγείρονται στην εκλογική αναμέτρηση.
Το κυριότερο, μεταξύ αυτών, όπως αναφέρεται, είναι η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του οποίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι της ΝΔ, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υπό το φως των δεσμεύσεών του να οδηγήσει σε ευρύ συμβιβασμό την τρόικα των πιστωτών.
Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ύψους 1,1 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ έως τον προσεχή Ιούλιο εξαιτίας ορίων στο ύψος των ομολόγων που μπορεί να αγοράσει η κεντρική τράπεζα από μια εκδότρια χώρα, επεσήμανε ο πρόεδρος της, Μ.Ντράγκι, σήμερα στη Φρανκφούρτη.
Η Ελλάδα πρέπει, επίσης, να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, η οποία έχει «κολλήσει», καθώς αγορές ομολόγων δεν μπορούν να γίνουν ενόσω πραγματοποιούνται αξιολογήσει του είδους αυτού, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
«Αυτό είναι ένα καρότο για τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει σε συμφωνία με την τρόικα» δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, στελέχους της Bank of America Merrill Lynch. «Η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο εάν υπάρξει συμφωνία. Αυτό είναι το καλύτερο στο οποίο θα μπορούσε να ελπίζει η Ελλάδα» πρόσθεσε.
Ο κ.Τσίπρας έχει δεσμευτεί να πείσει την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη να απομειώσουν την αξία του ελληνικού χρέους που διακρατούν, ώστε να του επιτρέψουν να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να δημιουργήσει απασχόληση. Είπε αυτήν την εβδομάδα ότι αποκλεισμός της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα σήμαινε την τιμωρία μια χώρας η οποία υποφέρει ήδη εδώ και χρόνια από λιτότητα.
Το υπάρχον πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου. Δίχως περαιτέρω βοήθεια η κυβέρνηση θα «μείνει» από χρήματα έως τον Ιούνιο, δήλωσαν δυο αξιωματούχοι που επικαλείται το Bloomberg, αυτόν τον μήνα.
Ο κ. Ντράγκι δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κατέχει περισσότερο από το 33,3% του χρέους τής κάθε εκδότριας χώρας. Τούτο κρατά την Ελλάδα στο περιθώριο, τουλάχιστον μέχρι να αποπληρώσει τον Ιούλιο χρέος που διακρατά η ΕΚΤ, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Δεν έχουμε κάποιον ειδικό κανόνα για την Ελλάδα. Βασικά έχουμε κανόνες για όλες τις χώρες», είπε ο κ. Ντράγκι και πρόσθεσε: «Προφανώς υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις πριν μπορέσουμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ