Ειδήσεις

CNBC: Οι ελληνικές εκλογές το επόμενο εμπόδιο για τις αγορές

Το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής προβληματίζει τις αγορές, καθώς εκτιμούν πως αν υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, θα μπορούσε να δημιουργηθεί νέα αστάθεια.
Μετά την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του μεγάλου προγράμματος αγοράς ομολόγων, το επόμενο εμπόδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι εκλογές στην Ελλάδα, σύμφωνα με το CNBC.

Οι έλληνες ψηφοφόροι εκλέγουν τη νέα τους βουλή την Κυριακή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να θεωρείται φαβορί για τη νίκη, χωρίς όμως αυτοδυναμία.

«Για όλες τις αγορές, εάν έρθουν στην εξουσία, ακυρώνονται όλα τα στοιχήματα. Δεν νομίζουμε πως είναι δυνατό να βγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ή θα μπορούσαν, αν ήθελαν να διαπράξουν εθνική αυτοκτονία», σχολίασε στο CNBC ο John De Clue, chief investment officer της U.S. Bank Wealth Management.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγούνται έναντι της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά. Ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί να πείσει την ΕΚΤ και την ευρωζώνη να απομειώσουν την αξία του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους, ώστε να του δώσουν τη δυνατότητα να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να τονώσει την ανάπτυξη της απασχόλησης.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νικήσουν, και αν αρχίσουν να απομακρύνονται από τη δημοσιονομική λιτότητα, άλλα μέλη της ΕΕ θα πουν «τέρμα ο δανεισμός, τέρμα η στήριξη». Τη Δευτέρα το πρωί θα το γνωρίζουμε», συμπλήρωσε ο De Clue.

«Είναι άλλο πράγμα όταν μια χώρα υποτιμά το νόμισμά της, φανταστείτε όμως αν ξαφνικά η Ελλάδα πάψει να χρησιμοποιεί ευρώ, τι θα σημαίνει αυτό; Θα είχαν μαζική φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες», τόνισε.

Σύμφωνα με τον De Clue, θα είναι δύσκολο οι αγορές να μην «σκοντάψουν» αν ο Τσίπρας κερδίσει με αυτοδυναμία, καθώς θα μπορούσε να πυροδοτήσει και πάλι τις φωνές που θα κάνουν λόγο για κατάρρευση της Ευρώπης, και θα μπορούσε να είναι και ο λόγος για τον οποίον η ΕΚΤ έκανε την τολμηρή της κίνηση την Πέμπτη, εν αναμονή των ελληνικών εκλογών.

Οι ελληνικές εκλογές φέρνουν έναν «αέρα αβεβαιότητας» στις παγκόσμιες αγορές, όμως πιθανότατα θα είναι ένα ‘nonevent’, εκτίμησε ο Bruce Bittles, chief investment strategist της RW Baird & Co.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει πλέον να φύγει από το ευρώ, και η Ευρώπη είναι λιγότερο ευάλωτη σε μια έξοδο της Ελλάδας απ’ ότι ήταν πριν από τρία χρόνια. Ωστόσο, οποιαδήποτε περαιτέρω κρίση σε μια χώρα της ευρωπεριφέρειας είναι σαφώς ανεπιθύμητη σε μια περιοχή η οποία απέχει πολύ από μια οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε από την πλευρά του ο David Kelly, chief market strategist της JP Morgan Funds.

Έχοντας δανειστεί σχεδόν 278 δισ. δολάρια από την ΕΕ και τη ΔΝΤ, θα είναι στο χέρι της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί την τελική δόση του δανείου διάσωσης.

Η χειρότερη οικονομία της ευρωζώνης είναι «δεμένη» από μια συμφωνία διάσωσης, η οποία της χορηγεί οικονομική βοήθεια και σε αντάλλαγμα ζητά τακτικές επιθεωρήσεις από την τρόικα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες επιβλήθηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος λόγω της Γερμανίας.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και έχουμε μια αδιέξοδη κατάσταση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, η κατάσταση αυτή είναι απόλυτα ικανή να αυξήσει την αστάθεια στις αγορές και να διαγράψει όλα τα κέρδη που έχουν υλοποιηθεί ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης του QE από την ΕΚΤ», σύμφωνα με τον Naeem Aslam, chief market analyst της AvaTrade.

Πάντως, ασχέτως του ποιος θα κερδίσει στις εκλογές, η αυξημένη αμηχανία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της σημαίνει πως είτε ο Τσίπρας ή ο Σαμαράς θα έχουν έναν δύσκολο δρόμο μπροστά τους για να ικανοποιήσουν την Ευρώπη και το ΔΝΤ χωρίς να προχωρούν σε πολιτικά μη δημοφιλείς κινήσεις στο εσωτερικό της χώρας, καταλήγει το CNBC.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου