Σε μια καταστροφική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, εκτιμά το άρθρο «Greece elections: Syriza party tops polls raising fears that a win will lead to ‘devastating’ European exit» της βρετανικής εφημερίδας Independent.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών ιστορικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να αναδείξει νικητή το πρώτο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της Ευρώπης. Σημειώνεται, ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση και τη διαγραφή μέρους του τεράστιου χρέους της χώρας, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα που επεβλήθη στην Ελλάδα από τους διεθνείς δανειστές της είναι μη βιώσιμο, τη στιγμή που πέρυσι ανήλθε σε 320 δισ. ευρώ, σχεδόν 30.000 ευρώ ανά κάτοικο. Μεταξύ των προτάσεών του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες στην Ελλάδα, θα αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ ανά μήνα και θα καταργήσει τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον Μιχαήλ Σφακιανάκη, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων RASS, «θα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει μια αυτοδύναμη εκλογική νίκη και να σχηματίσει μια ισχυρή κυβέρνηση», με πιθανό συνεργάτη συνασπισμού το νεοϊδρυθέν κόμμα ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, επισημαίνεται στην Independent.
Σημειώνεται, τέλος, ότι τη μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών της Κυριακής θα μπορούσε να αποτελέσει το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, η ηγεσία του οποίου παράμεινε στη φυλακή για σχεδόν ένα χρόνο και μισό, και που αγωνίζεται σήμερα για την τρίτη θέση.
Στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που «φλερτάρει» με την πρωθυπουργία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αναφέρεται ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC.
«Ο αρχηγός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι το τέλος της εθνικής ταπείνωσης είναι κοντά, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα, επισημαίνει το δίκτυο, προσθέτοντας ότι ο Τσίπρας ζήτησε καθαρή εντολή από τους ψηφοφόρους για να βάλει τέλος στην πολιτική λιτότητας.
«Τις εκλογές της Κυριακής παρακολουθούν στενά οι οικονομικές αγορές που φοβούνται ότι μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη», σημειώνει το δίκτυο. Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, Μάρκ Λόουεν, τονίζει ότι πολλοί Έλληνες είναι έτοιμοι να δώσουν μία ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα, πιστεύοντας ότι η ζωή τους δεν μπορεί να γίνει χειρότερη.
«Η Ελλάδα έχει περάσει μέσω μίας βαθιάς ύφεσης και ακόμη το ένα τέταρτο του πληθυσμού της είναι άνεργο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει σε μία επικίνδυνη αντιπαράθεση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα νικήσει στις εκλογές, αλλά χωρίς αυτοδυναμία και οι αναλυτές λένε ότι το κόμμα θα δώσει μάχη για να βρει κυβερνητικό εταίρο», σημειώνει το BBC.
Προσθέτει, δε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να κυβερνήσει με αυτούς που υποστηρίζουν αυτό που αποκαλεί πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ.
Κλείνοντας, το άρθρο υπογραμμίζει ότι «ο κ .Σαμαράς θα δώσει την τελευταία προεκλογική ομιλία του την ώρα που και οι δύο πλευρές προσπαθούν να κερδίσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της φτώχειας στην Ελλάδα. Ωστόσο, η αξιοπιστία του και το περιθώριο των ελιγμών του είναι πολύ μικρά, γράφει σε άρθρό της αναφερόμενη στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Κανείς στην Ελλάδα δεν μοιάζει να μπορεί να αντισταθεί στις σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που τάσσεται κατά των μέτρων λιτότητας και θεωρείται φαβορί των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Οι περισσότεροι από 2.000 απολυμένους της πρώην δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, της ΕΡΤ, που έκλεισε απροειδοποίητα από τη συντηρητική κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούνιο του 2013, ελπίζουν ότι θα επαναπροσληφθούν. Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που απολύθηκαν την ίδια περίοδο για να αντικατασταθούν από ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας και αγωνίζονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο κατά αυτού που θεωρούν αδικία, επίσης έχουν την ίδια ελπίδα. Ακόμη και οι φορολογούμενοι που φέρεται να έχουν αναστείλει τις τελευταίες εβδομάδες την πληρωμή του φόρου ακίνητης περιουσίας, ελπίζουν κατά τα φαινόμενα σε θαύματα με την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει:
«Η αφέλεια έχει όρια και ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε να παρέμβει. “Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώνει φόρους”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter».
Επιπλέον αναφέρεται: «Οι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και είδαν τις δόσεις να αυξάνονται δραματικά μετά την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου πριν από μερικές ημέρες, έχουν καλύτερες πιθανότητες. Το γαλαντόμο κόμμα υποσχέθηκε ότι το κράτος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της διαφοράς που οι δανειολήπτες καλούνται να πληρώσουν. “Αυτό δεν είναι πρόγραμμα, είναι μια λίστα υποσχέσεων μη χρηματοδοτούμενων”, τονίζει ο Θανάσης Σκούκος, πολιτικός αντίπαλος, υποψήφιος του νέου κεντρώου κόμματος Ποτάμι. Μέχρι πού θα φθάσει η γενναιοδωρία του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιο είναι το κόστος του προγράμματός του για την ανάκαμψη της οικονομίας και κυρίως η χώρα έχει τα μέσα;”.
“Δεν υποσχόμαστε κάτι τέτοιο”, δήλωσε στους ξένους δημοσιογράφους ο οικονομολόγος Γιώργος Σταθάκης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, σε μια περίοδο ενός ή δύο ετών, είναι το ποσό που το κόμμα του θέλει να διαθέσει για την αντιμετώπιση της “ανθρωπιστικής κρίσης” που σοβεί στη χώρα και στην “αποκατάσταση της ανάπτυξης”.
Οι μεγαλύτερες αμφιβολίες αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μοιάζει πολύ επαναστατικό, αλλά δείχνει ελάχιστα ρεαλιστικό στο τρέχον πλαίσιο της μεγάλης τρωτότητας της οικονομίας και των σοβαρών εντάσεων με την ευρωζώνη. Καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο Παναγιώτης Πετράκης εκτιμά ότι το περιθώριο των ελιγμών του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Εκφράζει ανησυχία κυρίως για τις υπερβολικά μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με την ευρωζώνη: “Όσο περνά ο καιρός, τόσο κινδυνεύουμε να χάσουμε τα κέρδη που αρχίσαμε να συλλέγουμε εδώ και μερικούς μήνες”».
Τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο να κερδίσει τις εκλογές και να ανέλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει με ιδιαιτέρως καυστικό τρόπο σε άρθρο γνώμης η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Αναφερόμενος στην ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Τούρκος αρθρογράφος υπενθυμίζει τη δήλωση του κ.Τσίπρα ότι «εμείς θα βαράμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν. Ή μάλλον επειδή είμαι στην Κρήτη, εμείς θα παίζουμε την κρητική λύρα και αυτές θα χορεύουν πεντοζάλι».
«Και από τότε ένα ανέκδοτο κυκλοφορεί: Γιατί ο Πούτιν μπήκε στη γωνία από τις αγορές; Επειδή δεν έχει κρητική λύρα να παίξει και δύναμη οι αγορές για να χορέψουν πεντοζάλι! Οι σκεπιτικιστές πιστεύουν ότι ο Τσίπρας ενσωματώνει όλα τα ελαττώματα της τυπικής ελληνικής δημαγωγίας: λέει σε έθνος που νιώθει ηττημένο αυτό που θέλει να ακούσει, αγνοώντας τη λογική. Εάν ο Τσίπρας ανέβει στην εξουσία και κάνει ό,τι έχει υποσχεθεί, οι Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, να επιστρέψει στη δραμχμή και να αρχίσει να τυπώνει το δικό της νόμισμα στο Νομισματοκοπείο. Τι είναι τελικά καλύτερο; Η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, επιστρέψει στη δραχμή και πληρώσει τα χρέη της, ή να κηρύξει πτώχευση και συνεχίζει να πληρώνει τη στρατιά των δημοσίων υπαλλήλων της χαρούμενη σε σε δραχμές; Αλλά πολλοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να προβληματίζονται με τέτοιες σπαζοκεφαλιές, ούτε και με τη λογική. Θα ψηφίσουν τον πολιτικό που τους υπόσχεται το αδύνατο. Αυτό που σύμφωνα με τοα λεγόμενα ενός Αθηναίου φίλου, “το ρίσκο θα στείλει την Ελλάδα στον Τρίτο Κόσμο Αλλά ο Τσίπρας θέλει να αποφύγει να δραπετεύσει με ελικόπτερα από την ταράτσα κυβερνητικών κτηρίων, και δεν θέλει να επιστρέψει στη δραχμή. Και επειδή δεν το θέλει, δεν θα πάει στη λογική της δραχμής.», τονίζει ο αρθρογράφος.
Οι Έλληνες καλούνται να αποφασίσουν αν θα συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές ή θα υπάρξει ρήξη με το παρελθόν και άρα θα κάνουν το άλμα στο κενό -χωρίς το δίχτυ ασφαλείας που λέγεται ΕΕ- και θα ψηφίσουν τον Τσίπρα, σημειώνει ο Μπεκντίλ.
Αλλά στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση, η κρυστάλλινη σφαίρα του φίλου μου λέει τα ακόλουθα: μετά από λίγους μήνες ο Τσίπρας και οι ομάδες του θα χρειαστούν δύο ελικόπτερα για να διαφύγουν από τις ταράτσες, κυνηγημένοι από ψηφοφόρους που θα έχουν πάει στο σούπερ μάρκετ να αγοράσουν ρύζι και δεν θα έχουν βρει ούτε σπυρί, που θα θέλουν να αγοράσουν χαρτί τουαλέτας και θα τους έχουν πει ότι υπάρχει έλλειψη και ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν σελίδες εφημερίδας, που θα θέλουν να αγοράσουν γάλα για τα παιδιά τους και δεν θα υπάρχει. Επίσης σημειώνει ότι το δεύτερο ελικόπτερο θα χρειαστεί ως καβάντζα, επειδή το πρώτο μπορεί να μην λειτουργεί καθώς θα είναι δώρο στον Τσίπρα από τον σύντροφο Πούτιν της επίσης χρεοκοπημένης Ρωσίας», σχολιάζει δηκτικά κλείνοντας το άρθρο του ο Μπεκντίλ.
Το πολιτικό τοπίο μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα επιχειρεί να σκιαγραφήσει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Κεντρική ιδέα του σχολίου είναι η εξής: «Και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε τερματίζεται το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της ΕΕ, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Και αυτή η βοήθεια δεν πρόκειται να δοθεί δωρεάν, δηλαδή (δεν πρόκειται να δοθεί) χωρίς όρους για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, τις οποίες τελευταία ο (πρωθυπουργός Αντώνης) Σαμαράς αρνούνταν, σχεδόν σε μόνιμη βάση. Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνομιλήσει κι εκείνη με τους εταίρους στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Διαφορετικά οι τράπεζες στην Αθήνα θα μείνουν όντως χωρίς μετρητά».
Γι αυτό, τονίζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, «δεν είναι ιδιαίτερα ευφυές να παρουσιάζει κανείς την ΕΕ ως σκιάχτρο και να ισχυρίζεται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για τα προβλήματα της Ελλάδας. Αυτό όμως κάνει ο Τσίπρας, μιλώντας συνεχώς για ʻεθνική ταπείνωσηʼ και υποσχόμενος μελλοντική ʻαυτονομίαʼ για τη χώρα του. Μία Ελλάδα χωρίς ευρωπαϊκή ζωτική αρτηρία αποτελεί ψευδαίσθηση. Αυτό το γνωρίζουν και οι περισσότεροι Έλληνες. Τρία τέταρτα των Ελλήνων θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ και οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να μην προσέλθουν καν στις κάλπες».
Η κριτική διάθεση του σχολίου δεν στρέφεται ωστόσο αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος «ο ίδιος ο Σαμαράς είναι υπεύθυνος για τις πρόωρες εκλογές. Ουσιαστικά τις προκάλεσε πιστεύοντας, εσφαλμένα, ότι θα ρίξει τη μεγάλη ζαριά. Οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, αντελήφθησαν τη ματαιότητα του σχεδίου και ετράπησαν σε φυγή. Τώρα προσεγγίζουν τον Τσίπρα. Ο απολογισμός της κυβέρνησης Σαμαρά έχει θετικά και αρνητικά. Για την Αθήνα ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός αποτελεί κάτι καινούργιο. Η χώρα δεν απασχολεί 900.000 δημοσίους υπαλλήλους όπως το 2009, αλλά 650.000. Όμως η ανεργία είναι τρομακτική, καθώς φτάνει στο 25% και το ¼ του ΑΕΠ έχει εξαλειφθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης».
Δεν έχει κάνει λάθη όμως και η ίδια η ΕΕ ή τουλάχιστον εκείνοι που σχεδίασαν το πρόγραμμα βοήθειας; Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει: «Διαδοχικές κυβερνήσεις στην Αθήνα αρχικά φόρτωσαν τα βάρη στους ώμους των πιο αδύναμων και, όταν εκείνοι δεν είχαν τίποτε άλλο να συνεισφέρουν, άρχισε η αιμορραγία της μεσαίας τάξης με συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι επόπτες της ΕΕ το επέτρεψαν. Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος του προγράμματος διάσωσης, που απέτρεψε την ευρύτερη αποδοχή του. (…) Καμία κυβέρνηση στην Αθήνα δεν θα συνεχίσει τη δραστική πολιτική περικοπών, για την οποία επέβαλε μεταξύ άλλων και η ΕΕ. Κάτι τέτοιο θα ήταν και παράλογο, η χώρα θα άφηνε την τελευταία της πνοή. Τώρα προέχουν η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης με κάθε μορφή και η δίκαιη κατανομή των βαρών. Το να λέμε πεισματικά ότι ʻθα συνεχίσουμε έτσιʼ δεν ωφελεί κανέναν».