Ειδήσεις

Ενίστανται 206 κάτοικοι της Ρόδου για τους χώρους εγκατάστασης των τσιγγάνων – Συμπλοκή χθες στο Δημαρχείο

Την έκτακτη και εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση του θέματος της μετεγκατάστασης των τσιγγάνων στην προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ζήτησαν με αίτησή τους προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και προς κάθε αρμόδιο όργανο και πρόσωπο 206 κάτοικοι Ρόδου, με αίτημα την ανάκληση προηγούμενης απόφασης που είχε ληφθεί. Οι 206 Ροδίτες εξουσιοδότησαν, προς τούτο τους δικηγόρους κ.κ. Γ. Μαυρομάτη και Ηλία Ζωγραφίδη και υποστηρίζουν στο πολυσέλιδο αίτημά τους ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τυγχάνει παράνομη.
Όπως εκθέτουν συγκεκριμένα, την 31η Αυγούστου 2015, εκδόθηκε η υπ’αριθμό 485/2015 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, με την οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία των παρόντων δημοτικών συμβούλων, η μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ από τους χώρους, όπου αυθαίρετα διατηρούν καταυλισμούς, σε άλλους χώρους και συγκεκριμένα στα εξής ακίνητα:
– αγρό εκτάσεως 23.600 τ.μ., νομικής φύσης ντεμανιάλε, που βρίσκεται στην Κτηματική Περιφέρεια Ασγούρου και
– αγρό εκτάσεως 19.000 τ.μ. που βρίσκεται στην Κτηματική Περιφέρεια Αγίας Βαρβάρας – Τσαΐρι.
Κατά της ανωτέρω αποφάσεως, για την οποία έλαβαν γνώση την 30 Σεπτεμβρίου 2015, μέσω δημοσιευμάτων του τοπικού και ηλεκτρονικού τύπου, αλλά και συζητήσεις μεταξύ των κατοίκων των περιοχών στις οποίες διαμένουν, άσκησαν ειδική διοικητική προσφυγή ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Η προσφυγή τους, όπως υποστηρίζουν, εσφαλμένα απορρίφθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ως εκπρόθεσμη.
Ήδη δε έχουν προσφύγει κατά της απόφασης αυτής ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και επίκειται η εκδίκασή της.
Με την αίτησή τους και σε συνέχεια των όσων ειπώθηκαν από το δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, σε προ ημερών συνάντηση, που είχε με επιτροπή εκπροσώπων τους και με τους δικηγόρους τους, ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους βοηθήσει, ζητούν να επανεξεταστεί το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο και να ανακληθεί η απόφαση.
Στην αίτησή τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Εδώ και μερικά χρόνια επιχειρείται η μεταφορά των καταυλισμών, οι οποίοι αναπτύχθηκαν κατά προκλητικά παράνομο τρόπο σε τουλάχιστον  τρεις περιοχές του Δήμου της Ρόδου, οι οποίες κατά τον χρόνο καταλήψεώς τους δεν ήσαν πλησίον του τότε πολεοδομικού ιστού, σε άλλες περιοχές,  πάντα πλησίον του πολεοδομικού ιστού της πόλεως της Ρόδου.
Για το σκοπό αυτό κατά καιρούς, ιδίως μετά το 2006  οι εκάστοτε δήμαρχοι εξέφραζαν διάφορες απόψεις σχετικά με το ποια τοποθεσία κρίνεται καλύτερη για την μεταφορά των οικισμών αυτών, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί έως πρόσφατα απόφαση επ΄ αυτού.
Πρόσφατα, προφανώς με αφορμή την φημολογούμενη ύπαρξη ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία είναι διαθέσιμα για την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος αυτού, οι συζητήσεις αναθερμάνθηκαν, με αποκορύφωμα την αιφνιδιαστική εισαγωγή στο δημοτικό συμβούλιο ως θέματος, την μεταφορά των καταυλισμών σε άλλα σημεία του νησιού και την, στη συνέχεια, λήψη της προσβαλλομένης αποφάσεως, με την οποία αποφασίσθηκε σύμφωνα με όσα αναφέρονται σ΄ αυτήν η μεταφορά των τσιγγάνων στις αναφερόμενες σε αυτήν δύο περιοχές.
Αν και δεν αφορά την βασιμότητα της προσφυγής, το ουσιαστικά αβάσιμο της αποφάσεως, είναι αναγκαίο να παραθέσουμε μερικά μόνο στοιχεία, από τα οποία αποδεικνύεται, ότι οι επιλεχθείσες περιοχές και  ακατάλληλες είναι για την οποιαδήποτε εγκατάσταση σε αυτές «οικισμού», και επικίνδυνες για την υγεία των ίδιων των προσώπων που τυχόν θα κατοικήσουν σ΄αυτές, ανεξαρτήτως του ό,τι δεν πληρούν τις ελάχιστες στοιχειώδεις προϋποθέσεις από πλευράς έργων υποδομής για την προσωρινή ή μη κατοίκηση αυτών (πρόσβαση, αποχέτευση, απορροή ομβρίων υδάτων, παροχή υδρεύσεως, ηλεκτρικού και τηλεφωνίας).
Ενώ, βεβαίως, δεν πρέπει να υποτιμηθεί η παραβατική συμπεριφορά της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, τις συνέπειες της οποίας είναι  βέβαιο, ότι θα υποστούμε πλέον εμείς, όπως θα υποστούμε και τις συνέπειες όλων των παραπάνω ελλείψεων.
Δηλαδή με την απόφαση αυτή, μετατίθεται το ούτως ή άλλως σοβαρότατο πρόβλημα από τις περιοχές Κορακόνερου, Αγίων Αποστολών και Αμπελιών ΚΑΪΡ,  στις περιοχές Αγίας Βαρβάρας και Ασγούρου. Βεβαίως η παραβατική συμπεριφορά αυτή πηγάζει και από τον τρόπο ζωής, συμπεριφοράς και συνηθειών στις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβιώσεως σε ένα καταυλισμό, οπουδήποτε και αν έχει αναπτυχθεί αυτός.
Αντί λοιπόν η πολιτεία – εν προκειμένω ο Δήμος της Ρόδου, αρμόδιος για την ποιότητα της ζωής όλων των κατοίκων του – να φροντίσει,  έχοντας στη διάθεσή του και χρόνο και τα αναγκαία κάθε είδους μέσα – να εντάξει αυτήν την κοινωνική ομάδα στον κοινωνικό ιστό της πόλεως Ρόδου, φροντίζοντας  αφενός για την ενημέρωση και  επιμόρφωση των ΡΟΜΑ, ώστε αυτοί να ενταχθούν ευκολότερα στο κοινωνικό σύνολο και αφετέρου για την εξεύρεση και οργάνωση των κατάλληλων κατοικιών, εντός του πολεοδομικού ιστού, επιλέγει να μεταθέσει το πρόβλημα σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, καθόσον οι υφιστάμενες (Κορακόνερο, Αμπέλια ΚΑΙΡ και Άγιοι Απόστολοι) δεν είναι πλέον απομακρυσμένες αφού με τα χρόνια ο πολεοδομικός ιστός της πόλεως επεκτάθηκε και στα σημεία αυτά.
Χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίσθηκε το σοβαρότατο αυτό ζήτημα το οποίο, θα έχει ως συνέπεια την κατά τρόπο παράνομο υποβάθμιση της ποιότητος της ζωής μας, είναι το ό,τι για την επιλογή των συγκεκριμένων ακινήτων, χρησιμοποιήθηκε μία έκθεση ιδεών, η οποία τιτλοφορείται ως  «Ομάδα Εργασίας για την χωροθέτηση περιοχής διαμονής των αθίγγανων Ρόδου (ROM)», χωρίς ωστόσο να ληφθούν υπόψη και να υλοποιηθούν ούτε καν αυτά τα ελάχιστα τα οποία αναφέρονται σ΄αυτήν».
Επισημαίνουν, όπως ξανάγραψε η «δημοκρατική», ότι η μερίδα γαιών 297Α είναι καταπατημένη, ενώ η μερίδα 151.15  γαιών Αγίας Βαρβάρας-Τσαΐρι ανήκει σε ιδιώτες και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο. Τονίζουν ακόνη ότι και οι δύο αγροί δεν είναι κατάλληλοι για την κάθε είδους εγκατάσταση σε αυτούς οικισμού ή καταυλισμού και προβάλλουν 4 νομικούς λόγους για την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Συμπλοκή
στο Δημαρχιακό Μέγαρο
Σε πολιορκία βρέθηκε χθες το απόγευμα το Δημαρχιακό Μέγαρο Ρόδου, λίγο πριν την συνεδρίαση του δ.σ., από τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Κοσκινού, οι οποίοι διαμαρτύρονταν έντονα, για την εγκατάσταση των τσιγγάνων στην περιοχή Τσαΐρι και στην Αγία Βαρβάρα. Οι κάτοικοι μάλιστα εξαγριώθηκαν, όταν είδαν στην είσοδο του κτηρίου, να έχει παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Οι πολίτες φώναζαν συνθήματα όπως «αίσχος» και «κάτω η χούντα του Χατζηδιάκου».
Οταν οι κάτοικοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να μπουν στο κτήριο άρχισαν να απωθούν τους αστυνομικούς και σημειώθηκε συμπλοκή. «Αντιμετωπίζετε καλύτερα του τσιγγάνους από εμάς. Θα ζητήσουμε την παρέμβαση του Εισαγγελέα» φωνάζουν εξαγριωμένοι οι κάτοικοι ζητωντας από τον δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο να βγει έξω να τους μιλήσει.
Η αστυνομική δύναμη ενισχύθηκε περαιτέρω μέχρι που τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ευάγγελος Μανδρακός, πρότεινε, να μπουν στην αίθουσα πέντε άτομα ως εκπρόσωποι των συγκεντρωμένων όπως και έγινε. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπως διαβεβαίωσε ο δήμαρχος  Ρόδου, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κανονικά παρά το κλίμα έντασης που επικρατούσε. Τους κατοίκους, εκπροσώπησε με την ιδιότητα του δικηγόρου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Ζωγραφίδης, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να απαγορεύεται η είσοδος στους κατοίκους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου