Ειδήσεις

Οι θεσμοί δεν ζητούν μείωση των συντάξεων! Τα μέτρα είναι αποκλειστικής εμπνεύσεως της κυβέρνησης

Αθήνα, 22
Μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής στις αυξήσεις εισφορών των αγροτών δέχεται η κυβέρνηση, χωρίς να υπαναχωρεί από τη θέση του σχεδίου αλλαγής του ασφαλιστικού για σύνδεση εισφορών με τα εισοδήματα.
Από τις τοποθετήσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε προκύπτουν τα εξής:
-Η κυβέρνηση εμμένει στη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα των αγροτών. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μόνο μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται με προοδευτικά μεγαλύτερο συντελεστή έως και το 2019. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν έκανε ρητή αναφορά ως προς το ποια μπορεί να είναι η νέα περίοδος μεταβατικότητας ενώ υποστήριξε ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί συνολικά από την κυβέρνηση πάντοτε σε συνεννόηση με τους θεσμούς.
Θα προχωρήσουν, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, η σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ώστε να φτάσει το 2017 στο 26%. Επίσης, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάργησης της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης. Ο κ. Αλεξιάδης εξήγγειλε νέο προσδιορισμό της έννοιας τους αγροτικού εισοδήματος ώστε να κλείσουν τα παράθυρα της φοροδιαφυγής.
Στο περιθώριο της συνέντευξης Tύπου οι υπουργοί παρέθεσαν στοιχεία που αφορούν στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό των αγροτών:
Ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι από τα 3,3 δισ. ευρώ που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΟΓΑ, από τις εισφορές τους προέρχεται ένα ποσό της τάξεως των 340 εκατ. ευρώ. Το 91% του προϋπολογισμού του ΟΓΑ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι ο μέσος φόρος που πληρώνει ο κάθε αγρότης είναι 350 ευρώ ενώ ο μέσος φόρος που καταβάλλει κάθε Έλληνας φορολογούμενος ξεπερνά τα 950 ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι για το 2017 θα υπάρξουν αγρότες που θα πληρώνουν και λιγότερες εισφορές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ στην 4η ασφαλιστική κλάση για τους οποίους υποστήριξε ότι θα πληρώνουν 38 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Όσο για τους ασφαλισμένους στην 3η κλάση, ανέφερε ότι θα καταβάλλουν 129 ευρώ παραπάνω. Τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν στο έτος 2017, χρονιά κατά την οποία οι εισφορές των αγροτών για την κύρια σύνταξη θα υπολογιστούν με συντελεστή 14%. Για το 2018 και για το 2019 προγραμματίζεται περαιτέρω αύξηση του συντελεστή στο 17% και στο 20%.
Αυτονομία ΟΓΑ
Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί η διατήρηση του ΟΓΑ ως ανεξάρτητου ταμείου αν και ανέφερε ότι ο ίδιος υποστηρίζει την ενσωμάτωσή του στο ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο προκειμένου και οι αγρότες να έχουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες.
Οι αγρότες, ανέφερε, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές.
Τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας, θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση» επισήμανε ότι οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση.
Η συνέντευξη Τύπου
«Διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκινώντας την ομιλία του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη και την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη.
«Από την μία πλευρά έχουμε την κατάρρευση του ασφαλιστικού, το οποίο είναι διαλυμένο από την κρίση και από την άλλη τις μνημονιακές προβλέψεις τις οποίες αν εφαρμόζαμε ως έχουν θα είχαν μόνο κακό να κάνουν στους συνταξιούχους» πρόσθεσε.
«Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε την ασφαλιστική δαπάνη στα κενά των ταμείων… Δύο είναι οι βασικοί κανόνες: κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία» σημείωσε ο υπουργός
Αναφερόμενος στο σχέδιο που προωθείται, σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσουν οι αδύναμοι, τα μεσαία στρώματα κινούμενη με άξονες την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μεγαλύτερη βοήθεια στους αδύναμους και την ισονομία.
Για το αγροτικό σημείωσε ότι «στόχος είναι οι βασικοί κανόνες ισονομίας. Θέλουμε να παίρνουν σύνταξη οι αγρότες όπως όλοι οι άλλοι Ελληνες πολίτες… Μας ζητούν να διατηρηθεί ο ΟΓΑ. Θέλουμε να τον διατηρήσουμε αλλά όχι έτσι όπως είναι τώρα. Δεν είναι προς όφελος των αγροτών. Ολοι οι Ελληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο μηχανισμό».«Δεν γίνεται να δίνει 90% το κράτος, 9% οι αγρότες ούτε να μην παίρνουν σύνταξη οι αγρότες, πρόσθεσε.
«Είναι λογικό να ανησυχούν μετά από 5 χρόνια μνημόνια οι αγρότες. Καλά κάνετε και ανησυχείτε» σημείωσε αλλά τους κάλεσε να δουν τις νέες προτάσεις για το ασφαλιστικό.
«Δεν πιστεύω ότι οι αγρότες υποκινούνται. Δίκαια εκφράζουν τις αμφιβολίες τους μετά την μαυρίλα των πέντε προηγουμένων χρόνων. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον φόβο στο μυαλό των αγροτών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με ίδιους κανόνες όπου καθένας θα συνεισφέρει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα».
«Είμαστε ανοιχτοί να συζητάμε με τους εκπροσώπους των αγροτών για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει διορθώσεις σε θέματα που δημιουργούν μεγάλη πίεση» υπογράμμισε.
«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Από την πλευρά του ο Τρύφων Αλεξιάδης σημείωσε ότι όσον αφορά τα ζητήματα φορολογίας δεν υπάρχει επεξεργασία νομοσχεδίου ή αλλαγές στο σύστημα. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή όσον αφορά στη φορολογία των αγροτών. Επεξεργαζόμαστε κάποιες αλλαγές που θα γίνουν το 2016-2017 που έχουν σχέση με τον προσδιορισμό του αγρότη και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος.
«Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες. Το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Στόχος μου ΕΊΝΑΙ να στηρίζω τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαχειριστεί τον αγροτικό χώρο σημείωσε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Αποστόλου.
Ζήτησε από τους αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. «Εχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με επενδυτικούς πόρους 6 δισ καθώς 14 δισ επιπλέον ενισχύσεων. Πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για αναδιάρθρωση και παραγωγική ανασυγκρότηση… Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να το εξειδικεύσουμε μαζί με τους αγρότες. Εχουμε ανάγκη θεσμική εκπροσώπηση για να το εφαρμόσουμε. Αφουγκραζόμαστε και συζητάμε. Μονόδρομος ο διάλογος με τους αγρότες» πρόσθεσε.
«Στις συζητήσεις μου με τους αγρότες έχω ζητήσει να αντιμετωπίσουμε δύο γκρίζες ζώνες της αγροτικής δραστηριότητας. Δηλώνεται μια ακαθάριστη αγροτική αξία 4,8 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Καλούμε τους αγρότες να αντιμετωπίσουμε αυτή τη γκρίζα ζώνη  με την τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Και μεις θα καλύψουμε τη δαπάνη για την τήρηση βιβλίων. Η δεύτερη γκρίζα ζώνη είναι ότι πρέπει και οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο».
«Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση» ξεκαθάρισε ο κ. Κατρούγκαλος ερωτηθείς σχετικά. Σημείωσε δε ότι «οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση, εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο» καθώς και ότι «δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών».
«Δεν έχουμε σκοπό να εξοντώσουμε τους πιο πλούσιους αλλά ζητάμε πιο πολλά από όσους έχουν να δώσουν. Αυτός είναι ο σκοπός της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Έχουμε μια μνημονιακή υποχρέωση για μείωση δαπάνης αλλά προσπαθούμε να τη μοιράσουμε ωστε να επιβαρυνθούν αυτοί που έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω» συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος απαντώντας σε ερωτήσεις.
«Θέλουμε να εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες με τους άλλους για τους αγρότες. Προτάσεις που δίνουν βάρος στην ιδιαιτερότητα των αγροτών θα τις συζητήσουμε αρκεί να μην είναι σε βάρος των αγροτών. Πάντα οι αγρότες θα έχουν μια χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση σε σχέση με τους άλλους μη μισθωτούς. Άρα πάντα θα είναι στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη όσο θα υπάρχει η ανισότητα των εισοδημάτων τους» πρόσθεσε.
«Οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη», απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Όπως εξήγησε «κατά αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα».
Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαπραγμάτευση, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε το κλίμα της διαπραγμάτευσης, με τους εταίρους και δανειστές» ενώ είπε ότι δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης των συντάξεων, στην τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς. «Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει μέσω προβοκατόρικων διαρροών», πρόσθεσε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου