Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων και τον Πρόεδρο της Βουλής και απεύθυνε χαιρετισμό στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 195ης επετείου από την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου που διοργάνωσαν από κοινού η Βουλή των Ελλήνων και ο Δήμος Επιδαύρου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης και οι βουλευτές Αργολίδος κ.κ.: Γιάννης Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Ανδριανός (Ν.Δ.), Γιάννης Μανιάτης (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Κώστας Γκάτζιος .
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε στην ομιλία του την τεράστια σημασία που έχει η Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο αλλά στην ουσιαστική της διάσταση της θεμελίωσης της ιδέας ενός συγκροτημένου, δημοκρατικού και ευνομούμενου Κράτους που προστατεύει το ελληνικό έθνος και του επιτρέπει να επιβιώσει και να ευημερήσει. Επίσης έκανε ειδική μνεία στις συνθήκες της σύγχρονης Δημοκρατίας τονίζοντας προς τους συμμετέχοντες τα εξής:
«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, αποτίουμε σήμερα τον δέοντα φόρο τιμής στους προγόνους μας που συμμετείχαν στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Η Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου υπήρξε το ιστορικό γεγονός που καθόρισε τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτος μετά την Επανάσταση του 1821. Η Εθνοσυνέλευση αυτή που έλαβε χώρα σε αυτά εδώ τα χώματα από αντιπροσώπους όλων των γεωγραφικών περιοχών της χώρας συνέταξε και ψήφισε τον πρώτο καταστατικό χάρτη που υπήρξε το θεμέλιο της δημιουργίας του Συντάγματός μας. Η πολιτική σκέψη που διέπει την πρώτη Εθνοσυνέλευση βασίστηκε στις εξαπλωμένες ήδη στην Ευρώπη αρχές του Διαφωτισμού οι οποίες είχαν ήδη αναδομήσει τα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση για τους οραματιστές εκείνης της εποχής.
Το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδας το οποίο προέκυψε από την Α’ Εθνοσυνέλευση είναι λιτό με καθαρές προοδευτικές προτεραιότητες και βασικές αρχές.
Δηλώνει την Ορθοδοξία ως επικρατούσα θρησκεία του νέου κράτους αλλά δεν παραλείπει να διατυπώσει ανοχή για κάθε άλλη θρησκεία με απρόσκοπτη τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών της κάθε θρησκείας. Επίσης:
· Θεσπίζει και διακρίνει τις τρεις εξουσίες: την βουλευτική την εκτελεστική και τη δικαστική με πρώτη τη βουλευτική γιατί αυτή εκφράζει άμεσα τον λαό.
· Αναγνωρίζει πολιτικά δικαιώματα σε όλους τους Έλληνες.
· Κατοχυρώνει την ισονομία των Ελλήνων αλλά και των ξένων κατοίκων της χώρας.
· Προκρίνει την αξιοσύνη ως κριτήριο για την κατάληψη των δημοσίων θέσεων, αίτημα που διατυπώνεται μέχρι σήμερα.
· Εγγυάται την έννομη προστασία της τιμή, περιουσίας και ασφάλειας των Ελλήνων.
· Απαιτεί την φορολογική δικαιοσύνη και δίκαιη αναδιανομή των εισπράξεων.
Όπως προκύπτει, η διακήρυξη προτάσσει την Ορθοδοξία ως θεμέλιο του Γένους για την προσφορά της στην Ελληνική γλώσσα με το Ευαγγέλιο και το κρυφό σχολειό. Επισημαίνεται ότι η βουλευτική εξουσία είναι η πρώτη εξουσία γιατί κατευθείαν εκφράζει τη βούληση του Ελληνικού λαού. Ακολουθούν η εκτελεστική και η δικαστική.
Όμως, η διακήρυξη δεν αναφέρει τίποτα για την Τέταρτη εξουσία η οποία είναι ιδιαιτέρως αποφασιστική γιατί ελέγχει ουσιαστικά τη λειτουργία των τριών άλλων εξουσιών. Τότε δεν υπήρχε το πρόβλημα στη λειτουργία του Τύπου και όλων των μέσων ενημέρωσης που υπάρχει σήμερα. Τότε υπήρχαν ελάχιστα έντυπα που τα έγραφαν ιδεολόγοι φτωχοί δημοσιογράφοι και τα διάβαζαν ακόμα λιγότεροι γιατί οι περισσότεροι ήταν αναλφάβητοι. Σήμερα όλος ο κόσμος ενημερώνεται από την τηλεόραση και το ίντερνετ. Κατά συνέπεια, σήμερα ελλοχεύει ο κίνδυνος οργανωμένα συμφέροντα να προσπαθούν να υποτάξουν τις τρεις άλλες ουσιαστικές εξουσίες με το να επιβάλλουν όχι μόνο τις απόψεις τους αλλά και τους εκλεκτούς τους. Έτσι, υπάρχει κίνδυνος η Βουλή να μην αντιπροσωπεύει τον Ελληνικό λαό αλλά ουσιαστικά τα οργανωμένα συμφέροντα.
Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος του δημοκρατικού πολιτεύματος και αυτόν το κίνδυνο καλούμεθα όλοι να αποτρέψουμε σήμερα με την ψήφιση καθαρών νόμων που πρέπει να τους δεχθεί σύσσωμη η Βουλή. Και τούτο γιατί υγιή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σημαίνει υγιείς θεσμοί. Δηλαδή υγιής Βουλή, υγιής Κυβέρνηση, υγιής Δικαιοσύνη, υγιές δημοκρατικό πολίτευμα.»
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, κατέληξε με παραίνεση-αναφορά στην διακήρυξη της Α’ Εθνοσυνέλευσης:
«Έλληνες, γρηγορείτε για να προστατευτούν οι θεσμοί! Αυτή είναι η προσταγή των προγόνων μας.»
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με επίσκεψη στη μόνιμη έκθεση της Βουλής των Ελλήνων στον χώρο του ανακαινισμένου μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου Νέας Επιδαύρου, που βρίσκεται στην πλατεία της Α΄ Εθνοσυνέλευσης.