Πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου που αφορά στα ελληνικά νησιά, ώστε να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον, αναλαμβάνει το υπουργείο Ενέργειας.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο για θέματα Δράσης για το Κλίμα και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Οπως διευκρίνισε ο κ. Κανιέτε, η Επιτροπή προωθεί την πρωτοβουλία «Ενεργειακά νησιά» η οποία θα δρομολογηθεί επί προεδρίας της Μάλτας, με το πρώτο φόρουμ να πραγματοποιείται στην Κρήτη πριν από το καλοκαίρι.
Ο αρμόδιος για την Κλιματική Αλλαγή επίτροπος έφτασε στην Αθήνα με βασικό θέμα στην ατζέντα του την προώθηση της δέσμης μέτρων που αποφασίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο για τη μείωση των ρύπων κατά 40%, συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ποσοστό 20% και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 30% μέχρι το 2030. Η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής, όπως ο ίδιος τόνισε, θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ της Ευρώπης κατά 1% και θα δημιουργήσει 900 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030. Συσχέτισε την άμεση σύνδεση των στόχων για την κλιματική αλλαγή με την ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων και υποδομών και επεσήμανε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Στη συνέντευξη ο κ. Κανιέτε ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών.
Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια ενίσχυσης των ΑΠΕ, η συμμετοχή των οποίων στο ενεργειακό μείγμα ξεπερνάει ήδη το 18%, προσεγγίζοντας τον στόχο για το 2020. Αναφέρθηκε επίσης στη διατήρηση του λιγνίτη ως εγχώριου φθηνού καυσίμου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών στόχων, ενώ διευκρίνισε ότι οι νέες μονάδες της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα V και Μελίτη ΙΙ) δεν θα αυξήσουν τη λιγνιτική παραγωγή, αφού προορίζονται για την αντικατάσταση παλαιών, ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ και ως εκ τούτου θα βελτιώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας.
Το θέμα των διασυνδέσεων κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι ο επίτροπος Κανιέτε και ο γενικός διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν Ντομινίκ Ριστορί με περίπου 20 εκπροσώπους φορέων της εγχώριας αγοράς.
Η συζήτηση περί διασυνδέσεων πήρε εύλογα διαστάσεις αφενός γιατί το θέμα αποτελεί προτεραιότητα της Ε.Ε. και αφετέρου διότι αναδείχτηκε ως πρόβλημα κατά τη διάρκεια των τριών επαναλαμβανόμενων κρίσεων στην τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς με αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από τις παραμονές των Χριστουγέννων μέχρι σήμερα. Ο κ. Κανιέτε έγινε αποδέκτης και παραπόνων εκπροσώπων της ενεργειακής αγοράς για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει στην ουσία απομονωμένη ενεργειακά, καθώς οι βόρειες διασυνδέσεις είναι περιορισμένης δυναμικότητας και το καλώδιο με την Ιταλία βρίσκεται συχνά εκτός λειτουργίας.
Καθημερινή