Ειδήσεις

Στο Νταβός από σήμερα ο Αλ. Τσίπρας – Προετοιμάζεται για το ραντεβού με τον Ζ. Ζάεφ η ελληνική πλευρά

Μεγάλη σημασία δίνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο στην παρουσία του πρωθυπουργού στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, για δεύτερη φορά μετά το 2016.  Η διαφορά σε σχέση με δυο χρόνια πριν είναι πως δεν είναι μόνο η οικονομία στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού, αλλά με βάση τις τελευταίες εξελίξεις τα «φώτα» θα στραφούν στο Σκοπιανό. Τον Αλέξη Τσίπρα θα απασχολήσουν και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος,ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Το ονοματολογικό στο προσκήνιο

Με την διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό να περνά πλέον σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο ιδιαίτερης κρισιμότητας θεωρείται η  συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το μεσημέρι στο ελβετικό θέρετρο με τον  Αλέξη Τσίπρα να συναντά τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ  Ζόραν Ζάεφ.  Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως ο  κ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του.

Αυτή η στάση κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν πως «μένει, όμως να φανεί και στην πράξη  και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς». Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει  τη θέση της κυβέρνησης στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.

Αναλόγως με τα αποτελέσματα των συζητήσεων, στις οποίες θα συμμετέχουν και οι δυο υπουργοί των Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις σχετικά με το πότε θα προχωρήσει, αλλά και με ποιόν τρόπο, στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Το αν, δηλαδή θα χρειαστεί να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ή αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει, όπως και με το Κυπριακό, να ενημερώσει με κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Συνάντηση με τον Έντι Ράμα

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί  και με τον Αλβανό ομόλογο του, για να συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, λίγες μέρες μάλιστα μετά και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα. Την Πέμπτη θα  έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ρωσικής ομοσπονδίας, όσο και με τον Κροάτη πρωθυπουργό, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του παγκόσμιου φόρουμ.

Τετ α τετ  με Κ.Λαγκάρντ και Π.Μοσκοβισί

Με δεδομένη την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας  με τη σφραγίδα του Eurogroup, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ξαναβρεθεί, μετά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον και στην έδρα του ΔΝΤ,  με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου.  Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους, όπου το ΔΝΤ έχει εκφράσει πολλάκις την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του.  Αυτό που τονίζουν από το Μαξίμου είναι πως ήδη από τον περασμένο Ιούνιο έχει  τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί. Με εκπεφρασμένη τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, την ικανοποίηση των Βρυξελλών, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η συζήτηση πλέον από το Μαξίμου προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης. Ο δρόμος για την ελληνική πλευρά δεν θα είναι εύκολος και από το κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν από νωρίς να στρώσουν το έδαφος προβάλλοντας την ανάγκη ενίσχυσης της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Έχει ιδιαίτερο βάρος η θέση και η στάση της Ελλάδας στα ζητήματα της διεύρυνσης, καθώς και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.

Στοιχεία από τους διοργανωτές αναφέρουν πως οι  συμμετέχοντες φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3.000, μεταξύ των οποίων αρκετοί αρχηγοί κρατών και σημαίνοντα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τρίτη 23/01/2018
15:00: 
Συναντήσεις με επενδυτές
20:30: Συμμέτοχη στο δείπνο της διοργάνωσης του Φόρουμ

Τετάρτη 24/01/2018
13:30:
 Συμμετοχή στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the
Mediterranean»
16:00: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Zoran Zaev
Πέμπτη 25/01/2018
09:30: Διμερής συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Arkady Dvorkovich.
10:45: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Edi Rama
12:30: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Andrej Plenkovic
13:30: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και  Διεύρυνσης κ. Johannes Hahn
15:00: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici
17:00: Διμερής συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κα Christine Lagarde

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου