Ειδήσεις

Τι λέει η ΝΔ για το νέο κόμμα στα δεξιά της και το «ταβάνι» στις δημοσκοπήσεις

Το συλλαλητήριο της Κυριακής εκτός από τα πολιτικά συμπεράσματα που γέννησε για τη στάση και τη σχέση του ελληνικού πολιτικού συστήματος με την κοινωνία, φούντωσε και τα σενάρια για τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, με επικεφαλής το απόστρατο Φραγκούλη Φράγκο. Στην οδό Πειραιώς όμως συνεχίζουν τον σχεδιασμό τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα συγκεκριμένα σενάρια, καθώς θεωρούν η όποια κορύφωσή τους, θα είναι ευκαιριακή και θα σβήσει μόλις φύγει από την επικαιρότητα το Σκοπιανό.

Για τη ΝΔ, το «παιχνίδι» θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας, καθώς εκεί οι πολίτες δοκιμάζονται σκληρά αλλά και στα ζητήματα της καθημερινότητας (Παιδεία, Υγεία, ασφάλεια κλπ). Στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν τυχαία η χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο CNN.gr για τα ζητήματα της ασφάλειας, τη δράση του Ρουβίκωνα και την τρομοκρατία. Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθάρισε τη θέση του και για τα ειδικά μισθολόγια των αστυνομικών που έχει περικόψει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Σχετικά πάντως με το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κόμμα υπό τον κ. Φράγκο, την άποψη της ΝΔ, εξέφρασε η εκπρόσωπος της, Μαρία Σπυράκη, η οποία δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει χώρος στα δεξιά της ΝΔ. Νομίζω ότι ο καθένας όμως είναι ελεύθερος να κινηθεί και να δοκιμαστεί. Εμείς είμαστε η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, έχουμε δώσει δείγμα γραφής, με υπεύθυνη εθνική θέση».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης στις επόμενες ημέρες θα επικεντρώσει τη στρατηγική του στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Μακεδονίας, καθώς αυτοί εκτιμούν στη ΝΔ, θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Μάλιστα όπως δήλωσε στην τελευταία συνέντευξή του, ο Συντονιστής του Στρατηγικού Σχεδιασμού και της Επικοινωνιακής Ομάδας, Τάκης Θεοδωρικάκος, «στις εκλογές η ΝΔ δεν θα έχει καμία «οροφή» στο ποσοστό της».

Όπως εξηγεί, η ΝΔ έχει την πρωτοκαθεδρία στις πολιτικές εξελίξεις για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί «ο ελληνικός  λαός καταδικάζει την τεράστια εξαπάτηση που υπέστη από τον κ. Τσίπρα και την βαριά επιδείνωση του εισοδήματος του» και δεύτερον επειδή «βλέπει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει με την υπευθυνότητα την σοβαρότητα, την μόρφωση, το πραγματικό του ενδιαφέρον για την ελληνική κοινωνία και το σχέδιο που έχει να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση».

Η άποψη αυτή των γαλάζιων στελεχών, δεν στηρίζεται μόνο στην πολιτική ανάλυση, αλλά και στα στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων της κοινής γνώμης. Απαντώντας στις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, ότι η ΝΔ είναι μεν πρώτη, αλλά με χαμηλά ποσοστά και «έχει πιάσει ταβάνι», ο σύμβουλος πολιτικής στρατηγικής και επικοινωνίας της οδού Πειραιώς, Ευτύχης Βαρδουλάκης, παραθέτει στο Liberal.gr, τα αποτελέσματα 5 γνωστών εταιριών (ALCO, Kappa Research, Metron Analysis, MRB και ΠΑΜΑΚ) και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η ΝΔ όχι  μόνο δεν έχει πιάσει ταβάνι, αλλά είναι σήμερα σε καλύτερη δημοσκοπική κατάσταση από ό,τι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ τις παραμονές τις δικής του εκλογικής νίκης».

Μάλιστα χρησιμοποιεί δύο χρονικές περιόδους με παρόμοια χαρακτηριστικά: Το Φθινόπωρο 2014,όταν οι εκλογές ήταν ορατές, αλλά δεν είχαν ακόμα προκηρυχθεί και τα τέλη 2017, τις πιο πρόσφατες δηλαδή έρευνες, όπου βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο κυβερνητικού κύκλου. Σε κάθε περίπτωση τα γαλάζια στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι δεν εφησυχάζουν, καθώς γνωρίζουν τα τελικά ποσοστά του κάθε κόμματος, θα διαμορφωθούν από τα διλλήματα της τελευταίας στιγμής και τους όρους υπό τους οποίους θα διεξαχθούν.

Η ανάλυση του κ. Βαρδουλάκη στο liberal.gr:

“Τι δείχνουν τα ερευνητικά δεδομένα:

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. τον Ιούνιο 2012 είχε λάβει 26,9%. Στις δημοσκοπήσεις του Φθινοπώρου 2014, δυόμισι χρόνια μετά, λάμβανε μεσοσταθμικά 26,1%. Δεν είχε πιάσει συνεπώς ακόμα το ποσοστό του των προηγούμενων εκλογών. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι: α) είχε ισχυρή δυναμική εξουσίας, β) είχαν διεξαχθεί πρόσφατα Ευρωεκλογές και γ) οι βουλευτικές εκλογές πλησίαζαν λόγω της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Γεγονότα τα οποία σε εκείνη τη συγκυρία ευνοούσαν δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Αντιθέτως, η ΝΔ σήμερα έχει ήδη υπερβεί δημοσκοπικά το ποσοστό που έλαβε στις τελευταίες εκλογές. Τον Σεπτέμβριο ’15 η ΝΔ είχε λάβει 28,1%. Στο ίδιο χρονικό σημείο, δυόμισι χρόνια μετά, λαμβάνει μεσοσταθμικά 29,7%. Έχει σήμερα ψηλότερο ποσοστό από ό,τι είχε ο ΣΥΡΙΖΑ 2-3 μόλις μήνες πριν την εκλογική του νίκη και μάλιστα χωρίς η ίδια να υπόσχεται σκίσιμο του μνημονίου, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, επιστροφή μισθών-συντάξεων, κλπ.
  • Στον δείκτη της «καταλληλότητας για Πρωθυπουργός», το Φθινόπωρο ’14 ο Α. Τσίπρας υστερούσε έναντι του Α. Σαμαρά (28,7% έναντι 36,8%) επιβεβαιώνοντας την παράδοση που θέλει τον εν ενεργεία πρωθυπουργό να έχει αβαντάζ στο σχετικό ερώτημα, ακόμα και όταν το κόμμα του χάνει τις εκλογές. Σήμερα, ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται του Α. Τσίπρα με σαφή διαφορά (28,9% έναντι 20,7%), ανατρέποντας – για πρώτη φορά, σε αυτή τη χρονική περίοδο – τη σχετική παράδοση.
  • Ως προς τις συσπειρώσεις, για τις οποίες γίνεται αρκετή συζήτηση: η διαφορά υπέρ της ΝΔ δεν οφείλεται μόνο στην υψηλή δική της συσπείρωση, αλλά κυρίως στην απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ, η οποία κυμαίνεται σταθερά γύρω στο 10% (καθαρό 3,5% εκλογικού σώματος δηλαδή), ποσοστό που από μόνο του λήγει το ζήτημα της πρώτης θέσης. Η δε θεωρία ότι οι αναποφάσιστοι θα επιστρέψουν στο κόμμα προέλευσής τους αποτελεί μια ατεκμηρίωτη εικασία. Στις τελευταίες 3 εκλογές που διεξήχθησαν σε χρονική απόσταση από τις προηγούμενες (2009, Μάιος 2012, Ιανουάριος 2015) είχαμε σημαντικές ανακατατάξεις ακριβώς επειδή η τάση πλέον είναι οι αναποφάσιστοι να μην επιστρέφουν στο κόμμα προέλευσής τους.
  • Τέλος, αξίζει να δούμε τον δείκτη «συμπάθειας/αντιπάθειας» που διαμορφώνεται. Οι τάσεις της MRB (Δεκ.’17) έχουν δύο πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα: Α) «Ποιο κόμμα θέλετε να κερδίσει έστω με μια ψήφο τις επόμενες εκλογές», στο οποίο η ΝΔ λαμβάνει 36,2% έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Β)  «Ποιο κόμμα θα στενοχωρηθείτε αν κερδίσει έστω με μία ψήφο τις εκλογές;», στο οποίο η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ «στενοχωρεί» 47,8%, ενώ της ΝΔ το 28,3%. Η ίδια τάση (απλώς κάπως μικρότερη) παρατηρείται και μεταξύ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.Βλέπουμε συνεπώς ότι το «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι πιο ισχυρό από το «να μην έρθει η ΝΔ», στοιχείο που επίσης ευνοεί τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου