Σε κατάσταση έντονης ανησυχίας και προβληματισμού βρίσκονται οι κάτοικοι των νησιών και ειδικότερα της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων λόγω του περίφημου νομοσχεδίου 32/2016 που αναφέρεται στους δασικούς χάρτες, Νομοσχέδιο που έχει αναγκάσει πολλούς συμπατριώτες μας να χάσουν τον ύπνο τους λογω του λάθους τρόπου που χαρακτηρίζει το τι είναι δασική έκταση και τι όχι, χωρίς βεβαίως να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν δημόσια περιουσία ιδιωτικές εκτάσεις σε πολλά νησιά, λόγω της ανάρτησης των δασικών χαρτών και των ερμηνειών του νόμου. Με το περίφημο αυτό νομοσχέδιο κινδυνεύουν να μετατραπούν σε δημόσιες δασικές εκτάσεις, αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η περίπτωση της Πάτμου όπου το 80% της επιφάνειας του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως δασικό και στη Σύμη το ποσοστό αυτό φτάνει το 60%.
Ήμουν παρών προχθές στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε (Δευτέρα 21-01-2019) στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την παρουσία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων με θέμα τους Δασικούς Χάρτες και ένιωσα την αγωνία των 18 Δημάρχων των νησιών που διαφωνούν με το νομοσχέδιο και απατούν την τροποποίηση του. Όλοι οι δήμαρχοι απαίτησαν την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να μην απαξιώνει την ιδιωτική περιουσία στα νησιά στα οποία οι δασικοί χάρτες δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη αλλά και θα θεραπεύει τις τεράστιες αδικίες στα νησιά που ήδη έχουν αναρτηθεί. Ο απόλυτος παραλογισμός είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε 250 αγωγές εναντίον νόμιμων ιδιοκτητών στην Πάτμο διεκδικώντας τις περιουσίες τους.
Μπροστά σε αυτήν τη μαζική αντίδραση και στο δίκαιο των αιτημάτων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, δεσμεύτηκε ότι θα αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο και θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή για αυτήν την περίπτωση. Άλλη μια περίπτωση «κωλοτούμπας», μιας και ο αρμόδιος υπουργός ομολογεί και παραδέχεται το λάθος του νομοσχεδίου.
Ειλικρινά όμως θλίβομαι γιατί δύο βουλευτές της Δωδεκανήσου, οι κ.κ. Γάκης και Καματερός, πριν λίγες ημέρες, στις 9 Ιανουαρίου 2019, είχαν εκδώσει μια ανακοίνωση μαζί με άλλους 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπου υπερθεμάτιζαν υπέρ του νομοσχεδίου και κατηγορούσαν τη Νέα Δημοκρατία ότι «επιδίδεται σε μια ακόμη τρομολαγνική και μαύρη προπαγάνδα με το επιχείρημα της δήμευσης των ιδιωτικών περιουσιών και των πολιτών και κάνει μια ανεύθυνη και ανέξοδη πολιτική εκμετάλλευση ενός ευαίσθητου για τους πολίτες θέματος.»
Τι έχετε να πείτε τώρα κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Δωδεκανήσου στους 250 συμπατριώτες στην Πάτμο αλλά και σε αυτούς που θα λάβουν τα ειδοποιητήρια από το Υπουργείο Οικονομικών και θα αναγράφουν ότι δεν τους ανήκει η πατρογονική τους περιουσία;
Τι έχετε να πείτε στους δημάρχους όλων των νησιών που εναντιώνονται στο έκτρωμα –νομοσχέδιο σας; Τι έχετε να πείτε μετά την παραδοχή από τον συνάδελφο σας κ. Φάμελλο για τα λάθη στα νησιά και τη συγκρότηση επιτροπής;
Επιτέλους κύριε Φάμελλε, τελειώστε με τις επιτροπές που εξαγγείλατε και αλλάξτε το άδικο νομοσχέδιο για τους νησιώτες και μην παρατείνετε άλλο την οργή και την αγωνία τους.
Φτάνει πια κύριοι του Σύριζα, οι νησιώτες αντιμετωπίζουν ήδη πολλά μεγάλα και καθημερινά προβλήματα επιβίωσης, μην τους προσθέτετε και άλλα με τις λανθασμένες πολιτικές σας. Όλοι οι κάτοικοι των νησιών απαιτούν άμεση αλλαγή του νόμου και δίκαιη αντιμετώπιση των νησιωτών στα ζητήματα των ακίνητων περιουσιών τους.