Η παραδοχή, εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, του γεγονότος ότι η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών δίχως να έχει τυπικά ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταγματικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ και ως εκ τούτου, χωρίς η ελληνική Βουλή να έχει στην διάθεσή της επίσημο έγγραφο με τη μορφή του Συντάγματος της γείτονος που να συμπεριλαμβάνει τις αλλαγές, επιβαρύνει από νωρίς το πρωί σήμερα την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στην Ολομέλεια και πυροδοτεί διαδοχικές εντάσεις.
«Δεν διανοούμαι ότι θα κληθούμε να ψηφίσουμε χωρίς να έχουμε επίσημο τελικό κείμενο Συντάγματος με τις τροποποιήσεις», είπε ευθύς εξαρχής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Ν. Δένδιας, με εκπροσώπους και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν το αίτημά του να κατατεθεί το επίμαχο έγγραφο.
Σε κατ’ αρχήν απάντηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν.Ξυδάκης έκανε λόγο για αβάσιμο αίτημα, αφού –όπως είπε- όλα τα έγγραφα και οι εξηγήσεις δόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών στις συνεδριάσεις της Επιτροπής. «Τα ίδια θέματα τέθηκαν στην Επιτροπή, και απαντήθηκαν από τον υπουργό. Σκοπός είναι να μπούμε στην πολιτική ουσία. Τα έγγραφα προσκομίστηκαν. Οι απαντήσεις του υπουργού είναι πειστικές. Κάποιοι θέλουν να τινάξουν στον αέρα τη συζήτηση».
Από την πλευρά του, λίγο αργότερα, ο κ. Κατρούγκαλος αφού σημείωσε επίσης ότι «όλα τα θέματα έχουν απαντηθεί», υποστήριξε ότι οι ενστάσεις που καταγράφηκαν «είναι προσχηματικές». Για να προσθέσει: «Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε τη ρηματική ανακοίνωση με το πλήρες κείμενο σε ακριβή μετάφραση. Σε αυτήν περιλαμβάνεται το πλήρες κείμενο συνταγματικών αναθεωρήσεων. Προσκομίσαμε και το συνταγματικό κείμενο. Ζητείται να κατατεθεί με ενσωματωμένες τις τροποποιήσεις. Η συνταγματική τους τάξη προβλέπει οι τροποποιήσεις να παρατίθενται στο στο τέλος. Δεν υπάρχει αυτό που ζητάτε γιατί δεν προβλέπεται στη συνταγματική τους τάξη. Είναι προσχηματικά όσα λέτε».
Αμέσως ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση διά του υπουργού παραδέχθηκε το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημο κείμενο που να συμπεριλαμβάνει τις τροποποιήσεις και υπό αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως η ελληνική Βουλή δεν μπορεί να συζητήσει ένα κρίσιμο ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχουν τα έγγραφα που απαιτούνται».
Η προεδρεύουσα Αναστασία Χριστοδουλοπούλου κάνοντας χρήση σχετικών άρθρων του Κανονισμού, χαρακτήρισε τις ενστάσεις της ΝΔ «παρεμπίπτον ζήτημα» και το έθεσε σε ψηφοφορία: διά της εγέρσεως, οι περισσότεροι παρόντες απέρριψαν το αίτημα/ένσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έτσι η διαδικασία, με τον τρόπο που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται.
Με τον ίδιο τρόπο απορρίφθηκαν και ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που τέθηκαν από διάφορα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της Χρυσής Αυγής. Με αφορμή αυτό το τελευταίο, αξιοσημείωτο είναι ότι η ΝΔ με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλαν το κόμμα Μιχαλολιάκου ως εκφραστή αντιδημοκρατικών και νεοναζιστικών αντιλήψεων και ως εκ τούτου δεν δέχονται να συζητήσουν καν τα επιχειρήματα που αυτό προβάλλει.
Αίσθηση, τέλος, προκάλεσαν διάφορα απαξιωτικά για βουλευτές της αντιπολίτευσης σχόλια εκ μέρους της προεδρεύουσας της συνεδρίασης: «Εχετε πολλή πλάκα. Συνεχίστε. Ανεβείτε, δώστε πόνο» ακούστηκε να λέει μεταξύ άλλων.