Η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού οφείλουν άμεσα να ανοίξουν έναν ευρύ διάλογο για την λήψη και εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας.
Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αυξημένο το αίσθημα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, παρουσίασε και ενέκρινε το 2018 την εθνική στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία. Σε συνέχεια των δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και πρωτοβουλιών όπως αυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού που θέτει συγκεκριμένο πλαίσιο δεσμευτικών στόχων έως το 2025 καλεί την κυβέρνηση και υπουργείο Τουρισμού σε διάλογο για το θέμα.
Στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει θερμά την πρωτοβουλία “Global Tourism Plastics Initiative” του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) και του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τα πλαστικά μιας χρήσης, που αφορά ιδιαίτερα τον τομέα του τουρισμού.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως ένα αποφασιστικό βήμα στην υιοθέτηση εκτεταμένων πολιτικών και μέτρων που θα κάνουν πράξη το όραμα για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ειδικά για την περιοχή της Μεσογείου, σύμφωνα με έκθεση του WWF, κάθε χρόνο, στα νερά της καταλήγουν 570.000 τόνοι πλαστικού, ρύπανση που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι παράγονται ετησίως 79.000 τόνοι στερεά απόβλητα από την τουριστική δραστηριότητα, επιβαρύνοντας το περιβάλλον αλλά και τους δήμους που αναλαμβάνουν την διαχείρισή των αποβλήτων, αναφέρει η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, η πλαστική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει τις τουριστικές ροές κυρίως σε παράκτιες περιοχές και απειλεί νέες επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές.
Τώρα είναι η ώρα, καταλήγει η κ.Νοτοπούλου να αντιληφθούμε ότι η αντιμετώπιση της ρύπανσης μας αφορά όλους και μόνο με κοινές δράσεις και όραμα μπορούμε να δώσουμε μια νέα ευκαιρία στον πλανήτη μας, στην καθημερινότητά μας, στα παιδιά μας.