Την γερμανική πολιτική στο προσφυγικό αλλά και τη γερμανική πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη του Βερολίνου χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.
Παράλληλα, σχολίασε τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις κινήσεις της στη Συρία και τη Λιβύη.
Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη καταβάλει τα μισά από τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε υποσχεθεί στην Άγκυρα για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα μετά την έκρηξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν εκπλήρωσε πλήρως τις υποσχέσεις της ως μέρος της συμφωνίας του 2015, όπου αμφότερες οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας ότι η Ένωση δεν έχει ακόμη καταβάλει τα πρώτα 3 δισεκατομμύρια ευρώ της συμφωνίας που έπρεπε να έχουν διατεθεί μέχρι τα τέλη του 2016.
Ο Τούρκος αξιωματούχος σχολίασε ότι η Γερμανία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συμφωνία για το προσφυγικό, η οποία μείωσε σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη. Χαρακτήρισε μάλιστα ως «υποστηρικτική» και «θαραλλέα» τη στάση του Βερολίνου. «Πριν από τη σύναψη της συμφωνίας, μέχρι και 7.000 πρόσφυγες έφευγαν από την Τουρκία για την Ελλάδα σε καθημερινή βάση» ανέφερε, προσθέτοντας ότι περίπου 57 πρόσφυγες την ημέρα εισέρχονται στα ελληνικά νησιά μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η Τουρκία φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους Σύρους με περίπου 350.000 εξ αυτών να είναι Κουρδικής καταγωγής.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη γερμανική πρωτοβουλία να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου συζητήθηκε η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη σε μια προσπάθεια να υπάρξει ειρήνη. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Σάρατζ δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, ενώ η πλευρά του Χαφτάρ δεν έδωσε θετική ή αρνητική απάντηση.
Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη Λιβύη, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η «ειρήνη και η σταθερότητα» ήταν τα κυριότερα κίνητρα για την κυβέρνηση της Άγκυρας, προσθέτοντας ότι συνήψε συμφωνία ασφαλείας με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση (Σάρατζ). Σημείωσε ότι η Τουρκία ανέπτυξε «περιορισμένο αριθμό» στρατιωτικών συμβούλων στην Τρίπολη.