Στον “πάγο” παραμένουν ακόμη οι τουριστικές κρατήσεις. Παρά τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες μετά τα μέσα Ιανουαρίου και την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού θα αποτυπωνόταν εμπράκτως η επιθυμία των Ευρωπαίων για ταξίδια, το δεύτερο κύμα της πανδημίας στις κύριες τουριστικές αγορές, βάζει… φρένο σε κάθε προγραμματισμό θερινών διακοπών.
Η τουριστική σεζόν αναμένεται να ανοίξει στη Ρόδο στα τέλη Μαρτίου με αφίξεις από το Ισραήλ, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες. Καθώς όμως οι κρατήσεις δεν έχουν ακόμη «ξεκλειδώσει» και οι πληρότητες στις πρώτες προγραμματισμένες πτήσεις ενδεχομένως να μην πλησιάζουν στα επιθυμητά ποσοστά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακυρώσεις και να μετατοπιστεί το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου μετά τον Απρίλιο. Ήδη έχουν αρχίσει να δέχονται ακυρώσεις για τους πρώτους μήνες τα ξενοδοχεία σύμφωνα με τις πληροφορίες.
«Επικρατεί απόλυτη νηνεμία. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ροή κρατήσεων όπως υπήρχε σε αντίστοιχες ημερομηνίες προηγούμενων ετών, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Όσο αισιόδοξοι και αν θέλουμε να είμαστε για το άνοιγμα της σεζόν, δεν αποκλείεται να χάσουμε την αρχή. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κρατήσεις, για όλο το διάστημα, όχι απλά για την έναρξη ή το τέλος της τουριστικής περιόδου. Υπάρχουν ήδη ξενοδοχεία που επρόκειτο να λειτουργήσουν από νωρίς και μεταφέρουν χρονικά την περίοδο ανοίγματός τους, τον Απρίλιο, το Μάιο ή ακόμη και τον Ιούνιο…», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, επισημαίνοντας ότι το «σαρωτικό» πέρασμα της πανδημίας του κορωνοϊού από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, τη Γερμανία ή την Αγγλία, δεν βοηθά στη βελτίωση της ψυχολογίας και στον προγραμματισμό των θερινών διακοπών.
«Η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει περάσει. Σε χώρες της Ευρώπης, στη Γερμανία, ή στην Αγγλία, στις βασικές τουριστικές αγορές της Ρόδου με λίγα λόγια, το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού δεν έχει ακόμη περιοριστεί. Στη Μ. Βρετανία μετρούν 1.500 με 2.000 θανάτους την ημέρα, ενώ στη Γερμανία όπου το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν άφησε πολλές απώλειες, οι θάνατοι ανέρχονται σε 700 με 1000 ημερησίως. Όταν λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά στην Ευρώπη και όταν υπάρχουν στην επικαιρότητα ειδήσεις για τις συνεχείς μεταλλάξεις του κορωνοϊού και μία μεγάλη παραφιλολογία για την επιτυχία των εμβολιασμών, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα δημιουργηθεί από τη μία μέρα στην άλλη ένα κλίμα που θα ευνοεί τις τουριστικές κρατήσεις. Μοιραία θα κινηθούμε με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.
Η φετινή σεζόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΡ, θα είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή για τη Ρόδο, κατά την οποία ο προορισμός δέχθηκε σχεδόν 600.000 επισκέπτες, αριθμός ρεκόρ εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, που άλλοι μεγάλοι προορισμοί δεν κατάφεραν καν να προσεγγίσουν. Ωστόσο, ο κ. Μαρκόπουλος σημειώνει ότι η «πίτα» θα είναι περιορισμένη, καθώς φέτος θα ανοίξουν περισσότερα ξενοδοχεία σε σύγκριση με το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πληρότητες μπορεί να μην είναι οι επιθυμητές.
Η Ρόδος συγκαταλέγεται πάντως στους περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς, γεγονός που αποδίδεται στην άριστη διαχείριση της πανδημίας τη σεζόν του 2020 και εκτιμάται να διαδραματίσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στο τουριστικό γίγνεσθαι σε μία σεζόν η οποία μπορεί να αποδειχθεί πιο απαιτητική απ’ ό,τι αναμενόταν, εκτιμάται όμως ότι θα έχει καλά αποτελέσματα.