Συνεντεύξεις

Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου: «Δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε αλλά και να μην εφησυχάζουμε»!

H μετάλλαξη Όμικρον, λόγω της μεγάλης ταχύτητας μετάδοσής της, όντως μας έχει φέρει αντιμέτωπους με ασυνήθιστους αριθμούς νέων μολύνσεων, κυρίως κατά το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Συνέντευξη στον Γιάννη Μπόζιο
Πρέπει να συνεχίσουμε όμως τις προσπάθειες να πειστούν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας, να εκμεταλλευτούν αυτό το σημαντικό δώρο ζωής που μας προσέφερε η επιστήμη. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν διαφορετικά μέτρα ή διαφορετικό μίγμα μέτρων. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ειδικές συνθήκες. Στην Ελλάδα επιλέχθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών και τις δικές μας ειδικές συνθήκες και χαρακτηριστικά. Την τακτική που ακολούθησε η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δεν την ακολούθησε καμία άλλη, πουθενά στην Ευρώπη. Παντού υπήρξε κριτική, παντού υπήρξαν προβληματισμοί, διαφορετικές απόψεις, αλλά υπήρξε και υπευθυνότητα και κυρίως υπήρξαν και προτάσεις. Σε μία περίοδο αβεβαιότητας, κυρίως λόγω της υγειονομικής κρίσης, η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις κυβερνήσεις και τους πολίτες, σε όλον τον κόσμο. Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν μια γενναία, τολμηρή, αλλά και αναγκαία απόφαση για την αντιμετώπιση των δυσάρεστων επιπτώσεων της πανδημίας. Για την Ελλάδα είμαι πολύ αισιόδοξη και θεωρώ πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορέσουν όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και να συνεισφέρουν αποφασιστικά σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα μας αναφέρει στην «Δημοκρατική» η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αννα -Μισέλ Ασημακοπούλου.
• Αρχικά, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την Πανδημία. Η μετάλλαξη Όμικρον μας έχει φέρει αντιμέτωπους με πρωτόγνωρους αριθμούς κρουσμάτων που προκαλούν φόβο. Σε σύγκριση και με την υπόλοιπη Ευρώπη, πώς κρίνετε την πρόοδο της χώρας μας στο θέμα των εμβολιασμών μετά τα τελευταία μέτρα;
Η αλήθεια είναι πως η μετάλλαξη Όμικρον, λόγω της μεγάλης ταχύτητας μετάδοσής της, όντως μας έχει φέρει αντιμέτωπους με ασυνήθιστους αριθμούς νέων μολύνσεων, κυρίως κατά το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Το ευχάριστο όμως είναι πως αυτό το κύμα κορυφώθηκε πάρα πολύ γρήγορα και σήμερα όλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε μία σταθερή αποκλιμάκωση, που όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε να συνεχιστεί. Δεν χρειάζεται λοιπόν φόβος. Αυτό που χρειάζεται είναι να μην πανικοβαλλόμαστε, αλλά και να μην εφησυχάζουμε. Πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών, που είναι ο εμβολιασμός και η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.
Και στους εμβολιασμούς, όμως, τα νέα είναι αισιόδοξα, καθώς ο ρυθμός τους αυξάνεται – περισσότερο με την 3η και λιγότερο με την 1η δόση – ενώ έχουν αυξηθεί επίσης και οι εμβολιασμοί των παιδιών.
Σημαντική είναι και η αυξημένη συμμετοχή όσων έχουν ηλικία άνω των 60 ετών, οι οποίοι είναι και αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Σήμερα οι εμβολιασμοί, σε αυτή την ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, έχουν φθάσει στο 90% και αυτό είναι πολύ ευχάριστο νέο. Πρέπει να συνεχίσουμε όμως τις προσπάθειες να πειστούν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας, να εκμεταλλευτούν αυτό το σημαντικό δώρο ζωής που μας προσέφερε η επιστήμη.
• Τα μέτρα που έλαβαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, πριν από μερικούς μήνες, παρουσίαζαν μια ανομοιομορφία. Πολλές από αυτές έλαβαν οριζόντια μέτρα, για να αναχαιτίσουν την έξαρση της πανδημίας. Η χώρα μας δεν επέλεξε να λάβει οριζόντια μέτρα. Πιστεύετε ότι ήταν ορθή η απόφαση;
Θα σας πω ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Πραγματικά, πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν διαφορετικά μέτρα ή διαφορετικό μίγμα μέτρων και κατά τη γνώμη μου αυτό είναι φυσιολογικό. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ειδικές συνθήκες. Τα ποσοστά εμβολιασμού διαφέρουν, ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει σε προηγούμενα κύματα επίσης διαφέρει, όπως άλλωστε και οι κλιματολογικές συνθήκες ή ο πληθυσμός των πόλεων. Ακόμη όμως και η αναλογία των ηλικιακών ομάδων στους πληθυσμούς διαφέρει, όπως και οι δυνατότητες των συστημάτων υγείας. Είναι λοιπόν φυσιολογικό κάθε χώρα να επιλέγει μια διαφορετική πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας, ανάλογα με την πορεία της, τη δυναμική της, αλλά και τις παραπάνω ειδικές συνθήκες. Στην Ελλάδα επιλέχθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών και τις δικές μας ειδικές συνθήκες και χαρακτηριστικά. Νομίζω πως και για τη χώρα μας ισχύει ό,τι και για τις υπόλοιπες χώρες. Δηλαδή, σε κάποιους τομείς τα πήγαμε πολύ καλά και σε κάποιους άλλους λιγότερο καλά. Το σημαντικό είναι ότι γίνονται συνεχώς οι κινήσεις που απαιτούνται και τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα βρίσκεται, γενικότερα, σε ένα καλό επίπεδο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας. Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις σε αυτή την πανδημία. Αλλιώς όλες οι χώρες θα εφάρμοζαν τα ίδια μέτρα.
• Η αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύει μία συνεχή στάση σκληρής κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση, ως προς το θέμα της πανδημίας. Πιστεύετε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο; Πως έχουν συμπεριφερθεί οι αντιπολιτεύσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη;
Τολμώ να σας πω ότι την τακτική που ακολούθησε η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δεν την ακολούθησε καμία άλλη, πουθενά στην Ευρώπη. Παντού υπήρξε κριτική, παντού υπήρξαν προβληματισμοί, διαφορετικές απόψεις, αλλά υπήρξε και υπευθυνότητα και κυρίως υπήρξαν και προτάσεις. Πολύ περισσότερο υπήρξε και συναίνεση, σε πολύ σημαντικά ζητήματα στις κυβερνητικές αποφάσεις, από τις αντιπολιτεύσεις. Εδώ, η αντιπολίτευση επέλεξε την καταστροφολογία και την πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας, αλλά και της ανθρώπινης αγωνίας, του φόβου ή και του πόνου. Το μικροκομματικό συμφέρον υπήρξε το ζητούμενο και όχι η κριτική και οι προτάσεις. Ειδικά η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων. Ακούστηκαν είτε προτάσεις μαξιμαλιστικές και ανεφάρμοστες (περισσότερες ΜΕΘ, περισσότερα σχολεία, περισσότεροι υγειονομικοί, περισσότεροι εκπαιδευτικοί, περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς, περισσότερες αποζημιώσεις στους πληγέντες κ.λπ.) είτε προτάσεις αντιφατικές. Από τη μία πλευρά μιλούσαν για «εξαγορά» των νέων, το καλοκαίρι, με το free pass και από την άλλη, πρότειναν χρηματικό κίνητρο στους άνω των 60 ετών για να εμβολιαστούν. Υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών χωρίς πρόστιμο, υπέρ της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας, αλλά με πρόστιμο. Θα μπορούσα να σας απαριθμήσω πολλές ακόμη τέτοιου τύπου αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες διατυπώσεις της αντιπολίτευσης, αλλά δεν θα το κάνω, γιατί οι πολίτες πιστεύω το έχουν καταλάβει και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις «επιδόσεις» που όλοι βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις.
• Πέρα από την πανδημική κρίση, με την οποία είμαστε αντιμέτωποι δύο χρόνια τώρα, ήρθε και η ενεργειακή κρίση, για να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών. Με ποιους τρόπους μπορεί η Ευρώπη να συνδράμει τα κράτη -μέλη, ως προς την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης;
Σε μία περίοδο αβεβαιότητας, κυρίως λόγω της υγειονομικής κρίσης, η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις κυβερνήσεις και τους πολίτες, σε όλον τον κόσμο.

Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τον περασμένο Οκτώβριο μια «εργαλειοθήκη» μέτρων, για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης και των επιπτώσεών της. Προκειμένου να μετριαστεί άμεσα ο αντίκτυπος των αυξήσεων στις τιμές, η «εργαλειοθήκη» αυτή έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία των καταναλωτών, αλλά και των επιχειρήσεων, προτείνοντας βραχυπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο, όπως η επείγουσα εισοδηματική στήριξη των νοικοκυριών, οι κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι στοχευμένες μειώσεις φόρων.
Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, ως ένα μέσο προστασίας έναντι των διακυμάνσεων των τιμών. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο και η πυρηνική ενέργεια, αλλά και το θέμα της ενεργειακής αποδοτικότητας βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που αποτελεί τον Ευρωπαϊκό Οδηγό προς μία δίκαιη και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός ενεργειακής ανεξαρτησίας και ως εκ τούτου, να επιτευχθεί η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των ενεργειακών κρίσεων.
• Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να λειτουργήσουν εξισορροπητικά, ως προς τις μεγάλες δαπάνες που έχουν προκληθεί από την πανδημική κρίση;
Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν μια γενναία, τολμηρή, αλλά και αναγκαία απόφαση για την αντιμετώπιση των δυσάρεστων επιπτώσεων της πανδημίας. Μένει να αποδειχθεί, εάν θα γίνει πράξη. Το τελευταίο εξαρτάται από τον βαθμό που επλήγησαν οι οικονομίες κάθε κράτους-μέλους, αλλά και τον βαθμό διαχείρισης και αξιοποίησης των πόρων, που θα εισρεύσουν στο Ταμείο. Για την Ελλάδα είμαι πολύ αισιόδοξη και θεωρώ πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορέσουν όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και να συνεισφέρουν αποφασιστικά σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα μας. Την αισιοδοξία μου τη στηρίζω στο εξαιρετικό σχέδιο που κατέθεσε η Ελλάδα, το οποίο απέσπασε διθυραμβικά σχόλια, στη θετική πορεία της οικονομίας μας και των επενδύσεων, παρά τις συνθήκες τις πανδημίας, καθώς και στις θετικές προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια, από όλους τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επίσης εν μέσω πανδημίας. Στη χώρα μας, υπήρξαν παράλληλα ισχυρά πακέτα στήριξης της οικονομίας, που κράτησαν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά όρθια στην πανδημία και προστάτευσαν τις θέσεις εργασίας. Οπότε νομίζω ότι μπορούμε βάσιμα να αισιοδοξούμε.
• Στην covid-εποχή, η τηλεργασία εισήλθε για τα καλά στις ζωές πολλών ανθρώπων. Στη μετά-covid εποχή, αυτή η ψηφιακή μετάβαση και η εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης, τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην εύρεση εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους; Τι απαιτεί από αυτούς;
Η Ευρώπη κινείται σήμερα στους ρυθμούς της ψηφιακής εποχής. Και είναι απολύτως λογικό, αφού η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και κυρίως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όπως πολλοί την αποκαλούν, δημιούργησαν νέες προκλήσεις και στον τομέα της εργασίας. Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει, ως προτεραιότητα, τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, κατά την τρέχουσα δεκαετία, την οποία μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλεί «Ψηφιακή Δεκαετία» της Ευρώπης. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνουμε λόγο για μία ψηφιακή πυξίδα (Digital Compass) στο ταξίδι μας προς την ψηφιακή μετάβαση, με την ακίδα να στρέφεται αποφασιστικά προς την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, ιδιαίτερα για τους νέους. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα πανελλαδικής δημοσκόπησης που πραγματοποίησα πρόσφατα, με την υποστήριξη του ΕΛΚ, η ψηφιακή μετάβαση απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν «αρκετά ή πολύ προβληματισμένοι» για τις μελλοντικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά εργασίας, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων. Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Horizon 2021-2027, αλλά και προγράμματα του ιδιωτικού τομέα, προσβλέπουν στην ανάπτυξη τέτοιων δεξιοτήτων. Εκείνο που απαιτείται από τους νέους είναι απλώς να αδράξουν τις ευκαιρίες.
• Το 2022 έχει ανακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Πόσο σημαντική είναι, πιστεύετε, η συμμετοχή των νέων στα ενωσιακά δρώμενα, σε μία εποχή που ο ευρωσκεπτικισμός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα;
Πράγματι, τον περασμένο Δεκέμβριο, στον απόηχο των συνεπειών της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακήρυξε το 2022 «Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας», με στόχο την υποστήριξη της προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης των νέων, αλλά και την προώθηση της συμμετοχής τους στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής. Απώτερος σκοπός είναι τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων, που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, να «εμπνεύσουν» την ευρωπαϊκή πολιτική, σε όλους τους τομείς. Έτσι, συμβαδίζοντας με το σχέδιο ανάκαμψης «NextGenerationEU», αλλά και εξασφαλίζοντας, μέσω της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, τη συμμετοχή των νέων από κάθε γωνιά της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 φέρνει τους νέους στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής και υποστηρίζει τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος. Η δημοκρατική συμμετοχή και η ψηφιακή μετάβαση, άλλωστε, αποτέλεσαν δημοφιλή θέματα εκδηλώσεων στη χώρα μας, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, με τη συμμετοχή των νέων σε αυτή να αποτελεί κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό που συνηθίζω να λέω στους νέους, όχι μόνο ως Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και ως μητέρα, είναι να ασχολούνται με τα κοινά, ώστε να έχουν λόγο και φωνή για τη διαμόρφωση του δικού τους μέλλοντος, διότι αν δεν το κάνουν εκείνοι, τότε κάποιος άλλος θα το κάνει γι’ αυτούς. Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας δεν μπορεί να πετύχει, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των νέων.
• Αντιδράσεις προκάλεσε το εγχειρίδιο που συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εισήγαγε η αρμόδια επίτροπος για την ισότητα, Χέλενα Ντάλι και το οποίο, μεταξύ άλλων, συμβούλευε τους Ευρωβουλευτές να μην χρησιμοποιούν την ευχή «Καλά Χριστούγεννα». Αντιταχθήκατε δυναμικά σε αυτή την πρόταση. Πού εντοπίσατε την αστοχία της;
Θεωρώ ότι η πρόταση αυτή ήταν άστοχη στο σύνολό της και όχι μόνο σε κάποιο σημείο. Οι Ευρωπαίοι έχουν δικαίωμα να λένε «Καλά Χριστούγεννα» και ακριβώς αυτό το δικαίωμά μας υπερασπίστηκα. Επρόκειτο για συζήτηση, σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη συμπεριληπτική γλώσσα στα επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κείμενο με τις κατευθυντήριες γραμμές, ως πρόταση για τη χρήση μιας ουδέτερης, ως προς το φύλο, την καταγωγή και το θρήσκευμα, γλώσσας, τελικά αποσύρθηκε.
Θεώρησα μεγάλο ατόπημα, θεσμικό και πολιτικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παροτρύνει, μέσω του κειμένου αυτού, μεταξύ άλλων, να αποφεύγεται η χρήση της λέξης «Χριστούγεννα» ή τυπικών ονομάτων της χριστιανικής παράδοσης, στα επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστήριξα ότι δεν χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να αρνηθεί την ιστορία, τις παραδόσεις και τη χριστιανική κληρονομιά της Ευρώπης, για να καταπολεμήσει τις διακρίσεις. Είπα, επίσης, ότι τέτοια ατοπήματα, τα οποία επέτρεψε η Επίτροπος Χέλενα Ντάλι, αποδυναμώνουν τον κοινό αγώνα των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της ανισότητας και των διακρίσεων, οδηγούν σε πόλωση και εν τέλει, σε οπισθοδρόμηση στην πορεία προς την «Ένωση Ισότητας». Για μένα ήταν η μόνη στάση που θα μπορούσα να τηρήσω σε αυτό το θέμα, αυτό αισθάνθηκα πως έπρεπε να κάνω, ως Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, και αυτό έκανα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου