Γράφει ο Εμμανουήλ Μοράρης Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Το Μπρόκολο είναι ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, στην οποία ανήκουν επίσης το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Έχει μελετηθεί περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής του δράσης.
Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση 3-4 μερίδων σταυρανθών λαχανικών την εβδομάδα.
1. Πλούσιο
σε Βιταμίνη C
Πέρα της αντικαρκινικής του δράσης, το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού θωρακίζοντάς τον έτσι από την παθογόνο δράση ιών, μικροβίων και τοξικών ουσιών.
Επιπλέον, η βιταμίνη C επισπεύδει την επούλωση πληγών, μέσω της συμμετοχής της στην ανάπλαση του κολλαγόνου του δέρματος. Τέλος σημαντική είναι η δράση της στη προστασία έναντι αλλεργικών επεισοδίων, περιορίζοντας τη βαρύτητα αλλά και τη διάρκεια τους.
2. Πλούσιο
σε Φυλλικό οξύ
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων λόγω της συμμετοχής του στη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων και απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, βοηθάει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για αυτό η έλλειψη του προκαλεί μακροκυτταρική αναιμία.
3. Σημαντική
ποσότητα Μαγνησίου
Το μαγνήσιο είναι ένα ακόμη συστατικό, το οποίο περιέχεται σε σημαντική συγκέντρωση στο μπρόκολο.
Το μαγνήσιο παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργικότητα εκατοντάδων ενζύμων, συμμετέχει στις αντιδράσεις πρωτεϊνoσύνθεσης και βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν μετά τη σύσπαση.
Το μαγνήσιο αποτελεί μέρος των κρυστάλλων των οστών αλλά βρίσκεται και στην εξωτερική επιφάνεια τους. Προσδίδει σκληρότητα στα δόντια επειδή συγκρατεί ασβέστιο και σμάλτο.
4. Σελήνιο
Το σελήνιο ανήκει στα βασικότερα ιχνοστοιχεία-αντιοξειδωτικά καθώς είναι σημαντικό για πολλές σωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής λειτουργίας, της διατήρησης ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και για την αναπαραγωγή του ανθρώπου. Το σελήνιο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και μελετημένα μέταλλα στην πρόληψη καρκίνου.
Έχει βρεθεί πως βοηθάει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς καθώς είναι απαραίτητο για την παραγωγή της ορμόνης θυροξίνης.
Το μπρόκολο δεν αποτελεί κύρια πηγή σεληνίου, παρ’ όλα αυτά περιέχει κι αυτό μια σημαντική ποσότητα.
5. Αυξημένη
ποσότητα
φυτικών ινών
Αυξημένη είναι η περιεκτικότητα του μπρόκολου και σε φυτικές ίνες. Υπολογίζεται πως μια μερίδα σαλάτας μπρόκολου περιέχει πάνω από 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών.