Οι ζημιές που προκαλούνται από τα ελάφια (dama-dama) στις αγροτικές καλλιέργειες της Ρόδου προστέθηκαν ως ασφαλίσιμος κίνδυνος στο ν. 3877/2010 άρθρο 5 εδάφιο 1, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του ν. 4424/2016.
“Στο ν. 3877/2010 προβλέπεται ότι με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται ύστερα από σύνταξη αναλογιστικής μελέτης, καθορίζεται ο χρόνος έναρξης και οι όροι κάλυψης των κινδύνων που δεν περιλαμβάνονται στους Κανονισμούς του ΕΛ.Γ.Α., ενώ με την ίδια απόφαση καθορίζεται το ύψος της δαπάνης και ο τρόπος κάλυψης της. Δεδομένου ότι, η συγκεκριμένη ΚΥΑ δεν έχει εκδοθεί καθώς δεν υπάρχει διαδικασία αναλογιστικής μελέτης, όπως ορίζεται στο ν. 3877/2010, οι ζημιές από τα ελάφια dama-dama στη φυτική παραγωγή της νήσου Ρόδου, δεν μπορούν να καλυφθούν ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. και να αποζημιωθούν οι εν λόγω ζημιές.”
Αναφέρει ο πρώην Υπουργος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης στην απάντηση του 1386/324565/4-1-2021 σε ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερώτηση 1.
Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη η οποία ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ, την κυβέρνηση μας;
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποζημίωση των ζημιών που προκαλούνται στην φυτική παραγωγή των αγροτών από τα ελαφια Dana-Dana είναι η ενσωμάτωση της τροπολογίας του νόμου 4424 / 2016 άρθρο 5, που ψηφίσαμε, στον Κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ. Η ενσωμάτωση δεν ολοκληρώθηκε, με ευθύνη της κυβερνησης της ΝΔ, ούτε η μελέτη κόστους των αποζημιώσεων ούτε και η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Φυτικής Παραγωγής για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ άρθρο 2 παρ β.
Ερώτηση 2.
Γιατί δεν ολοκληρώνεται η αναλογιστική μελέτη, η μελέτη κόστους των αποζημιώσεων και δεν εκδίδεται η ανωτέρω ΚΥΑ που θα καθορίζει τον χρόνο έναρξης και τους όρους κάλυψης των κινδύνων;
Με την αριθ. 142/21211/23-1-2020 (ΑΔΑ:Ψ6ΩΙ4653ΠΓ-ΖΝ1) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας με συντονιστή τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α, για τη μελέτη και την συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου του Κανονισμού.
Για την επίτευξη των ανωτέρω, υπογράφηκε Μνημόνιο συνεργασίας ΕΛ.Γ.Α.- ΚΕΠΕ για την έρευνα και την εκπόνηση μελέτης, για την βιωσιμότητα του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας και ειδικότερα την προοπτική του ΕΛ.Γ.Α. υπό το βάρος των ζημιών στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου
Ερώτηση 3.
Τι έγινε με την λειτουργία της ομάδας εργασίας; Υπάρχει
πόρισμα-πρόταση; και αν ναι γιατί δεν υλοποιείται; Ή μήπως άρχισε η υπογραφή Μνημονίων με τον αγροτικό κόσμο;
Οι ερωτήσεις ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Είναι φανερό ότι οι επιδιώξεις του ΥΠ.Α.Α.Τ. και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποποιηθούν των ευθυνών τους, να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» των αγροτών, να ακυρώσουν καθετί που φέρνει την σφραγίδα του ΣυΡιζΑ και να εμφανιστούν σαν σωτήρες ενός προβλήματος που νομοθετικά είναι λυμένο. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος και διακριτός.
Τα παιχνίδια τακτικισμού και οι προπαγάνδα που διάφοροι πολιτικοί παράγοντες παίζουν πάνω στις πλάτες των αγροτών δεν θα μείνουν αναπάντητα. Οι αγρότες κρίνουν.
Ρόδος 24-1-2022