Το θέμα της παραβίασης του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) από τουρκικά πτητικά μέσα είναι εδώ και χρόνια καθημερινότητα.
Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη ΑΤR-72 ναυτικής συνεργασίας ,αεροσκάφη επιτηρήσεως CN-235, ελικόπτερα αλλά και drones.
Ειδικά τα τελευταία, σύμφωνα με το δόγμα τους οι Τούρκοι προτίθενται να τα χρησιμοποιήσουν μαζικά στο Αιγαίο σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής στρατιωτικής σύρραξης.
Μόλις χθές σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, είχαμε 19 παραβιάσεις του ΕΕΧ μας και μια (1) υπερπτήση, με την τουρκική αεροπορία να ενεργεί με 2 μαχητικά αεροσκάφη της και 2 drones.
Αναφορικά δε με την υπερπτήση αυτή σημειώθηκε από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) το οποίο πέταξε πάνω από τη νησίδα Καντελιούσσα περίπου στις 12 το βράδυ.
Ειδική Ανάλυση
Τι επιχειρούν οι Τούρκοι;
Τα παραπάνω μας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της χώρας μας και ειδικότερα της πολεμικής αεροπορίας μας, ενώ από την άλλη προβαίνει σε ηλεκτρονική και οπτική αποτύπωση του Αιγαίου και των αμυντικών δυνάμεών μας στα νησιά μας.
Τα στοιχεία τα οποία συλλέγει με τα προαναφερθέντα εναέρια μέσα, επιχειρεί να τα διασυνδέσει με τα δεδομένα από τα επίγεια ραντάρ της, τα 4 ιπτάμενα ραντάρ της, Boeing 737 AEW&C Peace Eagle και με πληροφοριακό υλικό από πλοία του πολεμικού ναυτικού της, επιχειρώντας έτσι τη διαλειτουργικότητα των μέσων της, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την απόδοση των πληγμάτων σε βάρος της χώρας μας σε καιρό επιχειρήσεων.
Παράλληλα επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες ρουτίνας με σκοπό να μας αιφνιδιάσει, αλλά και να προκαλέσει κόπωση στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, καθώς και φθορά στα οπλικά μας συστήματα και υλικά.
Τέλος, οι μεγάλοι σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών F-16 που βγαίνουν στο Αιγαίο, υποδηλώνουν εξάσκηση στην απόκτηση τοπικής αεροπορικής υπεροχής .
Αυτά σε αμιγώς επιχειρησιακό στρατιωτικό επίπεδο.
Πέραν των ανωτέρω, η Τουρκία επιχειρεί να προκαλέσει κόπωση αλλά και εξοικείωση στη Διεθνή κοινή γνώμη αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ενώ με τις υπερπτήσεις που διεξάγει, στα πλαίσια ψυχολογικών επιχειρήσεων (ΨΕΠ) επιχειρεί να κάμψει το ηθικό των νησιωτών μας.
Το “φαινόμενο” των υπερπτήσεων τουρκικών UAV στην Κανδελεούσα
Αίσθηση προκαλεί ωστόσο ότι τουρκικά UAV επιχειρούν κατά κόρον στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση υπερπτήσεων σε 2 νησίδες μας, αυτές της Κανδελεούσας που βρίσκεται νοτίως Κώ και δυτικά Νισύρου και εκείνης της Κινάρου η οποία βρίσκεται ανατολικά Αμοργού και δυτικά Λέρου, τις οποίες “επισκέπτονται” ημέρα και νύχτα.
Η Κίναρος κατοικείται από την θρυλική κυρία Ρηνιώ , ενώ η Κανδελεούσα φιλοξενεί φάρο στο νοτιοδυτικό άκρο της.
Και οι δύο νησίδες βρίσκονται κοντά στο πίσω όριο της νοητής αυθαίρετης γραμμής που οι Τούρκοι θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα έρευνας και διάσωσης, επιχειρώντας να “σπάσουν τη συνέχεια των νησιών μας” στο Αιγαίο στην κατεύθυνση Βορράς-Νότος.
Στο τουρκικό ενδιαφέρον των υπερπτήσεων με UAV ,με εμφανώς λιγότερη συχνότητα, ανήκουν στα Τριανήσια, δηλαδή το Μεσονήσι ή Μέζο, η Πλακίδα ή Πλακιά και τα Στεφάνια με έκταση 0,416, 0,514 και 0,144 τ.χλμ. αντίστοιχα.
Αυτά βρίσκονται νοτιοανατολικά της Αστυπάλαιας, νοτιοδυτικά της Κω – Νισύρου και βορειοδυτικά της Καρπάθου.
Από τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει ότι η Τουρκία εστιάζει τα UAV της σε ένα “νοητό ορθογώνιο” που εκτείνεται από την χερσόνησο της Κνίδου (Ντάτσα)-Νισύρου-Κανδελεούσας Τριανήσια- Σύρνα-Μικρός και Μεγάλος αδελφός- Ανατολικά Αστυπάλαιας- Κίναρος-Μαύρα-Λεβίθα- Λειψοί- Αρκιοί-Αγαθονήσι -Didym στα μικρασιατικά παράλια.
Κως-Ψέριμος-Φαρμακονήσι-Καλόλιμνος-ΙΜΙΑ-Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, αποτελούν τα κοντινότερα νησιά προς τα μικρασιατικά παράλια σε αυτό το ορθογώνιο που προαναφέραμε, με Κάλυμνο -Λέρο και Πάτμο να περικλείονται σε αυτό.
Η διάταξη Ειδικών Δυνάμεων και Ελικοπτέρων των τουρκικών δυνάμεων έναντι Δωδεκανήσων
Επισημαίνουμε την ύπαρξη Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων των Bordo Bereli, με έδρα το Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου) και Συντάγματος Έρευνας-Διάσωσης Μάχης των Bordo Bereli με έδρα τη Σμύρνη και κλιμάκιο στον κόλπο του Guluk, ο οποίος που παρεπιπτώντοςείναι ο κόλπος απέναντι από Φαρμακονήσι και Καλόλιμνο.
Το “νοητό ορθογώνιο” που προαναφέραμε βρίσκεται απέναντι στην ευρύτερη περιοχή του Αϊδινίου-Aksaz-Antalya-Isparta-Egirdir η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πλήν της Διοίκησης Νοτίου Συγκροτήματος με έδρα το Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου), βρίσκονται η Σχολή Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Isparta (Ισπάρτα) Βορείως Καστελορίζου, η Σχολή-Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir ΒΑ και πλησίον Isparta (Ισπάρτα), η 11 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Denizli και η Υποδιοίκηση επιπέδου Συντάγματος της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο), η Διοίκηση Περιοχής Επιπέδου Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο) και ο Λόχος Αεροπορίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο).
Διαπιστώνεται ότι στην εν λόγω περιοχή παρουσιάζεται μια υπερσυγκέντρωση ελικοπτέρων και Καταδρομέων ταυτόχρονα, γεγονός που αποτελεί σαφέστατη ένδειξη ότι αποτελεί μια ευρεία βάση για διεξαγωγή ευρείας κλίμακας αεροκίνητων επιχειρήσεων κατά των Δωδεκανήσων.
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει κατά συμπλέγματος ακατοίκητωνή με λίγο πληθυσμό μικρονήσων-βραχονησίδων μας, αποσκοπώντας να καταλάβει γρήγορα χρονικά μερικές από αυτές, προκειμένου να καθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ηττημένοι, ευελπιστώντας στη συγκράτησή μας από τους Συμμάχους για να μην μετουσιωθούν οι στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις σε γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι το Σύμπλεγμα νήσων Καστελορίζου (Μεγίστη-Ρω-Στρογγύλη) ,θα πρέπει να θεωρείται πάντα ως κύριος ή συμπληρωματικός Αντικειμενικός σκοπός για τους Τούρκους.
Πηγή pentapostagma.gr