Σύντομα θα επαναλειτουργήσει και η τηλεφωνική γραμμή 1142, όμως όχι για καταγγελίες που αφορούν τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
Ακόμη μία παγκόσμια πρωτοτυπία χαρακτηρίζει την εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας, καθώς, όπως φαίνεται, υπάρχουν νόμοι που εφαρμόζονται ανάλογα με την ώρα της ημέρας.
«Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται σε ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας, ειδικά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, όμως υπάρχει πρόβλημα με την εφαρμογή του το βράδυ», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το πρωί της Δευτέρας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Η συζήτηση έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο (4 Φεβρουαρίου) και όσον αφορά το κάπνισμα, όπως όλα δείχνουν, οι έλεγχοι κατά τις βραδινές ώρες θα καθυστερήσουν αρκετά να εφαρμοστούν.
Τέλος το 1142 για καταγγελίες
Όπως εξηγεί στο NEWS 24/7 η Ειρήνη Αγαπηδάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας και υπεύθυνη για τα θέματα πρόληψης, η εφαρμογή του νόμου είχε δύο βασικά προβλήματα.
«Το πρώτο αφορούσε τον ακριβή προσδιορισμό των χώρων που επιτρέπεται (ποιοι θεωρούνται ανοιχτοί και ποιοι κλειστοί) και το δεύτερο αφορά τα καπνικά προϊόντα. Θα πρέπει να γίνει πιο απλό το νομικό πλαίσιο για να μπορέσουν τα όργανα να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους».
Την ίδια στιγμή το 1142, η γραμμή ενημέρωσης και καταγγελιών για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και χρόνια, ενώ είχε τεθεί σε λειτουργία μόλις το 2019.
«Το 1142 αναμένεται να επαναλειτουργήσει άμεσα, αλλά μόνο συμβουλευτικά. Στη γραμμή αυτή θα προστεθούν και οι υπόλοιπες εξαρτήσεις», ξεκαθάρισε η ίδια.
Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν την καταγγελία τους μόνο στην άμεση δράση (100) ή στη δημοτική αστυνομία.
Προγράμματα πρόληψης του καρκίνου
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, περισσότερες από 4.700 γυναίκες, από τις 80.000 που εξετάστηκαν μέσω του προγράμματος Φώφη Γεννηματά, είχαν ευρήματα που θα έπρεπε να διερευνηθούν αν ήταν καρκίνος σε πρώιμο στάδιο.
«Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά πρόγραμμα πρόληψης Υγείας, υπό την έννοια ότι η πολιτεία εκπονεί ολοκληρωμένα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και αναζητά τον πολίτη. Μέχρι τώρα, μόνο όσοι πολίτες πήγαιναν στον γιατρό και ζητούσαν να κάνουν, είχαν πρόληψη» τόνισε ο κ. Πλεύρης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα χάρη στην αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που δυστυχώς προς το παρόν στην Ελλάδα, επαφίεται σε μεμονωμένες προσπάθειες μη κυβερνητικών φορέων, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Πλεύρης.
Εκτενής ήταν η αναφορά έκανε ο υπουργός Υγείας και στον τομέα των Μητρώων Ασθενών και ειδικά στην υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, το οποίο θα συμβάλλει στην ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ογκολογικών ασθενών και κατ’ επέκταση των αναγκών τους σε θεραπείες και υγειονομική φροντίδα.
Καινοτόμες θεραπείες
Αναφερόμενος ο υπουργός Υγείας στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, προανήγγειλε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για τις καινοτόμες θεραπείες.
«Όταν μια νέα θεραπεία έρχεται στη χώρα μας θα αξιολογείται από την αρμόδια επιτροπή εστιάζοντας στο ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο. Έπειτα η φαρμακευτική εταιρεία θα προσέρχεται για την διαπραγμάτευση της τιμής του σκευάσματος και το συμφωνηθέν τελικό ποσό θα προστίθεται στον προϋπολογισμό για το φάρμακο. Έτσι δίνεται ένα κίνητρο στις εταιρείες να φέρνουν καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.
Πηγή News247.gr
Γιάννης Δεβετζόγλου