H παραχώρηση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, του πρώην μουσουλμανικού Ιεροδιδασκαλείου (μεντρεσέ) Σουλεϊμανίγιε της Ρόδου, προκάλεσε την αντίδραση των λιγοστών τουρκοφρόνων του νησιού, αλλά και του λεγόμενου “Συλλόγου Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων” που εδρεύει στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Σμύρνη.
Σε σχετική ανακοίνωση του εν λόγω συλλόγου, ζητείται να μην παραχωρηθεί το οίκημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και να μπει τέλος στην “καταπίεση” που υφίσταται η ανύπαρκτη τουρκική μειονότητα στα Δωδεκάνησα και να “διασφαλιστεί το δικαίωμα της τουρκικής εκπαίδευσης των παιδιών των Τούρκων που ζούνε σε Ρόδο και Κω”. Το ακίνητο ήταν περιουσιακό στοιχείο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.
Τα τελευταία χρόνια συστηματικά, η Άγκυρα προωθεί στα διεθνή φόρα, θέμα “μειονότητας” στα Δωδεκάνησα, επιχειρώντας να στήσει και εκεί “σκηνικό” Θράκης.
Στο πανεπιστήμιο Αιγαίου της Ελλάδας στην Ρόδο θα δοθεί ο μεντρεσές Σουλεϊμανίγιε. Αντιδράσεις προκάλεσε η απόδοση από την Κτηματική Υπηρεσία του μεντρεσέ Σουλεϊμανίγιε, που ιδρύθηκε το 1876 για να παράσχει εκπαίδευση δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου στα παιδιά των Τούρκων που ζούσαν εκεί. Σε σχετική με το θέμα ανακοίνωση του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων, ζητείται να σταματήσει η απόδοση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελεί ο μεντρεσές Σουλεϊμανίγιε, προς το πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ο μεντρεσές Σουλεϊμανίγιε που μέχρι το 1972 παρείχε τις υπηρεσίες του ως δημοτικό για τα παιδιά των Τούρκων στη Ρόδο, πρώτα έκλεισε, μετά επιδιώχθηκε η κατεδάφιση του και τώρα επιδιώκεται η απόδοση του σε έναν άλλο φορέα !
Ο μεντρεσές αυτός ιδρύθηκε το 1876, λειτουργούσε με το 80% των παιδιών να είναι Τούρκοι και συνέχισε την παροχή τουρκικής εκπαίδευσης μέχρι το 1972. Όταν το 1972 αναιτιολόγητα έκλεισε από την ελληνική κυβέρνηση, πρώτα επιδιώχθηκε να κατεδαφιστεί. Η ελληνική κυβέρνηση προβάλλοντας ως στόχο την εμφάνιση της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται κάτω από τον μεντρεσέ, άρχισε να σκάβει τα θεμέλια του και έκλεισε αυτό το σχολείο. Το 2009 ο Σύλλογος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων προέβη σε κινήσεις για την επείγουσα αποτροπή της κατεδάφισης του μεντρεσέ και ως αποτέλεσμα αυτών, η κατεδάφιση σταμάτησε.
Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων ζητά να δοθεί τέλος στην καταπίεση και να διασφαλιστεί το δικαίωμα της τουρκικής εκπαίδευσης των παιδιών των Τούρκων που ζούνε σε Ρόδο και Κω
Ο πρόεδρος του συλλόγου αυτού ο καθηγητής Δρ. Μουσταφά Καϊμακτσί δήλωσε : ¨Η μονιμότητα και η διάρκεια της ελληνοτουρκικής φιλίας είναι συνδεδεμένη με την ελληνική κυβέρνηση. Δηλώσεις μιας φιλίας που δεν πατά σταθερά στα πόδια της δεν θα πρέπει να ξεγελούν κανένα. Η ειρήνη μπορεί να γίνει μόνιμη με την εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αποδοχή μιας βασικής αλήθειας. Και αυτή η ειρήνη περνά μέσα από την ίδρυση αμοιβαίων σχέσεων συμφέροντος.¨ Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων ζητά την συντήρηση, επισκευή και διαφύλαξη των πολιτιστικών μνημείων που βρίσκονται σε Ρόδο, Κω και Δωδεκάνησα και το σταμάτημα της απόδοσης του μεντρεσέ. Ο σύλλογος ζητά επίσης να γίνει δεκτή η τουρκική ταυτότητα των ομογενών που ζούνε σε Ρόδο και Κω, να περατωθούν οι πιέσεις που παρεμποδίζουν την οργάνωση τους με βάση την πολιτιστική τους ταυτότητα και να διασφαλιστεί τουλάχιστον η εκπαίδευση δημοτικού στα τουρκικά για τα παιδιά των Τούρκων που ζούνε σε Ρόδο και Κω.
Περ. Ρόντοπ Ρουζγκαρί – αναδημοσίευση από www.yunanistandaosmanlieserleri.com
Πηγή: tourkikanea.gr