Στους «16» του… «Τσάμπιονς Λιγκ» Νομικών Σχολών έφθασαν για πρώτη φορά φέτος και οι τρεις Νομικές της Ελλάδας. Η μάχη αρχίζει από αύριο στο Στρασβούργο με τις ελληνικές ομάδες να συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των φαβορί για «πολύ ψηλά». Μάλιστα, η ομάδα της Νομικής Αθηνών φέτος ευελπιστεί για το «χρυσό», αφού πέρυσι κατέλαβε τη 2η θέση. Το μήνυμα της εξωστρέφειας, της σοβαρής, επίπονης εργασίας, της ομαδικότητας που στέλνουν οι τρεις Νομικές της χώρας -Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής- συμπυκνώνεται στις ενθουσιώδεις δηλώσεις των δώδεκα φοιτητών και των καθηγητών τους που μιλούν στην «Κ». «Το ότι υπάρχουν άριστοι φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια το γνωρίζουμε. Το ζητούμενο είναι να μπορούν να εργαστούν ομαδικά. Οι φοιτητές που θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό δουλεύουν ένα πρότζεκτ που έχει αρχή, μέση και τέλος, ένταση, κόπο, χαρά, προσπάθεια, ήττα, νίκη. Αυτά όλα δεν είναι και η ζωή;» περιγράφει στην «Κ» η Μαρία Γαβουνέλη, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Αθηνών και επιβλέπουσα της ομάδας του ΕΚΠΑ. «Είναι πολύ σημαντικό που πάμε σε μία δίκη με θέμα τη μειονοτική προστασία, την οποία ζούμε ως φοιτητές και διδάσκοντες» προσθέτει ο Γιάννης Κτιστάκης, λέκτορας στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Θράκης.
Ειδικότερα, από αύριο ξεκινά ο τελικός γύρος του διαγωνισμού εικονικής δίκης European Human Rights Moot Court Competition 2015 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο. Στον διαγωνισμό, που διοργανώνεται από τη φοιτητική οργάνωση European Law Students Association σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετέχουν νομικές σχολές από όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι φοιτητές καλούνται να υποστηρίξουν γραπτώς και τις δύο πλευρές (προσφεύγων και κράτος) σε μια εικονική υπόθεση που αφορά σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κρίνονται από δικηγόρους και δικαστές του Δικαστηρίου.
«Είναι ευκαιρία να δείξουμε, για μία ακόμη φορά, τη δουλειά που γίνεται στα περιφερειακά ΑΕΙ. Χωρίς να έχουμε την ίδια ηλικία με τις άλλες νομικές σχολές, δουλέψαμε ομαδικά, αξιοποιώντας τις ηλεκτρονικές επιστημονικές πηγές και υπό την καθοδήγηση του καθηγητή μας Γιάννη Κτιστάκη βρεθήκαμε στους 16» ανέφερε στην Κ» η Αικατερίνη Γκαμάγκα, μέλος της ομάδας της Νομικής Θράκης μαζί με την Ευαγγελία Παππά, την Ειρήνη Κουτσούκου και Φωτεινό Γαϊτανάκη.
«Η επιτυχία και των τριών νομικών της χώρας δείχνει πολλά για την ποιότητα των δημόσιων πανεπιστημίων μας» προσθέτει ο Γιάννης Πετράς, μέλος της ομάδας της Νομικής Θεσσαλονίκης μαζί με τη Βίκυ Τσιριγκάκη, την Αλεξία-Νεφέλη Δούμα και την Πηνελόπη Μπρίφα. «Η συμμετοχή στον διαγωνισμό, και εύλογα η πρόκριση στους 16, δείχνουν ότι υπάρχει αριστεία στο πανεπιστήμια. Δίνουμε στους φοιτητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις συνθήκες σε ένα δικαστήριο, τους προσφέρουμε κάτι παραπάνω από ένα μάθημα» τονίζει ο επιβλέπων της ομάδας του ΑΠΘ, επίκουρος καθηγητής στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ιωσήφ Κτενίδης.
Η «προπόνηση» συνεχίζεται ώστε οι φοιτητές να είναι στην… τρίχα. Η κ. Μαρία Γαβουνέλη, στην αίθουσα του ΕΚΠΑ όπου γίνεται η προσομοίωση της ακροαματικής διαδικασίας, παρατηρεί το νέο χτένισμα της Μυρτώς Σταυρίδη, της μιας εκ των τεσσάρων της ομάδας. Τα παιδιά εκτός από τα ισχυρά επιχειρήματα στη νομική τους φαρέτρα, οφείλουν να τηρούν και τους κανόνες ενδυμασίας και συμπεριφοράς στο δικαστήριο – σκούρα χρώματα, business ύφος για όλους. «Εχουμε κάνει πρόβες σε άδειες αίθουσες, σε καφετέριες, στα σκαλιά της Νομικής» λέει η Δήμητρα Σεραφειμίδη. «Είμαστε πολύ δεμένη ομάδα, αλλιώς δεν μπορείς να προχωρήσεις» συμπληρώνει η τρίτη της ομάδας Στέλλα Μαυρομμάτη. «Οι φοιτητές μαθαίνουν να κάνουν έρευνα, να γράφουν νομικά κείμενα. Εκπαιδεύονται στα αγγλικά και τις τεχνικές του ντιμπέιτ» τονίζει η «προπονήτρια», διδακτορική φοιτήτρια Εύα Τζαβαλά. Στην ερώτηση εάν βλέπουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ως μία ευκαιρία -ίσως «προσομοίωση» μιας μελλοντικής δίκης σε ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο- δεν κρύβουν τα όνειρά τους για καριέρα στο εξωτερικό. Και όπως λέει ο Γιάννης Πετράς του ΑΠΘ: «Η συμμετοχή στον διαγωνισμό αυτό είναι εφόδιο ζωής. Στην Ελλάδα ή το εξωτερικό …».
Μια πολύ περίπλοκη υπόθεση…
Ποιο είναι όμως το θέμα του διαγωνισμού; Η Β.Ν., γεννημένη στη (φανταστική) Foretia, και η Κ.Ν., γεννημένη στην (επίσης φανταστική) Utopin Republic βρίσκονταν σε μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 2008. Το 2010 παντρεύτηκαν στη γενέτειρα της Β.Ν., ενώ δύο χρόνια αργότερα πήραν την απόφαση να αποκτήσουν παιδί και γι’ αυτό κατέφυγαν σε τεχνητή γονιμοποίηση. Ωστόσο, τη διαδικασία έμελλε να ανακόψει ένα τροχαίο ατύχημα που είχαν οι δύο γυναίκες. Μάλιστα, η Κ.Ν. τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και έπεσε σε κώμα. Οι γονείς της Κ.Ν. δεν εγκρίνουν τη σχέση της με τη Β.Ν. και ζητούν από τα δικαστήρια της Utopin Republic να καταστραφούν τα γονιμοποιημένα ωάρια της κόρης τους. Παρά τη θετική απάντηση των δικαστηρίων στο αίτημα, η Β.Ν., που κυοφορούσε, προχώρησε τη διαδικασία. Τον Σεπτέμβριο του 2013 η Β.Ν. γέννησε δίδυμα. Στην Utopin Republic αναγνωρίστηκε ως μητέρα, αφού εκείνη τα γέννησε. Οι γονείς της Κ.Ν., που νοσηλευόταν ακόμα σε κωματώδη κατάσταση, αμφισβήτησαν τη μητρότητα της Β.Ν., ζητώντας να αναγνωριστεί η κόρη τους, λόγω του εξ αίματος συνδέσμου της, ως μητέρα των παιδιών και εκείνοι ως κηδεμόνες τους. Ακόμα, κατόπιν αιτήματός τους, εκδόθηκε ιατρική γνωμάτευση που δηλώνει ότι η Κ.Ν. είναι σε μη αναστρέψιμη φυσική κατάσταση και η οικογένειά της μπορεί, εάν το επιθυμεί, να διακόψει τη μηχανική υποστήριξή της. Η Β.Ν. προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ισχυριζόμενη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Καθημερινή