Ειδήσεις

Τα αγκάθια στο δρόμο για τη τηλεδιάσκεψη

«Αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας η συμφωνία είναι νεκρή», ήταν η φράση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, πάνω στην οποία κινείται η κυβέρνηση το τελευταίο διήμερο προκειμένου να αποφευχθεί νέα εμπλοκή με τους εταίρους.

Και παρά την γενική αισιοδοξία που ανακύπτει από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι πρόκειται για μια «εύκολη διαδικασία» και ότι η ελληνική πλευρά σχεδόν έχει καταλήξει στη λίστα των προτάσεων που θα καταθέσει μέχρι αύριο στις Βρυξέλλες σχετικά με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, αναμφίβολα η αγωνία για την αντίδραση των εταίρων είναι δεδομένη, παρόλο που φέρεται να έχει προηγηθεί συζήτηση με αυτούς.

Το θέμα συζητήθηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο -διάρκειας 3,5 ωρών- που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Η συγκεκριμένη λίστα θα τεθεί επί τάπητος αύριο το βράδυ σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αν εγκρίνουν τις ελληνικές προτάσεις, η συμφωνία της Παρασκευής θα πρέπει να αποσταλεί για επικύρωση στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των ευρωπαίων εταίρων. Αν δεν δοθεί το πράσινο φως, θα να συγκληθεί νέο έκτακτο Eurogroup την Τρίτη, όπως ξεκαθάρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πάντως, ακόμα και στην περίπτωση συμφωνίας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, θα χρειαστεί να υπάρξουν επιπλέον διαβουλεύσεις και στο επόμενο Eurogroup. Ο ίδιος πάντως επιμένει ότι «δεν τίθεται θέμα συζήτησης για επαναφορά της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης».

Η Αθήνα επιμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αλλά χωρίς δημοσιονομικά μέτρα ή συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πρόκειται για μια «εύκολη» διαδικασία.

Η κυβέρνηση εστιάζει σε θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την πάταξη της διαφθοράς και τις ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, ενώ αναμένεται να υπάρξει και δέσμευση για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Αντίθετα, πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην αγγίξει το ασφαλιστικό και το εργασιακό, επ’ ουδενί να μην δεχθεί μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, να μην ανοίξει θέμα απολύσεων στο δημόσιο και αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Βέβαια, ακόμα δεν έχει συζητηθεί το πώς ακριβώς θα αξιολογηθεί η Ελλάδα σε ότι αφορά αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ενώ από την άλλη πλευρά, όμως οι γερμανοί φαίνεται πως… περιμένουν στην γωνία: «Οι Ελληνες πρέπει να κάνουν το μάθημά τους τώρα. Τότε, μπορεί να εγκριθεί από την γερμανική Bundestag μια παράταση του προγράμματος διάσωσης», δήλωσε ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Συντηρητικών της Ανγκελα Μέρκελ σχολιάζοντας τη λίστα που αναμένεται από την ελληνική πλευρά.

Κατά ορισμένες πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα αποστείλει από σήμερα ένα προσχέδιο προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση με τους εταίρους πριν το τελικό κείμενο. Ωστόσο πηγές του Μαξίμου το διαψεύδουν.

Κόκκινα δάνεια και 100 δόσεις

Κρίσιμο πάντως είναι το θέμα με τα νομοσχέδια που έχουν προαναγγελθεί ότι θα κατατεθούν αυτές τις μέρες στη Βουλή, με δεδομένο ότι η συμφωνία της Παρασκευής προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Για τα κόκκινα δάνεια, λόγου χάρη, ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μιλώντας στο ΑΠΕ υποστήριξε ότι «θα προχωρήσουμε σε συμφωνία πάντα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το οποίο έτσι κι αλλιώς ήταν δεδομένο. Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο να είναι συμβατό και με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο».

«Νομίζω ότι παραμένουν οι βασικοί στόχοι, το να μην υπάρχουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, το να υπάρξει μια διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με επίκεντρο τα φτωχότερα στρώματα», συμπλήρωσε.

Για τις 100 δόσεις, η σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα (MEGA), είναι συμβατή «με το γράμμα και το πνεύμα της παραγράφου της συμφωνίας που αναφέρεται στις μονομερείς κινήσεις οι οποίες δεν πρέπει να έχουν δημοσιονομικό κόστος». Αυτό απομένει, όπως είπε, να επιβεβαιωθεί τις επόμενες μέρες στις συζητήσεις με τους θεσμούς. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές παρενέβη και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη (ΣΚΑΪ) που επίσης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τη ρύθμιση, παρά τη συμφωνία του Eurogroup να μη λαμβάνονται μέτρα που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς – όπως εκτίμησε – η ρύθμιση θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο.

Εσωκομματικές μουρμούρες

H κυβέρνηση πάντως καλείται να κοιτάξει ταυτόχρονα και το εσωτερικό μέτωπο. Επιφυλάξεις για τη συμφωνία έσπευσε να κρατήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος. Μιλώντας στο Mega τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να συντάξει λίστα καθ’ υπαγόρευσιν των δανειστών», υπογραμμίζοντας, επίσης ότι η νέα συμφωνία δεν μπορεί να περιέχει φράσεις που να δεσμεύουν έναν περήφανο λαό.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία με τους εταίρους δεν σημαίνει πως «εξαφανίζονται οι κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Αθήνα, προσθέτοντας μάλιστα πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που υπάρξουν υποχωρήσεις σε σημεία που ο ίδιος θεωρεί αδιαπραγμάτευτα.

Τα πυρά από Μανώλη Γλέζο και η απάντηση

Ηχηρότερη όμως όλων ήταν η παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου. Σε άρθρο του υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε «να καταργήσει με ένα νόμο την Τρόικα και τις συνέπειές της».

Τονίζει πως «η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση».

Ζητά συγνώμη από τον Ελληνικό Λαό γιατί συνήργησε σε αυτή την ψευδαίσθηση. «Μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση», συμπληρώνει.

H κίνηση αυτή προκάλεσε αντίδραση από το Μαξίμου «Είναι πιθανόν ο Μανώλης Γλέζος να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται. Διαπραγμάτευση για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού», σχολιάζει κυβερνητική πηγή.

Θέση πήρε και ο Αλέκος Φλαμπουράρης: «Η Ευρώπη παρακολουθεί με ανακούφιση την απομόνωση των ακραίων φωνών της λιτότητας στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ παράλληλα πάνω από το 80% του ελληνικού λαού στηρίζει τη διαπραγμάτευση» αναφέρει σε δήλωσή του, ο υπουργός Επικρατείας.

«Την ώρα, λοιπόν, που η δύσκολη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανώλη Γλέζου» καταλήγει ο κ. Φλαμπουράρης.

Ενστάσεις από τα… αριστερά

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι μουρμούρες είναι αρκετές. Όπως, για παράδειγμα, από την Κομμουνιστική Τάση του κόμματος, που με ανακοίνωσή της η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα marxismos.com, χαρακτηρίζει «υποταγή» τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ ζητάει ευθέως να γίνει Συνέδριο του κόμματος, αλλά και αλλαγή ηγεσίας.

Τέλος, σε άρθρο με τίτλο «Οι 50 αποχρώσεις μιας συμφωνίας γκρι», που ανέβηκε χθες στην ιστοσελίδα iskra.gr η οποία βρίσκεται κοντά στις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, σημειώνεται πως «η συμφωνία είναι ετεροβαρής και συνιστά υποχώρηση», ενώ επαναφέρεται το αίτημα να προσφύγει η αριστερά και πάλι στο λαό, είτε με δημοψήφισμα, είτε ακόμα και εκλογές.

Τέλος θέση πήρε και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα «Ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του μνημονίου. Δεν έχουμε καμία πολιτική νομιμοποίηση για να πράξουμε το αντίθετο», έγραψε στο twitter.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου