Κοινή συναινέσει έληξε το πρόγραμμα με το ΔΝΤ, για να αποφευχθούν διοικητικές επιβαρύνσεις. Η Αθήνα έχει ήδη καταθέσει αίτημα για νέο πρόγραμμα. Επιβεβαίωση της είδησης από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Εγινε δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας με το ΔΝΤ, το οποίο είχε συμφωνηθεί το 2012.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ ήταν κοινή, ώστε να αποφευχθεί η πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα.
«Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών», σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπεύθυνος για την Ελλάδα Αντρέας Αντριάνο.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα θα εξέπνεε ούτως ή άλλως στα τέλη Μαρτίου 2016 ενώ το υπουργείο Οικονομικών, με επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το Ταμείο.
Ετσι, αν υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ θα συντάξει το νέο, δικό του, λεπτομερές μνημόνιο που ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής.
Τι προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα – όπως και όλα τα κράτη σε πρόγραμμα – συνάπτουν ξεχωριστό μνημόνιο με ΔΝΤ. Το μνημόνιο αυτό (MEFP) είχε συνάφθεί το 2012 και παρέμενε ανενεργό τον τελευταίο χρόνο. Το υπόλοιπο των διαθέσιμων δόσεων ήταν στα 16 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους θεσμούς τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2015 προέβλεπε την υποβολή έγγραφου αιτήματος του υπ. Ευκλείδη Τσακαλώτου για την σύναψη νέου, τρίτου δάνειου που θα αποφασιζόταν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ευρωπαϊκού μνημονίου (MOU), η οποία τώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το συνολικό ποσό του δανείου που δικαιούται η Ελλάδα από τους 4 θεσμούς (86 δις. ευρώ) θα αναδιαμορφωθεί ανάλογα με την αξία του δανείου που θα αποφασίσει να διαθέσει το ΔΝΤ στο νέο αυτό μνημόνιο, δηλαδή θα παραμένει στα 86 δις.
Το ΔΝΤ έχει κάνει σαφές, ωστόσο, μέσω επίσημης τοποθέτησης του P. Thomsen ότι ζητάει επιπλέον δημοσιονομικά μετρά, για να εξασφαλίσει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ. Υπολογίζει, μάλιστα, τα μέτρα μέχρι 9 δισ. ευρώ έως το 2018.
Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις
Ήδη τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου βρίσκονται στην Αθήνα, μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών, επιχειρώντας να υπάρξει σύγκληση απόψεων στο δημοσιονομικό πεδίο.
Εντός εβδομάδος αναμένεται σύμφωνα με κοινοτικές πηγές να καταφτάσουν και τα διαρθρωτικά κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών (τα αρμόδια για τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις, αγορές) ενώ αν υπάρχει ομαλή εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, από βδομάδα θεωρείται εφικτό να κατέβουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει “κλειδώσει” αυτό το ραντεβού.
Το ΔΝΤ θα πρέπει να συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση για το τρίτο πρόγραμμα, αν όχι έως ότου κλείσει το staff level agreement (συμφωνία επί της αρχής σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών), τότε το αργότερο έως το Eurogroup που θα επικυρώσει πολιτικά τη συμφωνία για την πρώτη επικαιροποίηση του μνημονίου. Διαφορετικά, εξηγούν αρμόδιες πηγές, δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το ζήτημα παρεμβάσεων στο ελληνικό χρέος, αφού προϋπόθεση από κοινοτικής πλευράς προς το παρόν είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Καθημερινή/capital.gr