Με μία κίνηση που αποδεικνύει ότι επιδιώκει απόλυτο πρωταγωνιστικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, με αφορμή και το προσφυγικό, η Αυστρία εμφανίζεται διατεθειμένη ακόμη και να διευκολύνει στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων – πιθανόν ως αντάλλαγμα για τη στενότερη διμερή συνεργασία για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος, το θέμα αυτό τέθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε και την ΠΓΔΜ.
Κατά την ίδια περιοδεία μάλιστα, η Βιέννη και τα Σκόπια φέρονται να υπέγραψαν «Κοινό Σχέδιο Δράσης» στο οποίο η αυστριακή πλευρά προθυμοποιείται να διευκολύνει την επίλυση του ονοματολογικού – προφανώς σε μία κίνηση καλής θέλησης προς τα Σκόπια με τα οποία έχει αναπτυχθεί στενή συνεργασία στο προσφυγικό.
Η κίνηση της αυστριακής πλευράς, μάλιστα, φέρεται να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανταλλαγμάτων προς τις χώρες του επονομαζόμενου «διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων». Και τούτο διότι η Βιέννη εμφανίζεται πρόθυμη να διευκολύνει και στην επίλυση κι άλλων διαφορών στην περιοχή, υπερβαίνοντας ακόμη και τα όσα είχαν διατυπωθεί στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου τον περασμένο Αύγουστο.
Τότε, η σχετική πρωτοβουλία είχε και μία μερική κάλυψη εκ μέρους της ΕΕ. «Σήμερα, η Βιέννη εμφανίζεται να δρα μονομερώς» σημειώνουν, εκφράζοντας την ανησυχία τους, κοινοτικοί κύκλοι.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της Αυστρίας, η οποία έχει εσχάτως σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της στο προσφυγικό, έχει δημιουργήσει ένα ντόμινο μετά την απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα να επιβάλλει οροφή τόσο στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου που θα δέχεται (80 ημερησίως) όσο και στον αριθμό των μεταναστών των οποίων τη διέλευση θα επιτρέπει (3.200 ημερησίως).
Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα σύνορα Ελλάδος – ΠΓΔΜ για τους Αφγανούς, αφού νωρίτερα η Σερβία, που βρίσκεται βορειότερα επί του ιδίου διαδρόμου είχε προχωρήσει σε ανάλογο μέτρο. Δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν να πλησιάζει πλέον πολύ επικίνδυνα το σενάριο του σφραγίσματος των βορείων συνόρων της χώρας, όσο μάλιστα δεν προχωράει η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας.
Η εμπλοκή στα βόρεια σύνορα της Ελλάδος έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση. Αυτός ήταν ο λόγος που συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπουργείων (Εξωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας.
Η Αθήνα, σύμφωνα τόσο με κοινοτικές όσο και με ελληνικές διπλωματικές πηγές, έχει καθυστερήσει δραματικά να προσεγγίσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με τις οποίες θα έπρεπε να έχει στενότερη συνεργασία αντί να αφήσει ανοιχτό το πεδίο στην Αυστρία. Αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη από πέρυσι το φθινόπωρο, όταν είχε πραγματοποιηθεί η μίνι – Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια στις Βρυξέλλες. Συμφωνήθηκε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ να συναντηθεί τις προσεχείς ημέρες με το σκοπιανό ομόλογό του. Η κίνηση αυτή όμως έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση.
Η Βιέννη κινείται πολύ δυναμικά. Μόλις τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και Γιοχάνα Μικλ – Λάιτνερ αντιστοίχως, ανακοίνωσαν ότι η χώρα τους συγκαλεί διάσκεψη για τις 24 Φεβρουαρίου για συντονισμό των θέσεων των βαλκανικών χωρών για την προσφυγική κρίση. Σε αυτή θα συμμετάσχουν οι Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, πΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία, όχι όμως και η Ελλάδα.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης των αρχηγών των αστυνομικών αρχών από τις Αυστρία, Σερβία, Κροατία, πΓΔΜ, Σλοβενία στο Ζάγκρεμπ στις 18 Φεβρουαρίου. Σε αυτή συμφωνήθηκε μία σειρά μέτρων με σημαντικότερο όλων αυτό για ένα έγγραφο καταγραφής το οποίο θα εκδίδεται από τις αρχές των Σκοπίων, η οποία είναι η πρώτη χώρα εισόδου στον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων.
Το έγγραφο αυτό θα σφραγίζεται από τις αρχές όλων των χωρών και θα θεωρείται ως το μόνο έγκυρο έγγραφο για να μπορούν οι πρόσφυγες να διέρχονται τον διάδρομο.
Πηγή in.gr