Χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά και δέσμευση, από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία αυτόνομου Ογκολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου, αλλά και για το Ακτινοθεραπευτικό Εργαστήριο, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει οι Βουλευτές Δωδεκανήσου, κκ. Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός.
Ο κ. Κόνσολας ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία αυτόνομου Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, κάτι που προβλέπεται άλλωστε και στο οργανόγραμμα.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ότι ο ίδιος ο κ. Πολάκης σε προηγούμενη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής είχε αναγνωρίσει την ανάγκη να δημιουργηθεί αυτόνομο ογκολογικό τμήμα στο νοσοκομείο της Ρόδου, χωρίς, όμως, να υπάρξουν και πάλι απαντήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία αυτόνομου ογκολογικού τμήματος παρά μόνο για προκήρυξη μιας ή δύο θέσεων ογκολόγων.
Σε δήλωσή του ο κ. Μάνος Κόνσολας επισημαίνει:
«Το γεγονός ότι ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα δεν διαθέτουν νοσοκομείο με αυτόνομο ογκολογικό τμήμα και ακτινοθεραπευτικό εργαστήριο, συνιστά μία από τις μεγαλύτερες ανισότητες στο χάρτη της δημόσιας υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.
Το νοσοκομείο της Ρόδου, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, έχει υπερτοπικά χαρακτηριστικά.
Με αυτό το μοντέλο, όμως, λειτουργίας και την έλλειψη αυτόνομου ογκολογικού τμήματος, στέλνουμε τους ασθενείς είτε στην Αθήνα είτε την Κρήτη, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν.
Δυστυχώς, δεν πήραμε και σήμερα πειστικές απαντήσεις, παρά μόνο μια υπόσχεση για προκήρυξη μιας ή δύο θέσεων ογκολόγων, που είναι αμφίβολο αν θα καλυφθούν.
Το Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου προβλέπει ογκολογικό τμήμα, προβλέπει θέση Διευθυντή και δύο γιατρών. Μέχρι τώρα λειτουργεί με την αυταπάρνηση των γιατρών.
Η ογκολόγος που διορίστηκε, ευτυχώς, κατάγεται από τη Ρόδο και γι’ αυτό και βρίσκεται στο νοσοκομείο. Δύσκολα θα έρθει κάποιος να υπηρετήσει, αν δεν αυτονομηθεί το ογκολογικό τμήμα.
Για να λειτουργήσει το τμήμα, θα πρέπει να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, θα γίνει αυτό που γίνεται και στα άλλα νησιά: οι γιατροί θα έχουν εφημερίες εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα και τριάντα μέρες το μήνα. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αντέξει κανείς».
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΘ΄
Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017
Αθήνα, σήμερα στις 23 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.51΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.
[……]
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Όπως προείπα, η δεύτερη και η τρίτη με αριθμό 89/5-10-2016 κοινή ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Εμμανουήλ Κόνσολα και του Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Δημητρίου Κρεμαστινού προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την ολοκλήρωση και αυτονόμηση του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ρόδου θα συζητηθούν ταυτόχρονα, χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα των ομιλητών ως προς τον χρόνο ομιλίας τους, με εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 4 του άρθρου 131 του Κανονισμού της Βουλής.
Σύμφωνα με τη σειρά που είναι γραμμένοι εδώ στον κατάλογο, ο κ. Κόνσολας έχει πρώτος τον λόγο για δύο λεπτά για την πρωτολογία του.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ) ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, εγώ χαίρομαι πάρα πολύ που είστε σήμερα εδώ, γιατί ξέρετε ότι η συζήτηση είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και νομίζω ότι να υπεκφεύγουμε να συζητούμε προβλήματα τα οποία έχουν αναγνωριστεί διαχρονικά δεν είναι θετικό για την προσπάθεια που κάνετε και εσείς να λύσετε αυτά τα προβλήματα, που ακούσαμε και πριν.
Να σας θυμίσω, κύριε Υπουργέ, ότι εδώ σε λίγες ημέρες στην Αίθουσα της Εθνικής Αντιπροσωπείας θα συζητήσουμε και θα πανηγυρίσουμε τα εβδομήντα χρόνια ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, της μητέρας πατρίδας. Κάποιοι από εμάς ενδεχόμενα με προβολή στο μέλλον θα θεωρούν παράλογο ότι αυτονόητα προβλήματα δεν έχουν λυθεί ακόμη στη νησιωτική Ελλάδα. Ξέρετε πολύ καλά και εσείς –από την Κρήτη κατάγεστε– ότι η νησιωτική Ελλάδα είναι η ίδια η Ελλάδα. Το γνωρίζετε.
Θέλω να θεμελιώσουμε εδώ μια συζήτηση με απόλυτη ειλικρίνεια και σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να εκτραπεί αυτή η συζήτηση σε μια στείρα αντιπαράθεση για το τι έγινε κατά τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τι κάνατε εσείς. Το έχετε κάνει κατά την προηγούμενη συζήτησή μας στη Βουλή, αλλά και τώρα με τον κ. Κρεμαστινό στην προηγούμενη ερώτηση.
Θέλω εδώ να σας θυμίσω ότι πολλοί επικαλούνται, κύριε Υπουργέ, τη ρήτρα της νησιωτικότητας που αναγνώρισε εδώ και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας, όταν σε περσινή συζήτηση του προτείναμε να ενσωματώσει σε κάθε νομοσχέδιο τη ρήτρα νησιωτικότητας.
Ακούστε, όμως. Εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε για το έγινε λάθος και να το θεραπεύσουμε, τι χρονοκαθυστέρηση υπάρχει, ώστε να συμφωνήσουμε σε χρονοδιάγραμμα, και κυρίως, κύριε Υπουργέ, να αναγνωρίσουμε ότι στη νησιωτικότητα υπάρχουν άνθρωποι που κυριολεκτικά ταλαιπωρούνται από τα προβλήματα της υγείας και ιδιαίτερα, ένα πλήθος καρκινοπαθών συμπολιτών μας που έχουν τρεις επιλογές: ή να μετακινηθούν στην Αθήνα ή την Κρήτη ή επειδή αδυνατούν να πληρώσουν να έξοδα μετακίνησής τους, να κάτσουν και να δουν τη μοίρα τους στο νοσοκομείο, χωρίς να μπορέσει επί της ουσίας να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχει αυτή την ώρα αυτή η μεγάλη μάστιγα της κοινωνίας μας.
Ξέρετε, μεγαλύτερη ανισότητα από αυτή δεν υπάρχει. Άρα, ποια ρήτρα νησιωτικότητας αναγνωρίζουν κάποιοι από εμάς;
Κύριε Υπουργέ, εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε σε τρία σημεία. Υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο Υγείας να λύσει οριστικά τη μελέτη του ακτινοθεραπευτικού; Δεύτερον, υπάρχει η δυνατότητα που με βάση τις προθέσεις σας κατά την προηγούμενη συζήτηση μας εδώ -επιτρέψτε μου να την καταθέσω στα Πρακτικά-, είχατε αναγνωρίσει την ανάγκη σύστασης Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, ένα πολύ μεγάλο περιφερειακό νοσοκομείο που χρειάζεται να είναι ο βασικός πυλώνας της υγείας στα νησιά; Υπάρχει, λοιπόν, η πρόθεση αυτή να συσταθεί το Ογκολογικό και ταυτόχρονα να διοριστεί και το προσωπικό; Γνωρίζω τις προσπάθειες που έχετε κάνει για προσωπικό, αλλά εδώ θέλουμε συγκεκριμένο προσωπικό, και νοσηλευτικό και τεχνικό.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ (Μάνος) Κόνσολας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Άρα, στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να σας παρακαλέσω, κύριε Υπουργέ, στο ερώτημά μας αυτό να είστε απόλυτα συγκεκριμένος, για να δώσουμε και μια οριστική λύση σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς κι εσείς έχετε κοινές αγωνίες με τους νησιώτες και με αυτούς που κυριολεκτικά αγωνιούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους εκεί που είναι ο χώρος διαμονής τους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τον λόγο έχει ο κ. Κρεμαστινός για δύο λεπτά, για το ίδιο θέμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Καταρχήν να πω το εξής. Μέσα στο Ογκολογικό υπάρχει και η τηλεϊατρική, δηλαδή φανταστείτε να δίνει οδηγίες ο «Χ» ειδικός από ένα μεγάλο νοσοκομείο για το πώς πρέπει να λειτουργήσει σε θεραπεία ένας αρχάριος και μη ειδικευμένος γιατρός σε ένα απομονωμένο ιατρείο ή σε ένα κέντρο υγείας ή σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο, αλλά κυρίως η εκπαίδευση.
Αυτό, όμως, που φοβάμαι ότι δεν κατάλαβε ο κ. Πολάκης προηγουμένως είναι ότι η τηλεϊατρική της τρίτης γενιάς είναι ουσιαστικά η ρομποτική τηλεϊατρική. Δηλαδή, μπορείς από την Αμερική με τη ρομποτική τηλεϊατρική να χειρουργήσεις στην Ελλάδα. Σε τέτοιο επίπεδο είναι η τηλεϊατρική και σε αυτό αναφέρονται τα άρθρα που ανέφερα προηγουμένως. Και γι’ αυτό είπα αν τα έχει διαβάσει. Και βεβαίως, ευχαρίστως να βοηθήσουμε σε αυτό.
Η τηλεϊατρική της τρίτης γενιάς είναι κάτι διαφορετικό. Θα ανατρέψει όλη την ιστορία της ιατρικής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Επανήλθατε στην προηγούμενη ερώτηση τώρα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Είναι αναγκαίο, κύριε Πρόεδρε, διότι συνδέεται με την ουσία του θέματος.
Εν πάση περιπτώσει, αν εμείς διαφέρουμε από τις κρατούσες απόψεις στα μεγάλα περιοδικά που σήμερα είναι «ευαγγέλια» της ιατρικής, μπορεί και αυτό να το πούμε, ότι «ξέρετε, εμείς διαφέρουμε, είμαστε λίγο προς τα πίσω, καθυστερημένοι». Κακό δεν είναι. Κάποτε κάποια στιγμή θα φθάσουμε κι εμείς εκεί. Άλλη, όμως, είναι η έννοια της ερώτησής μου.
Τώρα επί του συγκεκριμένου θέματος, εγώ θα μιλήσω πολύ απλά, κύριε Υπουργέ. Έγινε μια προμελέτη που στοίχισε 40.000 ευρώ σχετικά με το ακτινοθεραπευτικό για το Νοσοκομείο Ρόδου. Και ρώτησα τον κ. Κουρουμπλή όταν ανέλαβε το Υπουργείο, αν θα συνεχιστεί αυτή η προμελέτη να γίνει μελέτη και μου είπε «ασφαλώς». Από τότε μέχρι τώρα έχουν περάσει δύο χρόνια, αλλά η μελέτη δεν έχει γίνει.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Θα γίνει η μελέτη; Θα τη χρηματοδοτήσει; Διότι είναι δυνατόν ο άνθρωπος από το Καστελόριζο, τη Σύμη, τη Χάλκη και ακόμα από τη Ρόδο να έρχεται στην Αθήνα να περιμένει τρεις-τέσσερις μήνες για να κάνει ακτινοβολία, ενώ ο καρκίνος επεκτείνεται; Είναι απώλεια ζωής.
Κατά συνέπεια, μια περιοχή που είναι η πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας και που σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουμε τα εξήντα εννέα χρόνια της απελευθέρωσής της, ακόμη αγωνίζεται για να είναι στην ίδια κατηγορία που είναι οι άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Δηλαδή, έχει καμία προτεραιότητα ο άρρωστος της ενδοχώρας από τον άρρωστο των απομακρυσμένων περιοχών, των νησιών ή ακόμα και της Κρήτης που είναι ένα μεγάλο νησί; Και αυτοί έχουν ακτινοθεραπευτικό. Δεν είναι λογικό, λοιπόν, να έχουν και αυτοί οι άνθρωποι την ίδια αντιμετώπιση;
Άρα, εγώ θα ήθελα να μου πείτε, «Ναι, θα προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση σε αυτό το χρονικό διάστημα», αντί να αρχίσουμε ιστορίες και να λέμε «εμείς» ή «εσείς», κλπ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ας ακούσουμε, όμως, τον Υπουργό τι θα μας απαντήσει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να μου πείτε το εξής: Μπορούμε να προχωρήσουμε, ναι ή όχι; Αυτό είναι το ερώτημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εργαστήρι Δημοκρατίας» που οργανώνει η Βουλή, δέκα οκτώ μαθήτριες και μαθητές και ένας εκπαιδευτικός από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού.
Η Βουλή τούς καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο για την πρωτολογία του και επειδή θα απαντήσει και στους δύο συναδέλφους, έχει διπλό χρόνο, έξι λεπτών.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό, εφ’ όσον επανήλθατε προηγουμένως, γιατί εγώ δεν αφήνω τίποτα να πέσει κάτω.
Ακούστε, κύριε Κρεμαστινέ, εγώ ήμουν «διαβαστερός» φοιτητής. Θα σας παραπέμψω σε «Surgical Clinics» του 2008, το οποίο περιγράφει πραγματικό σενάριο ασθενοφόρου που παραλαμβάνει πολυτραυματία και μέσω δορυφορικής σύνδεσης με εγκατεστημένο ρομποτικό μηχάνημα μέσα, γίνεται η επέμβαση της σπληνεκτομής από το νοσοκομείο το οποίο θα τον παραλάμβανε, έχοντας γίνει προηγουμένως υπέρηχος και έχοντας τοποθετηθεί «bullau», κλπ.
Τα ξέρω, κύριε Κρεμαστινέ. Όμως, τη χώρα την οποία ερημώσατε, πρώτα θα την ισορροπήσουμε και μετά θα πάμε στην όγδοης γενιάς τηλεϊατρική. Έχω πλήρη επίγνωση, τουλάχιστον ίδια με εσάς -παρ’ ότι έχουμε διαφορά ηλικίας- σε σχέση με τις δυνατότητες της σημερινής τηλεϊατρικής και ρομποτικής. Αυτό είναι το ένα κρατούμενο, γιατί πετάξατε μία μπηχτή, η οποία είχε από πίσω το, «Εγώ ως καθηγητής τα ξέρω περισσότερο». Τα ξέρουμε τουλάχιστον το ίδιο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Μπορείτε να μην με ακούτε, αλλά πρέπει να σέβεστε το επιστημονικό μου status.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δεν μιλάτε σε Υπουργό Υγείας ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός ή δικηγόρος.
Αυτό είναι το πρώτο που ήθελα να πω. Δεν μπορώ να αντισταθώ.
Δεύτερον, όσον αφορά το Ογκολογικό της Ρόδου, όπως σας είχα πει και πέρυσι, στον Οργανισμό προβλέπονται, στα πλαίσια του Παθολογικού Τμήματος, Ογκολογικό Παθολογικού Τομέα, Ογκολογικό Τμήμα και Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα με δύο και δύο θέσεις γιατρών.
Υπήρξε μία παλαιότερη προσπάθεια προκήρυξης θέσεων ογκολόγων, οι οποίες δεν καρποφόρησαν. Αυτό το οποίο εμείς κάναμε είναι να διορίσουμε παθολόγο-ογκολόγο με τριετή θητεία -να το πείτε αυτό, τώρα έγινε, πριν από πέντε ή έξι μήνες έγινε- και τώρα οι άνθρωποι κάνουν εκεί χημειοθεραπείες. Αυτό το λέτε σαν να μην έχει γίνει τίποτα. Πρώτη φορά έγινε αυτό. Επί «πρώτης φοράς Αριστερά», το 2016, ανέλαβε υπηρεσία ογκολόγος με τριετή θητεία, διότι επιλέχθηκε και από τη Διοίκηση και από την Υγειονομική Περιφέρεια ότι οι δώδεκα μόνιμες θέσεις έπρεπε να καλύψουν άλλες ανάγκες του νοσοκομείου.
Αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να προκηρύξουμε -και αυτό θα γίνει- και δεύτερη θέση τέτοιου ογκολόγου, είτε επικουρικού, είτε στον σχεδιασμό των δύο χιλιάδων μόνιμων. Υπάρχει τέτοια συνεννόηση. Και πρέπει να αναφέρω και κάποια στοιχεία πιο γρήγορα, διότι όταν υπάρχει ένα πράγμα το οποίο το έχουμε αφήσει πέντε χρόνια και καταρρέει, κατ’ αρχήν πρέπει να το στήσουμε στα πόδια του. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη -και πολλές έχουν ολοκληρωθεί- δεκατέσσερις κρίσεις μόνιμων γιατρών στο Νοσοκομείο. Το ξέρετε, κύριε Κόνσολα; Αυτό δεν είναι ενίσχυση του Νοσοκομείου; Δεν είναι ανέβασμά του; Είναι δεκατέσσερις μόνιμες θέσεις που το Νοσοκομείο επέλεξε να είναι οι εξής: Δύο καρδιολόγοι, δύο αναισθησιολόγοι, ένας νεφρολόγος, ένας αγγειοχειρουργός, ένας παθολογοανατόμος, τρεις ψυχίατροι για τη δομή που πρέπει να αναπτυχθεί, ένας βιοπαθολόγος, ένας νευρολόγος, ένας παθολόγος και ένας για το ΤΕΠ με τις ειδικότητες αναισθησιολογίας, παθολογίας, καρδιολογίας, δηλαδή της ΜΕΘ.
Πότε είχε να δει δεκατέσσερις γιατρούς το Νοσοκομείο της Ρόδου, μαζεμένους; Αυτό είναι σαφής ενίσχυση του Νοσοκομείου. Πρώτα, λοιπόν, φτιάχνουμε αυτά, που είναι τα πιο βασικά.
Παράλληλα, πήραμε και τον επικουρικό γιατρό με τριετή θητεία -όχι για έναν χρόνο- για τα ογκολογικά περιστατικά, ο οποίος ήδη κάνει και τακτικό ιατρείο και δουλεύει και στην Αιματολογική Κλινική.
Δεύτερον, δεν είναι ενίσχυση του Νοσοκομείου της Ρόδου -για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή- ότι έχει πάρει από ολοκληρωμένες προκηρύξεις και έχουν αναλάβει υπηρεσία είκοσι τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό; Δεν μιλάω για ΚΕΕΛΠΝΟ και τέτοια, μιλάω για μόνιμο προσωπικό. Είναι, λοιπόν, είκοσι τέσσερα άτομα. Πόσο καιρό είχαν να πάνε είκοσι τέσσερα άτομα στη Ρόδο; Η συντριπτική πλειοψηφία είναι νοσηλεύτριες και θα κρίνει η Διοίκηση και η Νοσηλευτική Υπηρεσία το πού θα τις τοποθετήσει. Υπάρχουν και άλλες πέντε -πάλι νοσηλεύτριες όλες- που είναι στην προκήρυξη που βγήκε τώρα και έκλεισε προχθές, στην 7Κ, που είναι για τη Ρόδο.
Να πω και κάτι άλλο. Το 2016 διορίστηκαν άλλοι δώδεκα επικουρικοί γιατροί εκεί. Είναι οι προσλήψεις σε εξέλιξη των μονίμων. Επίσης, αυτές τις ημέρες αναλαμβάνουν τριάντα δύο άτομα από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
Τέτοια «ένεση» προσωπικού έχω την αίσθηση ότι μόνο την περίοδο της πρώτης δεκαετίας, της δεκαετίας του ’80, είχε το Νοσοκομείο της Ρόδου. Άρα, έπρεπε να ισορροπήσουμε -και ισορροπούμε- τα τμήματα τα βασικά, τα οποία επιτελούν τη λειτουργία που επιτελούν.
Όσον αφορά το ακτινοθεραπευτικό, κοιτάξτε να δείτε, έχω εδώ μια αλληλογραφία για το θέμα της μελέτης του ακτινοθεραπευτικού, όπου η μισή τεχνική υπηρεσία καταγγέλλει την άλλη μισή «πώς τη δώσατε», «πού τη δώσατε», «γιατί τη δώσατε», «δεν συμφωνούμε οι μισοί», «συμφωνούμε οι άλλοι», «το δώσανε έξω σε ένα γραφείο», «το πήρανε πίσω», «το ξαναέφτιαξαν», «το έκαναν» κ.λπ.. Δεν θέλω να κουράζω την Αντιπροσωπεία.
Κοιτάξτε, τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα πάνε και με κάποιες αναλογίες πληθυσμού που πρέπει να μπούνε. Εσείς είστε μεγάλο νησί και έχετε κόσμο. Και το καλοκαίρι έχετε κόσμο, και το χειμώνα έχετε κόσμο κ.λπ.. Προβλέπεται ακτινοθεραπευτικό τμήμα. Βέβαια, πώς να προκηρύξεις τις θέσεις των ακτινοθεραπευτών, όταν δεν έχουν τι να κάνουν σαν υποδομή;
Εγώ αυτό που μπορώ να υποσχεθώ άμεσα -και εγώ δεν λέω άλλες κουβέντες- είναι το εξής: Θεωρώ ότι μαζί με την κατά 1 εκατομμύριο αύξηση του προϋπολογισμού που δίνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο Νοσοκομείο -που έγινε πέρσι- και τα τριάμισι εκατομμύρια από τον ΕΟΠΥΥ, που πρώτη φορά τα πήρε το Νοσοκομείο σας σαν χρηματοδότηση και που έχει ρευστότητα, νομίζω ότι έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους μας για την αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στο νησί σας.
Βέβαια, έχετε ένα πρόβλημα εκεί με τον επίτροπο για τα ληξιπρόθεσμα του παρελθόντος που έχει χρηματοδοτηθεί πλήρως, αλλά έχει επιτρέψει να πληρωθούν μόνο τα μισά. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα εκεί με τον επίτροπο.
Από εκεί και πέρα τώρα, πάμε και στα επόμενα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Θα πω στη δευτερολογία μου πιο συγκεκριμένα το τι δεσμεύομαι να κάνω άμεσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Επειδή έτυχε και προεδρεύει ακτινοθεραπευτής, ο οποίος έχει εκπαιδεύσει το 40% των εν ενεργεία ακτινοθεραπευτών στον «Αρεταίειο» Νοσοκομείο, το ερώτημα δεν ήταν, κύριε Υπουργέ, η αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Ρόδου, αλλά συγκεκριμένα για το ακτινοθεραπευτικό τμήμα. Σας δίνω και μια λύση, αν θέλετε, γιατί έχετε δίκιο ότι πλακωθήκαν οι μισοί με τους άλλους μισούς: Απευθυνθείτε στην Ακτινοθεραπευτική Εταιρεία να κάνει τη μελέτη και την προμελέτη, σε συνεννόηση, βεβαίως, με το Υπουργείο, γιατί χρειάζονται και ειδικές γνώσεις εκεί. Δεν είναι η τεχνική υπηρεσία που είναι για τα τρέχοντα. Θέλει ειδικές γνώσεις για να γίνει η μελέτη στο ακτινοθεραπευτικό.
Κύριε Κόνσολα, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σας είχα παρακαλέσει να μην μπούμε στη διαδικασία το τι έγινε, το τι δεν έγινε, σε μια ανερμάτιστη συζήτηση για το πόσες θέσεις δώσατε εσείς, πόσες κάνατε εσείς. Δυστυχώς, πέσατε στο ολίσθημα για άλλη μία φορά, παρόλο που θέλω να πιστεύω ότι δεν είχατε την πρόθεση.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ολίσθησα. Τι να κάνω;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ κατέθεσα στα Πρακτικά της Βουλής τη συζήτηση που είχαμε κάνει εδώ, στην Εθνική Αντιπροσωπεία, από τις 17-3-2016 και αυτά τα οποία αναφέρετε. Τα ίδια είχατε πει και τότε.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Όχι, δεν είχα πει τα ίδια. Τα είχα κάνει αυτά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Επιτρέψτε μου! Εγώ εξέφρασα την ικανοποίησή μου για τον αριθμό των ιατρών που έχετε διορίσει. Σας είχα πει συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε.
Κύριε Υπουργέ, θέλετε εδώ να συνεννοηθούμε; Σας είχα θέσει τρία ζητήματα, κάτι το οποίο είχατε αναγνωρίσει και στην προηγούμενη συζήτηση στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
Κύριε Πρόεδρε, διαβάζω από τα Πρακτικά τι είπε ο κ. Πολάκης: «Νομίζω ότι το θέμα του Ογκολογικού Τμήματος θα μπορούσαμε να το δούμε. Θα συνεννοηθούμε με τη νέα Διοικήτρια σε σχέση με αυτό το πράγμα και έχουμε προγραμματίσει στη Ρόδο…». Εκεί αναφέρετε τις προσλήψεις που είπατε. Και λέτε στο τέλος: «Δεν υπάρχει Ογκολογικό Τμήμα στην περιοχή εκεί του Ανατολικού Αιγαίου. Όντως έχετε μεγάλο πληθυσμό. Έχετε μεγάλο τουρισμό το καλοκαίρι, διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται ο πληθυσμός του νησιού και πραγματικά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηριχθεί αυτή η κατάσταση και προοπτική». Τι λέτε τώρα; Το ίδιο πράγμα!
Θέλουμε τρία πράγματα. Θα γίνει Ογκολογικό Τμήμα, κύριε Πολάκη; Μάχιμος γιατρός είστε, κάτι που σας αναγνωρίζω και σας το είχα πει και την άλλη φορά. Θα γίνει αυτό το οποίο απαιτεί όχι μόνο η Ρόδος, αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία; Έχει εκατόν είκοσι χιλιάδες πληθυσμό και διακόσιες χιλιάδες το καλοκαίρι.
Δεύτερον, θα αποφασίσουμε να κάνουμε χρονοδιάγραμμα;
Και τρίτον, μου λέτε τώρα, κύριε Υπουργέ, ότι διορίσατε «πρώτη φορά Αριστερά» ογκολόγο. Μέχρι τώρα ποιος έκανε τις θεραπείες; Πείτε μου, κύριε Υπουργέ, ποιος τις έκανε;
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Εσείς θα μου πείτε!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Θα σας πω, λοιπόν, ότι τις έκαναν αιματολόγοι νυχθημερόν. Και αυτή η γιατρός που βρέθηκε είναι Ροδίτισσα και γι’ αυτό είναι εκεί. Ειδάλλως, δεν θα ερχόταν καμμία! Και ξέρετε, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν θα ερχόταν καμμία; Διότι αν δεν αποφασίσετε να προκηρύξετε τρεις θέσεις διευθυντή Α΄ και Β΄, δεν θα βρεθεί γιατρός να έρθει, γιατί θα γίνει αυτό που έγινε και στα άλλα νησιά. Θα έχουν είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα εφημερίες, τριάντα ημέρες τον μήνα! Δεν θα αντέξει κανείς!
Μπορείτε, κύριε Υπουργέ! Πάρτε το πάνω σας και εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα πούμε «μπράβο». Είναι ένα θέμα που αναγνωρίζεται από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και απασχολεί χιλιάδες κόσμου. Δώστε ώθηση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα αυτή την περίοδο που υπάρχει κρίση και οι άνθρωποι δεν μετακινούνται κυριολεκτικά ούτε στην Αθήνα ούτε στην Κρήτη γιατί αδυνατούν. Δώστε οριστική λύση!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τον λόγο έχει ο κ. Κρεμαστινός για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κατ’ αρχάς, λυπούμαι για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η συζήτηση. Εγώ, όμως, δεν προσφέρομαι να τη συνεχίσω έτσι. Σας διέκοψα και σας είπα ότι μπορείτε να μην με ακούτε, αλλά πρέπει να σέβεστε το επιστημονικό μου status. Και όταν λέω το «επιστημονικό μου status», δεν εννοώ τον καθηγητή στο ΕΚΠΑ, αλλά τον τρίτο reviewer στο μεγαλύτερο περιοδικό του κόσμου, το «Circulation».
Και αν δεν ξέρετε τι θα πει «τρίτος reviewer», ρωτήστε τον κ. Παπαδημητρίου να σας το εξηγήσει. «Τρίτος reviewer» σημαίνει ότι και να δημοσιευτεί μια εργασία, αν δεν πεις την γνώμη σου, δεν την διαβάζει όλος ο πλανήτης. Αυτό, λοιπόν, μπορεί εσείς να το αγνοήσετε και να πείτε ότι δεν είναι τίποτε. Αυτό είναι δικαίωμά σας! Όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα, αφού θέλετε να σας την πω. Βέβαια, εγώ δεν ήρθα εδώ για να μιλήσω για τον εαυτό μου. Όμως, όταν προκαλούμαι, είμαι υποχρεωμένος να μιλήσω.
Εκείνο, λοιπόν, το οποίο ήθελα να πω είναι ότι δεν απαντήσατε σε αυτό που ρώτησε και ο κ. Κόνσολας. Όσον αφορά το ακτινοθεραπευτικό για το οποίο έχει γίνει η πρώτη μελέτη -το Υπουργείο έχει δώσει 40.000 ευρώ-, θα προχωρήσουμε στη μελέτη; Θα γίνει ή όχι το ακτινοθεραπευτικό; Πότε θα γίνει; Αυτή είναι η ερώτηση! Η ερώτηση δεν αφορά το πόσους γιατρούς έχει το νοσοκομείο της Ρόδου, πόσους είχε και αν ελαττώθηκαν ή αυξήθηκαν. Αυτή είναι η ερώτηση!
Και αν θέλετε να δείτε και τα στατιστικά -τα οποία δεν ξέρω αν σας ενδιαφέρουν-, οι αεροδιακομιδές τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν, δεν ελαττώθηκαν. Και το λέω επειδή λέτε ότι μπήκε η τηλεϊατρική κλπ.. Και εγώ σας είπα ότι δεν εννοώ αυτή την τηλεϊατρική. Αυτή η τηλεϊατρική είναι αυτό εδώ, το κινητό. Αυτό είναι τηλεϊατρική, όταν δουλεύει έτσι. Μπορεί και με το κινητό να δουλέψει η τηλεϊατρική. Όμως, δεν εννοώ αυτήν την τηλεϊατρική. Εννοώ τη συνεχή εκπαίδευση του καθηγητού προς τον γιατρό. Εννοώ την τηλεδιάγνωση, την τηλεθεραπεία. Δεν είπα ότι εσείς δεν διαβάζετε. Εγώ δεν είπα τέτοιο πράγμα. Σας είπα να διαβάσετε αυτό και αυτό. Αν το έχετε διαβάσει, εμένα δεν με ενοχλεί. Αυτό σας είπα! Γιατί εξάπτεσθε; Δεν σας είπα ότι δεν καταλαβαίνετε.
Εσείς, όμως, χρησιμοποιείτε μια περίεργη γλώσσα, την οποία εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να καταλάβω και να απαντήσω. Ενδεχομένως, άλλοι Βουλευτές να απαντούν σε αυτό το στυλ. Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω.
Απαντήστε, όμως, στο αν θα γίνει και πότε το ακτινοθεραπευτικό. Θα δοθούν ή όχι τα λεφτά για να συνεχιστεί η μελέτη; Αυτό είναι το ερώτημα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για έξι λεπτά.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, δεν θα χρειαστώ τα έξι λεπτά.
Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς -και θα το κάνουμε- είναι να προκηρύξουμε και δεύτερη θέση επικουρικού γιατρού Παθολόγου-Ογκολόγου. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προβλέψουμε αυτές τις δύο θέσεις στις δύο χιλιάδες μόνιμες με βάση την πρόταση που θα μας στείλει το Νοσοκομείο και η Β΄ Υγειονομική Περιφέρεια. Αυτό μπορώ να το πω από τώρα.
Όσον αφορά τώρα το θέμα του ακτινοθεραπευτικού, θα υπάρξει η ολοκλήρωση της μελέτης. Βέβαια, το θέμα δεν είναι η μελέτη, αλλά να έχεις και τη δέσμευση ότι υπάρχουν κάπου χρήματα για να μπορούν να αγοραστούν και αυτά τα μηχανήματα.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της πραγματικής μελέτης -και όχι της προμελέτης, που εδώ τσακώνονταν μεταξύ τους ποιος και τι κ.λπ.- θα συνεννοηθούμε με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και με τη B΄ Υγειονομική Περιφέρεια, διότι τώρα υπάρχει και μια αλλαγή των Υγειονομικών Περιφερειών, η οποία σύντομα θα έρθει με νομοσχέδιο στη Βουλή. Δεν θα μείνει όπως είναι ο χάρτης του Αιγαίου -θα πούμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά σύντομα- και όλα θα μπουν σε έναν γενικότερο σχεδιασμό.
Αυτό για το οποίο μπορώ εγώ να δεσμευθώ αυτή τη στιγμή είναι ότι θα υπάρξουν γιατροί παθολόγοι-ογκολόγοι, ότι θα προκηρυχθούν και μόνιμες θέσεις σε αυτούς -υπάρχει αυτή η ανάγκη- και πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της πραγματικής μελέτης -και όχι αυτού του πράγματος, το οποίο έκανε τρία χρόνια να τελειώσει και πηγαινοερχόταν καταγγελλόμενος ο ένας στον άλλον- θα δούμε είτε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είτε με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εάν υπάρχει δυνατότητα για το ακτινοθεραπευτικό και εάν αυτό δικαιολογείται και από το αριθμό των ασθενών που χρήζουν τέτοιας θεραπείας στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτό μπορώ να πω αυτή τη στιγμή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ και για τη συντομία του χρόνου.
Και μην ξεχάσετε να προκηρύξετε και θέσεις ακτινοφυσικών, γιατί ακτινοθεραπευτικό, χωρίς ακτινοφυσικό και μόνο με γιατρούς, δεν γίνεται.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Έχουμε προκηρύξει, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ωραία.