Ο Πρωθυπουργός που βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρει μέρος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής ξεκίνησε από χθες το βράδυ παράλληλες επαφές για τα εθνικά θέματα που είναι ανοιχτά και απαιτούν άμεση λύση, με νούμερο ένα στην ατζέντα την ακραία τουρκική προκλητικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακό ΑΟΖ που τις τελευταίες μέρες οξύνεται διαρκώς.
Συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη
Ο Α. Τσίπρας συνάντησε χθες στις 22:30 τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Κύπριος Πρόεδρος άλλωστε αύριο θα ενημερώσει και τη Σύνοδο για τη κατάσταση που επικρατεί στην ΑΟΖ, ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο Α. Τσίπρας πρόκειται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος εκφράζοντας τη στήριξη στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο Ν. Αναστασιάδης από την πλευρά του θα θέσει το θέμα της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας ζητώντα στήριξη από τις Βρυξέλλες. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Κύπριος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να ανεβάσει τους τόνους και να προειδοποιήσει ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει αλλαγή στάσης και θα ενεργοποιήσει δράσεις τέτοιες που θα προκαλούν κόστος στην Τουρκία και πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους εταίρους.
Η Κύπρος προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι και σε επικοινωνία και με χώρες οι οποίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην όλη προσπάθειά της να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία.
Ωστόσο ο πήχης τοποθετείταΙ μάλλον χαμηλά, καθώς σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές «θέμα ευρωπαϊκών κυρώσεων (εις βάρος της Τουρκίας) είναι εκτός πραγματικότητας», καθώς «για κάτι τέτοιο απαιτείται ομόφωνη απόφαση των ‘28’, κάτι που δεδομένων των θέσεων των κρατών-μελών δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί».
Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και ΠΓΔΜ
Εκτός από το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να αναφερθει και στην προκλητική τουρκική σταση στο Αιγαιο παράλληλα με τις ευρωτουρκικες σχεσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και τον Ιταλο πρωθυπουργό, κ. Τζεντιλόνι.
Ακόμα ο Α. Τσίπρας θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, Μπόικο Μπορίσοφ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με βασικά θέματα στην ατζέντα των επαφών τις ευρωτουρκικες σχεσεις και το μεταναστευτικο.
Άλλωστε το Πρωθυπουργός είχε ήδη μία πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με την Α. Μέρκελ στις 20 Φεβρουαρίου κατά την οποία της υπογράμμισε την ανάγκη για οριστική λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ με αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις τουρκικές ενέργειες της τελευταίας περιόδου, τονίζοντας πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαιου σε Αιγαίο και Μεσόγειο από την Τουρκία αποτελεί προϋπόθεση για προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ακολούθησε η συνάντηση Μέρκελ – Ζάεφ, με την γερμανίδα καγκελάριο να σημειώνει ότι «ποτέ άλλοτε στα τελευταία 10 χρόνια δεν ήμασταν τόσο κοντά σε λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ» και την ίδια στιγμή να αποκαλεί τον Ζ. Ζάεφ «Μακεδόνα πρωθυπουργό»…
Το Σκοπιανό θα τεθεί και στη συνάντηση του Α. Τσίπρα με την Υπατη Αρμοστή της ΕΕ, Μαργκερίτα Μογκερίνι σε σχέση και με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ένωση. Παράλληλα θα συζητηθούν τόσο το θέμα της Τουρκίας όσο και της Αλβανίας.
Η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, των 27 κρατών – μελών, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες θα ασχοληθεί με θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.
Συνάντηση Τσίπρα με αντιπροσωπεία του αμερικανικού κογκρέσου
Με την επιστροφή του ο Α. Τσίπρας στην Αθήνα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι θα έχει συνάντηση το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή μεταξώ άλλων και του κ. Lindsay Graham, ενός εκ των ισχυρών ανδρών – όπως αναφέρεται – των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό και την Τουρκία, με την Αθήνα να επιζητά τη στήριξη των ΗΠΑ, στα συγκεκριμένα ζητήματα…
in.gr