Συνεντεύξεις

E. Bόζεμπεργκ: «Η στάση της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είναι κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών μας»

Για όλα τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας, μιλάει σήμερα στην «δ» η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κα Ελίζα Βόζεμπεργκ –Βρυωνίδη. Κατ’ αρχήν, εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ξεκαθαρίζει πως «η στάση της Ευρώπης απέναντι στη συνεχιζόμενη Τουρκική προκλητικότητα είναι κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών μας».
Επίσης, αναφέρεται στην υπόθεση Novartis, στο προσφυγικό – μεταναστευτικό (όπου τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των κλειστών κέντρων ως ενδεδειγμένη λύση) ενώ αναφορικά με τις ηχογρογραφήσεις του κ. Γ. Βαρουφάκη, δηλώνει ότι είναι παράνομες, «από τη στιγμή που έγιναν χωρίς τη συναίνεση των υπόλοιπων υπουργών για ηχητική καταγραφή των συνομιλιών τους».
• Κυρία Βόζεμπεργκ, να ξεκινήσουμε από τα βήματα της ελληνικής οικονομίας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Φάνηκε, πλέον ότι αναγνωρίζονται από την Ε.Ε. Θα ήθελα το σχόλιό σας. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή επέδειξε ετοιμότητα και αποφασιστικότητα στον τομέα της οικονομίας.
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η προώθηση μεταρρυθμίσεων, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το ξεμπλοκάρισμα σημαντικών επενδύσεων, το σχέδιο “Ηρακλής” για τα κόκκινα δάνεια και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, η πλήρης άρση των capital controls, η διάσωση της ΔΕΗ και οι επιτυχημένες διεθνείς επαφές του Πρωθυπουργού για την προσέλκυση επενδύσεων, αποτελούν ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Οι παραπάνω κυβερνητικές πρωτοβουλίες αξιολογήθηκαν από τις αγορές, με αποτέλεσμα οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική μας ικανότητα και το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας να πέσει για πρώτη φορά κάτω από το 1% για το 10ετές ομόλογο και να είναι αρνητικό για τα έντοκα γραμμάτια.
Οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν πέρασαν απαρατήρητες και από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι αναγνωρίζουν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, με πιο πρόσφατα παραδείγματα την Κριστίν Λαγκάρντ, που άφησε ανοιχτό παράθυρο για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, τον Πάολο Τζεντιλόνι, που εξέφρασε την διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανοίξει τη συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων και τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, που αναγνώρισε το θετικό momentum της ελληνικής οικονομίας.
Η αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της χώρας μας σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, έχουν ήδη ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή στην ελληνική οικονομία και είναι ζήτημα χρόνου να αρχίσουν και οι πολίτες να “βλέπουν στην τσέπη τους” αυτήν την αλλαγή.
• Πολύς λόγος έχει γίνει για την στάση της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία. Προειδοποιούν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις, αλλά δεν προχωρά τίποτε στην πράξη. Παίζουν ρόλο και τα οικονομικά συμφέροντα ανάμεσα στις δύο πλευρές;
Η στάση της Ευρώπης απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα είναι κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών μας. Παρά τις συχνές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων περί του αντιθέτου, ακόμη δεν έχουμε δει την απαιτούμενη αυστηροποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ είναι προφανές ότι η αποφασισθείσα περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων δεν αρκεί.
Είναι αλήθεια ότι τα οικονομικά συμφέροντα όχι μόνο επηρεάζουν τη λήψη των σωστών αποφάσεων, αλλά και εμποδίζουν την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων. Για του λόγου το αληθές αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπορικές συναλλαγές ΕΕ – Τουρκίας μόνο για το περασμένο έτος ανήλθαν σε 153 δις ευρώ.
Παράλληλα η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για την Τουρκία, ενώ εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον για την Τουρκική αγορά, εξαιτίας των υψηλών εξαγωγών τους σε αυτήν, έχουν η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.
Τα Κλειστά Κέντρα για τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι –τελικά – η μόνη λύση για την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών;
Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε μία δύσκολη και προβληματική κατάσταση στο μεταναστευτικό με αργές διαδικασίες ασύλου, ελάχιστες επιστροφές, σχεδόν 80.000 αιτήσεις σε εκκρεμότητα και με τα νησιά να ασφυκτιούν, ενώ τα πράγματα επιδεινώθηκαν περαιτέρω με αφορμή τις αθρόες μεταναστευτικές ροές μετά τον περασμένο Ιούλιο.
Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ επιτάχυνε τις διαδικασίες ασύλου, αύξησε τις επιστροφές, τροποποίησε τη σχετική νομοθεσία, έδωσε έμφαση στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων και διεθνοποίησε το πρόβλημα με επαφές του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει αποφάσεις, γιατί τα νησιά μας βρίσκονται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν πιεστεί υπέρμετρα κατά τα τελευταία χρόνια και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων είναι απόλυτα εύλογες και δικαιολογημένες.
Με αυτά τα δεδομένα προωθείται η κατασκευή των κλειστών δομών, ως η πιο ενδεδειγμένη λύση, προκειμένου να κλείσουν οι υφιστάμενες ανοικτές δομές, να διαφυλαχθούν η δημόσια τάξη και η κοινωνική ειρήνη, να δοθεί τέλος στις απαράδεκτες εικόνες που εκθέτουν τη χώρα μας, αλλά και να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο δεν θα κυκλοφορούν όπου θέλουν, αλλά θα επιστρέφουν.
• Θα ήθελα το σχόλιό σας για την στάση του Γ. Βαρουφάκη. Επιμένει ότι έπραξε το σωστό με τις ηχογραφήσεις από τα κρίσιμα Eurogroup του 2015. Είναι ποινικά κολάσιμη πράξη; Πώς την βλέπουν στην Ευρώπη;
Ο κ. Βαρουφάκης, το άλλοτε “asset” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά δήλωση του ίδιου του τέως Πρωθυπουργού, φέρει από κοινού με τον κ. Τσίπρα την ευθύνη για το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, που ζημίωσε την οικονομία με άνω των 100 δις ευρώ, κλόνισε το τραπεζικό σύστημα και οδήγησε σε ένα τρίτο αχρείαστο και σκληρότερο μνημόνιο.
Σε ό,τι αφορά στην ηχογράφηση των κρίσιμων Eurogroup εκείνης της περιόδου, αυτή είναι προφανώς παράνομη, από τη στιγμή που έγινε χωρίς τη συναίνεση των λοιπών υπουργών για ηχητική καταγραφή των συνομιλιών τους.
Μάλιστα η ηχογράφηση των Eurogroup, όχι μόνο παραβιάζει το απόρρητο της επικοινωνίας, αλλά και το περιεχόμενό της δεν δύναται να αξιολογηθεί, γιατί συνιστά παράνομο αποδεικτικό μέσο.
Πέρα όμως από τη νομική προσέγγιση του ζητήματος, είναι προφανές ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία θα οδηγείτο σε πλήρες αδιέξοδο, εάν ο ένας υπουργός ηχογραφούσε τον άλλον εν αγνοία του.
Γι’ αυτό υπήρξαν εύλογες αντιδράσεις στην Ευρώπη για την ενέργεια του κ. Βαρουφάκη να καταθέσει στη Βουλή το φάκελο με τις ηχογραφήσεις τόσο από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο όσο και από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή τους.
• Η υπόθεση της Novartis εξελίσσεται σε… θρίλερ με πολιτικές, δικαστικές και ποινικές διαστάσεις. Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
H υπόθεση Novartis από την πρώτη στιγμή ήταν μία κακοστημένη σκευωρία, που στήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με μοναδικό σκοπό τη σπίλωση και τη χυδαία στοχοποίηση πολιτικών της αντιπάλων.
Προφανώς υπήρχε σκάνδαλο αθέμιτων πρακτικών της εταιρίας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιχείρησε να το μετατρέψει σε μία άθλια επίθεση λάσπης και συκοφαντίας σε βάρος δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η σκευωρία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, αφού δεν βρέθηκαν στοιχεία, άνοιξαν λογαριασμοί χωρίς να προκύψει διαδρομή χρήματος, ενώ και οι καταθέσεις των μαρτύρων ήταν εντελώς αδύναμες να στηρίξουν μια τόσο σοβαρή κατηγορία, καθώς κανείς εξ αυτών δεν κατέθετε από κτήματα γνώσης του, αλλά αντιθέτως στις καταθέσεις τους έλεγαν μόνο «νομίζω», «υποθέτω» και «εκτιμώ».
Μάλιστα υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι έφθασαν στο σημείο να εντάξουν στο καθεστώς του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος ακόμη και πρόσωπα, για τα οποία η Εισαγγελία όφειλε να γνωρίζει ότι είχαν εμπλοκή στην υπόθεση. Γι’ αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί εάν οι προστατευόμενοι μάρτυρες πληρούσαν ή όχι τις εκ του νόμου προβλεπόμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στο εν λόγω καθεστώς.
Επ’ αυτού είναι άξια προσοχής η στάση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία φοβούμενα τις αποκαλύψεις λειτουργούν ως συνήγοροι των προστατευόμενων μαρτύρων με το επιχείρημα ότι δήθεν θίγονται τα δικαιώματά τους.
Μάλιστα ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με παρέμβαση του επέλεξε να αναμειχθεί στο έργο της Προανακριτικής Επιτροπής, δείχνοντας με τη στάση του ότι φοβάται την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.
Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία είναι αρμοδιότητα της Προανακριτικής Επιτροπής, όμως εάν θέλουμε την αλήθεια, οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να καταθέσουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου