Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφορικά με την ανάγκη στήριξης του αμπελο-οινικού κλάδου, ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση. Περαιτέρω, η ισχνή στήριξη που η Κυβέρνηση έχει δώσει στον συγκεκριμένο κλάδο της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, ο οποίος μάλιστα συνδέεται με την μεταποιητική βιομηχανία και την εξαγωγική δραστηριότητα, δεν μπορεί να κρατήσει τον αμπελό- οινικού κλάδο ζωντανό, ούτε να τον βγάλει από τα αδιέξοδα που η πανδημία έχει προκαλέσει.
Όπως υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, μετά και την προ λίγων ημερών ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την επέκταση της δέσμης μέτρων στήριξης προς την ανάκαμψη της αμπελουργίας, η οποία και σηματοδοτεί την αναγνώριση της ανάγκης περεταίρω στήριξης του κλάδου, από τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19, η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να διεκδικήσει κοινοτικούς πόρους για την χρηματοδότηση του αμπελό-οινικού τομέα., αφού τα διαθέσιμα από τους Εθνικούς Φακέλους ποσά έχουν σχεδόν εξαντληθεί κατά το πρώτο έτος της πανδημίας COVID-19 και συνεπώς προκύπτει ανάγκη χρηματοδότησης των επιπλέων μέτρων που ενέκρινε το 2020 η Επιτροπή.
Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογραμμίζουν ότι είναι εντελώς λανθασμένη η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θεωρεί την ενίσχυση που λαμβάνουν οι αμπελοκαλλιεργητές για την αναδιάρθρωση αμπελώνα, εισόδημα και όχι επένδυση. Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή, δεν λαμβάνει υπόψη, αλλά αγνοεί την έννοια της αναδιάρθρωσης αμπελώνα, η οποία εμπίπτει ξεκάθαρα στις επενδυτικές αγροτικές δραστηριότητες, ενώ τα ποσά που χορηγούνται θεωρούνται εισόδημα, μη φορολογητέο, δεν έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα και συμπεριλαμβάνονται στο όριο των 5.000 ευρώ, από επιδοτήσεις για μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς και αντίστροφα. Επιπλέον, η θεώρηση ενίσχυσης για αναδιάρθρωση αμπελώνα ως εισόδημα θα έχει σαν συνέπεια το έτος που ο αμπελουργός θα λάβει την ενίσχυση, θα μεταταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, τα επόμενα όμως έτη που δεν θα λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης, θα πρέπει να επιστρέψει στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.
Όπως τονίζει σχετικά ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σημειώνει, έγκαιρα και με πληθώρα ερωτήσεων και παρεμβάσεων έχει επισημάνει την δεινή θέση που βρίσκεται ο αμπελοοινικός τομέας. Η Κυβέρνηση, άμεσα οφείλει να λάβει κρίσιμες πρωτοβουλίες για την βιωσιμότητα των μικρών αμπελουργών-παραγωγών της χώρας, οι οποίοι προσεχώς θα έχουν περισσότερες ανάγκες ρευστότητας για να καλύψουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Ζητάμε από τα αρμόδια Υπουργεία, καταλήγει ο βουλευτής Δωδεκανήσου, να συνταχθούν με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που είχαν ζητήσει την έκτακτη κοινοτική χρηματοδότηση του τομέα, για την διεκδίκηση, έστω και τώρα, της στήριξης του αμπελοοινικού τομέα της χώρας μας.