Εν αναμονή της κρίσεως του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των αιτιάσεων που υπέβαλαν με υπομνήματα δύο πρώην αιρετοί και δύο πρώην υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών του πρώην Δήμου Ροδίων, επί φύλλων μεταβολών και ελλείψεων για δαπάνες που είχαν κριθεί ανοίκειες μετά τη διενέργεια καθολικού κατασταλτικού ελέγχου, τελεί η δημοτική αρχή, καθόσον μάλιστα το ύψος του επαπειλούμενου καταλογισμού ανέρχεται στο ποσό των 1,3 εκατ. ευρώ.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης και το δημοτικό συμβούλιο με πρόσφατη ομόφωνη απόφασή του έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αντίθετο στην διαδικασία που ακολουθείται, καθώς μάλιστα οι δημόσιοι υπόλογοι έχουν αθωωθεί από το ποινικό δικαστήριο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υπόλογοι κλήθηκαν αρμοδίως από το Ελεγκτικό Συνέδριο να απαντήσουν για μια σειρά από δαπάνες μόνο του έτους 2006 που κρίθηκαν ανοίκειες, καθώς όλες οι προηγούμενες χρήσεις που είχαν ελεγχθεί στο πλαίσιο κατασταλτικού ελέγχου από το έτος 1999 έχουν πλέον τεθεί λόγω παραγραφής εκτός ελέγχου.
Για το έτος 2006 με το οικείο φύλλο μεταβολών και ελλείψεων είχαν κριθεί ως παράτυπες:
1. Κρατήσεις σε ασφαλιστικούς οργανισμούς που δεν αποδόθηκαν.
2. Δαπάνες για επιχορηγήσεις 60.000 ευρώ.
3. Δαπάνες ύψους 297.000 ευρώ για την ενίσχυση των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.
4. Δαπάνη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΡΟΔΩΝ ΑΕ ύψους 206.000 ευρώ.
5. Δαπάνη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΕΚΤ ύψους 760.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι επιθεωρητές που διενήργησαν τον έλεγχο έκριναν με την έκδοση των φύλλων μεταβολών και ελλείψεων ότι οι ως άνω δαπάνες δεν εμπίπτουν στις ευεργετικές διατάξεις 2 τροπολογιών που εκδόθηκαν για τη νομιμοποίηση δαπανών του είδους από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Τονίζεται εξάλλου ότι έχουν υποπέσει σε παραγραφή όλες οι επιχορηγήσεις από το έτος 1999 προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου για την γνωστή υπόθεση.
Αρχικώς δε υπόλογοι εφέροντο 36 αιρετοί και 6 δημοτικοί υπάλληλοι.
Με 8 φύλλα μεταβολών και ελλείψεων, που αφορούν σε έλεγχο παραστατικών, στην οικονομική διαχείριση των ετών 1999-2006, που δεν έχουν απωλεσθεί, κινδύνευαν μάλιστα με καταλογισμό ύψους 9,2 εκατ. ευρώ για πληρωμές του πρώην Δήμου Ροδίων, που κρίθηκαν ανοίκειες.
Με τα φύλλα μεταβολών και ελλείψεων του πάρεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν κριθεί ως παράνομες δαπάνες για επιχορηγήσεις στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, κρατήσεις σε ασφαλιστικούς οργανισμούς που δεν αποδόθηκαν, δαπάνες για δημόσιες σχέσεις, για έξοδα παράστασης, για ταξίδια στο εξωτερικό, για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας σε υπαλλήλους, για δεξιώσεις, σε κινητά τηλέφωνα, για δημοσιεύσεις, για την επιχορήγηση της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, για την προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας, για βοηθήματα σε απόρους, για την ενίσχυση των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΡΟΔΩΝ ΑΕ, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΕΚΤ, κ.ά.
Η διαδικασία του καταλογισμού “πάγωσε” καθώς σε εφαρμογή σχετικής διάταξης, παραγγέλθηκε η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, για την απόδοση ευθυνών (αν υφίστανται) από την απώλεια παραστατικών.
Στον πρώην Δήμο Ροδίων σημειώθηκε συγκεκριμένα πλημμύρα στην αποθήκη που εφυλάσσοντο παραστατικά και στοιχεία, με αποτέλεσμα ο έλεγχος να μην είναι πλήρης.
Για τη διενέργεια των δύο ΕΔΕ διορίστηκαν επιθεωρητές της Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης, που δεν ολοκλήρωσαν, λόγω φόρτου εργασίας το έργο που τους ανατέθηκε, εντός των προθεσμιών που είχαν τεθεί.
Στην πορεία με νομοθετική ρύθμιση διαλύθηκε η Οικονομική Επιθεώρηση Κρήτης και οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Οι επιτελείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιφορτίστηκαν με το έργο της ολοκλήρωσης των ελέγχων σε όλη τη χώρα και κατέστησαν από την πρώτη στιγμή σαφές με έγγραφά τους ότι είναι αντικειμενικά αδύνατο να εκτελέσουν όλες τις παραγγελίες που εκκρεμούσαν (ανάλογα έγγραφα απεστάλησαν και στις εισαγγελικές αρχές, που ανέμεναν την κρίση επιθεωρητών επί υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος για τις οποίες είχαν ζητήσει πραγματογνωμοσύνες).
Κρίθηκε έτσι ότι θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες καταλογισμών σε επίπεδο Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρότι η ΕΔΕ δεν διενεργήθηκε.
Η υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Δωδεκάνησα ωστόσο δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Ακολούθως με τη δημοσίευση του Ν.4820/2021 του νέου Οργανικού Νόμου του Ελεγκτικού Συνεδρίου προέκυψε παραγραφή της αξίωσης για τα οικονομικά έτη πριν το 2006.
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά στην μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών έχει γίνει δεκτό από το ποινικό δικαστήριο ότι η τότε δημοτική αρχή είχε «κληρονομήσει» οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και ότι περαιτέρω η υποχρέωση αυτή καλύφθηκε στην πορεία εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας χωρίς να υποστεί βλάβη ο Δήμος.
Σε ό,τι αφορά στην έκδοση χρηματικού εντάλματος πληρωμής του Δήμου Ροδίων υπέρ του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, ποσού 297.000 ευρώ, ως συμμετοχή του Δήμου στην προγραμματική σύμβαση ΚΕ.Κ.Υ.Α.Μ.Ε.Α., που δεν αποδόθηκε στον φορέα έχει προκύψει ότι ο ταμίας του Δήμου Ρόδου είχε προκαταβάλει ποσά έναντι της ως άνω υποχρέωσης στον σύλλογο και η υποχρέωσή του επρόκειτο να κλείσει και τυπικά στο τέλος της θητείας της τότε δημοτικής αρχής. Υποστηρίχθηκε μάλιστα ότι επιστολή που είχε αποστείλει ο πρόεδρος του συλλόγου αρνούμενος ότι είχε εισπράξει τα χρήματα μεθοδεύτηκε από την επόμενη δημοτική αρχή.
Σε ό,τι αφορά καταβολές στην «Α.Δ.Ε.Κ.Τ. Α.Ε.», ύψους 725.000 ευρώ έναντι αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου της, χωρίς να έχει ληφθεί σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και χωρίς να έχουν εκδοθεί τα νόμιμα δικαιολογητικά, ποσό το οποίο προοριζόταν για την κατασκευή έργων του Δήμου Ροδίων και δαπανήθηκε τελικά για την εξόφληση οφειλών της «Α.Δ.Ε.Κ.Τ. Α.Ε.» προς το Ι.Κ.Α. προέκυψε ότι η διαδικασία ακολουθήθηκε για την εξόφληση οφειλών σε υπαλλήλους της εταιρείας που εργάζοντουσαν στην προγραμματική σύμβαση του Δήμου με την ΑΔΕΚΤ και πέτυχαν με απόφαση του ΑΣΕΠ την μονιμοποίηση στον Δήμο και έπρεπε να πληρωθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές.