Τον τελευταίο καιρό όλα τα μέσα έχουν κατακλυσθεί από δημοσιεύματα που αφορούν την έλλειψη προσωπικού για την επικείμενη σεζόν στα ξενοδοχεία. Σαφέστατα το πρόβλημα στελέχωσης των ξενοδοχειακών μονάδων δεν είναι νέο, υπάρχει εδώ και παρά πολύ καιρό και μάλιστα όχι μόνο σε εθνικό άλλα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η διαφορά μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας στην αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος είναι ότι αυτοί αναζητούν τις αιτίες του φαινόμενου για το κάλο του κλάδου, ενώ στην Ελλαδίτσα μας για άλλη μια φόρα αρμενίζουνε στραβά…
Στην πραγματικότητα η συζήτηση για την έλλειψη προσωπικού στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα μας, δεν στηρίζετε σε καμία μελέτη. Τα νούμερα που ακούγονται και επαναλαμβάνονται από κάθε παπαγαλάκι για 5000-8000 ελλείψεις εργαζομένων ανά περιοχή, είναι εντελώς αυθαίρετα. Ο εντεταλμένος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξενοδόχων Ελλάδος αρχιπαπαγάλος Τάσσιος, επιβεβαιώνει ότι έχουν ήδη γίνει προχωρημένες συζητήσεις για το εν λόγο θέμα με τον Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολίτικης. Από κοντά του και ο δικός μας εδώ Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μαρκόπουλος που συμφωνεί με τον Τάσσιο (αν μπορούσε ας έκανε και διαφορετικά) ο όποιος επικαλείται και το Ευρωπαϊκό δίκαιο σε αυτή την κατεύθυνση.
Αλήθεια αφού η ένωση ξενοδόχων αναφέρεται κατά καιρούς στην τεραστία έλλειψη προσωπικού, γιατί δεν μας λέει ποσά βιογραφικά έχουν ανέβει στην πλατφόρμα κατάθεσης βιογραφικών της ιστοσελίδας της; Ειδικότερα όμως, πόσα από αυτά έχουν απορροφηθεί από επιχειρήσεις;
Η μοναδική αίτια για την όλη συζήτηση είναι η εύρεση φθηνού εργατικού δυναμικού το όποιο άμεσα θα χρησιμοποιηθεί, πέραν από το όφελος του μειωμένου εργατικού κόστους και ως μοχλός πίεσης για την περαιτέρω συμπίεση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση ποιος είναι ο πιο βολικός; Σίγουρα ο μετανάστης – πρόσφυγας ο όποιος αγνοεί την Ελληνική πραγματικότητα, δεν γνωρίζει τίποτα από συμβάσεις εργασίας, βασικούς μισθούς, επιδόματα και πάντως τύπου εργασιακών δικαιωμάτων. Όλα αυτά προσπαθούν γι άλλη μια φόρα να τα επιτύχουν καλυμμένοι από τον μανδύα της δήθεν αλτρουιστικότητας και αλληλεγγύης προς τους μετανάστες -προσφυγές. Κανέναν δεν συμφέρει (κυβέρνηση και ξενοδόχο) να διερευνήσει τις αιτίες γιατί παρ’ όλη την υψηλή εν Ελλάδι ανεργία, ο κόσμος εχει γυρίσει την πλάτη στον ξενοδοχειακό κλάδο. Οι αιτίες αυτού λίγο πολύ γνώστες πχ, χαμηλοί μισθοί, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, άθλιες συνθήκες εργασίας, καταστρατήγηση συλλογικών συμβάσεων κ.α. Επιπλέον αντί να ενισχυθούν τα εκπαιδευτικά συστήματα της τουριστικής εκπαίδευσης αφού η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος είναι ο τουρισμός, βλέπουμε την υποβάθμιση όλων των Τουριστικών σχολών που σχετίζονται άμεσα με το προϊόν που λέγεται τουρισμός όπως η ΑΣΤΕΡ, η Σχόλη Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου καθώς και των Τμημάτων Μετεκπαίδευσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Κλείνοντας θέτουμε τα παρακάτω καίρια σημεία:
ü Πως γίνεται όλα τα υπουργεία και οι υπηρεσίες να είναι πάντα ανοικτές και καλοδέχονται αντιπρόσωπους της εργοδοσίας ενώ ταυτόχρονα ο ανεκδιήγητος ανεπάγγελτος Υπουργός Εργασίας να μην έχει ούτε μια φόρα δεχθεί συνάντηση με οποιαδήποτε αντιπροσωπία εργαζομένων ή συλλογικό όργανο αυτών;
ü Ποια η θέση των τοπικών αρχών? Ο Περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Καμπουράκης συμφωνούν με όλα αυτά που λαμβάνουν χώρα στην τουριστική βιομηχανία της Ρόδου; Τους καλούμε να εκφράσουν επίσημα τη γνώμη τους.
ü Ο Ελληνικός Τουρισμός βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα χωρίς κανένα σχεδιασμό σκοπό και έρευνα. Μήπως η κυβέρνηση αντί να εισάγει εργαζόμενους να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των ήδη εργαζομένων του χώρου και να προσφέρει λύσεις στα αδιέξοδα αυτών, ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή;
ü Ας μας εξηγήσουν επιτέλους οι μάγκες της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου το κάτωθι οξύμωρο. Αφού υπάρχει τεραστία έλλειψη και ζητάνε την εισαγωγή ανεπάγγελτων και ασχέτων με τον Ελληνικό Τουρισμό εργαζόμενων, πως γίνεται το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου να τρέχει καθημερινά στην επιθεώρηση εργασίας για όλες τις παράνομες απολύσεις που έχουν γίνει κατά την νεκρά περίοδο, πράγμα το οποίο απαγορεύεται από τον νόμο.
Είναι λυπηρό ο κόσμος να προσπαθεί να επιβιώσει μετά από δυο δύσκολες σεζόν με μια τρίμηνη ανεργία και αντί να ασχολούνται η κυβερνώντες με την εξασφάλιση της επιβίωσης αυτών και την παράταση της επιδότησης που αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αυτοί ασχολούνται μόνο με το πώς θα ικανοποιήσουν το παρεάκι τους, τους ξενοδόχους και πως θα αυξήσουν τα κέρδη αυτών με την εισαγωγή στο κλάδο φθηνού εργατικού δυναμικού.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 2 ΜΑΡΤΗ.
ü Δεν είμαστε άλλο διατεθειμένοι να παρακαλάμε για τα αυτονόητα
ü Δεν είμαστε άλλο διατεθειμένοι να πάμε σαν «πρόβατα σε σφαγή» την σεζόν που έρχεται!
ü Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο έτσι!