Στο ακρωτήριο Ζωνάρι της Ρόδου όπου βρίσκεται το γνωστό σε όλους μας Ενυδρείο, διέρχεται ένα υποθαλάσσιο ποτάμι ακριβώς στην άκρη του. Αυτό διέρχεται από το Στενό Ρόδου Τουρκίας εκεί όπου συναντιούνται το Αιγαίο Πέλαγος με τη Μεσόγειο Θάλασσα και έχει κατεύθυνση προς έχει κατεύθυνση προς τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σημείο για οποιονδήποτε κολυμβητή γιατί υπάρχει κίνδυνος παράσυρσης από το ρέμα του ποταμού. Αυτή είναι η συνηθισμένη κατεύθυνση των ακτοπλοϊκών γραμμών από και προς το εμπορικό λιμάνι της Ρόδου.
Λίγο παραπέρα, σχηματίζεται ένας μικρός κόλπος μεταξύ του ακρωτηρίου Ζωνάρι (όπου βρίσκεται το γνωστό σε όλους μας Ενυδρείο) και του Ναυτικού Ομίλου της Ρόδου (ΝΟΡ) βρίσκεται το γνωστό σε όλους μας Τραμπολίνο της Ρόδου. Ένας μοναδικός βατήρας μέσα στη θάλασσα περίπου οκτώ (8) μέτρων με τρία επίπεδα όπου οι κολυμβητές μπορούν να εκτελούν μακροβούτια μέσα στο καθαρό νερό της παραλίας ΕΛΛΗ. Στο μοναδικό αυτό σημείο της θάλασσας ο κολυμβητής από τον τρίτο και ψηλότερο βατήρα του Τραμπολίνο νιώθει ότι περιστρέφεται γύρω του ο κόσμος μιας και ενώ βρίσκεται στη Ρόδο έχει οπτική επαφή με τα βουνά της Τουρκίας και βρίσκεται ανάμεσα σε Μεσόγειο θάλασσα και Αιγαίο πέλαγος.
Τα μοναδικά κτίρια που μαρτυρούν το πέρασμα των πολιτισμών ανατολής και δύσης είναι επίσης ορατά από τον τρίτο βατήρα του Τραμπολίνο. Κυριαρχούν οι λεπτομέρειες από τις στέγες που μαρτυρούν την φινέτσα άλλων εποχών. Το Τραμπολίνο της Ρόδου είναι επίσης μελετημένο και έχει ένα τοξωτό σχήμα από την κάτω πλευρά που όταν ανατέλλει ή δύει ο ήλιος να χρωματίζεται ανάλογα. Η τοποθέτησή του με μία ελαφρά περιστροφή μέσα στο νερό άλλες φορές μοιάζει με φτερό γλάρου που επιχειρεί ελιγμούς κι άλλες με δείκτη πυξίδας ή ακόμα και με εξωτερική σκάλα αεροπλάνου. Όπως και να χει και όπως και να το φαντάζεται κανείς είναι ένα υπέροχο κομψό κτίσμα μέσα στο νερό που δεν περνάει απαρατήρητο και δέχεται πολλούς επισκέπτες καθημερινά για βουτιές στην καθαρή θάλασσα ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.
Στην άκρη του μικρού αυτού κόλπου βρίσκεται ο τεχνητός κυματοθραύστης ένα από τα μεγαλύτερα ίσως και σοφότερα έργα των Ιταλών κατακτητών. Μοιάζει με τοίχο μέσα στο νερό και θα μπορούσε κανείς να το συνδυάσει με τον βατήρα Τραμπολίνο προπονητικά αλλά δεν ισχύει. Είναι σχεδιασμένο ώστε να «σπάει» το κύμα και να μην παρασύρει την άμμο του βυθού προς την άλλη μεριά του ΝΟΡ όπου βρίσκεται το λιμάνι του Ευαγγελισμού.
Μέσα στο βυθό υπάρχουν μεγάλοι επίπεδοι ογκόλιθοι ενδεχομένως να έχουν κι αυτοί κάποια λογική σχετική με την σταθερότητα του βυθού είτε να κρύβουν μυστικά της αρχαιότητας… αυτό θα μας το πουν οι σχετικοί επιστήμονες. Ο κυματοθραύστης έχει ένα μικρό πέρασμα ανάμεσα για να φεύγει το νερό όταν σπάει το κύμα. Το Τραμπολίνο «δείχνει» την άκρη του κυματοθραύστη μέσα στο νερό. Η φαντασία μας καλπάζει σαν τα κύματα που κόβει ο κυματοθραύστης όταν βρισκόμαστε εκεί αντικρίζοντας ανατολές και ηλιοβασιλέματα σε Δύση και Ανατολή, γιατί όμως τόσα χρόνια να παραμένουν ασυντήρητα και εγκαταλελειμμένα; Καλώς ή κακώς η νοοτροπία της γραφειοκρατίας δεν μπορεί να περιορίσει τα συναισθήματά για το μέρος αυτό ούτε τη φαντασία μας ακόμα κι αν κάποιοι θελημένα ή άθελά τους αφήνουν τα ιστορικά κτίσματα να καταρρέουν στο υπέροχο αυτό σύμπλεγμα κτιρίων σε θάλασσα και ακτή όπου συνδυάζεται η ανθρώπινη φαντασία και δημιουργία με το περιβάλλον και τα φυσικά φαινόμενα.
Ευχαριστίες στον κύριο Γιώργο Τζεδάκη για τις λήψεις και τον χρόνο του για κινηματογράφηση της περιοχής για το κανάλι youtube “Μια Σταγόνα Ροδίτικης Ιστορίας” ώστε να αποδοθεί με άλλη διάσταση η ομορφιά του τοπίου και του περιβάλλοντος χώρου. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το συγκεκριμένο κανάλι στο youtube https://www.youtube.com/channel/UCV1PU_RAXZ2dg2JX7OkYhYg όπου δημιουργήθηκε το ομώνυμο βίντεο επεισόδιο Νο 40 https://youtu.be/l_3aM35vJL8 στον παρακάτω σύνδεσμο με το Τραμπολίνο της Ρόδου αλλά και άλλα μικρά ή μεγάλα θαύματα που υπάρχουν στο νησί μας.
Ελένη Ν. Καραγιάννη