Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα αναβιώσει την 14η Μαρτίου 2023 υπόθεση με κατηγορούμενους τους κ.κ. Δημήτρη Τσίκκη και Δημήτρη Καρατζιά, που κρίθηκαν ένοχοι πρωτοδίκως με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων για ηθική αυτουργία σε ανεπίτρεπτη μεταβολή χρήσης δάσους και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 μηνών με τριετή αναστολή.
Αθώος κρίθηκε από τον πρώτο βαθμό ένας ιδιώτης φερόμενος ως αυτουργός.
Kατηγορήθηκαν ειδικότερα ως υπαίτιοι του ό,τι στη Ρόδο, την 17η Ιουνίου του 2016 ο πρώτος κατηγορούμενος (που κρίθηκε αθώος), στη θέση «Λουκά βουνό» της περιφέρειας Καλυθιών του Δήμου Ρόδου, κατ’ εντολή του δεύτερου κατηγορουμένου, απέρριψε σημαντική ποσότητα λυματολάσπης, την οποία μετέφερε με φορτηγό, παραβλάπτοντας με αυτό τον τρόπο την κατά προορισμό χρήση του δάσους καθώς η περιοχή καλυπτόταν από φρυγανώδη και δασική βλάστηση.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ και ο τρίτος κατηγορούμενος ως αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο φέρονται να έδωσαν εντολή στον πρώτο κατηγορούμενο να προβεί στην τέλεση του αδικήματος.
Θυμίζουμε ότι έχουν αθωωθεί τέσσερα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΥΑ Ρόδου που είχαν κατηγορηθεί για περιβαλλοντικές παραβάσεις εξαιτίας της εναπόθεσης ακατέργαστης λυµατολάσπης από την επεξεργασία των ακαθάρτων στην περιοχή «Λούκα» του πρώην Δήµου Καλλιθέας.
Η παραγόµενη λυµατολάσπη από τον βιολογικό της Ρόδου κατέληγε σε παράνοµους ΧΑΔΑ στ’ Αφάντου, στην Κάµειρο, στη Νότια Ρόδο και στον Αρχάγγελο και µετά τη διακοπή της λειτουργίας τους από το 2011 εναποτίθετο πλέον στην περιοχή «Λούκα».
Η παραγόµενη από τον βιολογικό λυµατολάσπη, όπως υποστηρίζει η ΔΕΥΑ Ρόδου, αφυδατώνεται και δεν είναι τοξική ούτε και περιέχει βαρέα µέταλλα διότι στο δίκτυο αποχέτευσης της Ρόδου δεν είναι συνδεδεµένες βιοµηχανίες, όπως συνέβαινε στην Ψυτάλεια.
Περιέχει παθογόνους οργανισµούς, η οσµή της είναι δυσάρεστη αλλά θεωρούν ότι δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία.