Ειδήσεις

Γιάννης Χατζής: Το ελληνικό ξενοδοχείο επιβεβαιώνει σταθερά τον ρόλο του ως πυλώνας εθνικής αυτοπεποίθησης, μέσα σε ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς

Σε κείμενο του για τον τουρισμό και τα ελληνικά ξενοδοχεία ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Χατζής αναφέρει τα εξής: Ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί διαχρονικά τον ισχυρότερο κινητήρα της εθνικής οικονομίας. Με πάνω από 50% συμμετοχή στον τουριστικό πλούτο της χώρας, ο ξενοδοχειακός κλάδος στηρίζει όχι μόνο την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και τις οικογένειες 220.000 εργαζομένων σε αυτόν (πηγή: ΙΤΕΠ). Αυτή η επιτυχία δεν οφείλεται μόνο στις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας. Οφείλεται κυρίως στους ανθρώπους του: στους επιχειρηματίες και στους εργαζομένους που δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό για να κάνουν τη χώρα μας έναν κορυφαίο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.

Γι’ αυτό και η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΚΣΣΕ) που υπογράφηκε μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) είναι ένα ακόμη ορόσημο σε μια πορεία επιτυχιών. Η συμφωνία αυτή, η οποία θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, αντανακλά τη δέσμευσή μας για έναν βιώσιμο και δίκαιο ξενοδοχειακό κλάδο, όπου η ανάπτυξη συνδυάζεται με την κοινωνική υπευθυνότητα.

Στα 1.000 ευρώ ο βασικός μισθός ξενοδοχοϋπαλλήλων
Η νέα σύμβαση προβλέπει μέση αύξηση των βασικών μισθών κατά 5% το 2025 και 3% το 2026, με τον βασικό μισθό στην κατηγορία Α΄ να διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ, ενώ στην κατηγορία Δ΄ στα 950 ευρώ. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός στον ξενοδοχειακό κλάδο θα είναι τουλάχιστον 14,5% υψηλότερος από τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό.

Με άλλα λόγια, εμείς, ως κλάδος, διαμορφώνουμε ένα εργασιακό πλαίσιο που βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις, προσφέροντας αξιοπρεπείς αμοιβές σε έναν κλάδο που αποτελεί τον κορμό της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, για πρώτη φορά, εισάγεται ένας μηχανισμός διαφοροποίησης των μισθών με βάση τις οικονομικές δυνατότητες κάθε ξενοδοχειακής επιχείρησης, εξασφαλίζοντας ότι η ανάπτυξη θα αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του κλάδου. Η σημασία, όμως, της νέας σύμβασης δεν σταματά στις αυξήσεις. Με την ίδρυση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αποκτούν έναν νέο πυλώνα ασφάλισης, με εργοδοτική συνεισφορά 2% επί του βασικού μισθού.

Αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο ιδιωτικό ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης στη χώρα, δημιουργώντας ένα επιπλέον δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζομένους και ενισχύοντας την προσέλκυση νέων επαγγελματιών στον κλάδο. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνουμε ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος δεν είναι απλώς εργοδότης, αλλά ένας κλάδος που χτίζει το μέλλον των εργαζομένων του. Η νέα συλλογική σύμβαση δεν είναι μια μεμονωμένη επιτυχία. Είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλουμε για έναν τουρισμό σύγχρονο, ποιοτικό και δίκαιο για όλους.

Το 2024 τα τουριστικά έσοδα προσεγγίζουν τα 22 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας καταλυτικά στη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που συνιστά ένα από τα κρισιμότερα διαρθρωτικά προβλήματα της εθνικής οικονομίας. Για να διατηρηθεί αυτή η δυναμική, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ανθρώπους που εργάζονται στον τουρισμό, να προσφέρουμε καλές συνθήκες απασχόλησης και να διασφαλίζουμε ότι η ανάπτυξη διαχέεται σε όλη την ελληνική κοινωνία.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος δεν είναι μόνο αριθμοί και στατιστικές. Είναι άνθρωποι, επιχειρήσεις, τοπικές κοινωνίες που εργάζονται μαζί για ένα καλύτερο μέλλον. Και εμείς, οι ξενοδόχοι της χώρας, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, να επενδύουμε στις αστείρευτες δυνατότητες του τουρισμού μας, να επενδύουμε στην Ελλάδα. Το ελληνικό ξενοδοχείο επιβεβαιώνει σταθερά τον ρόλο του ως πυλώνας εθνικής αυτοπεποίθησης, μέσα σε ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς.

Πηγή: kathimerini.gr 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου