Τον χειμώνα είτε τον λατρεύεις, είτε τον μισείς. Όπως και να ‘χει, όμως, είναι η εποχή που κάνει περισσότερο κρύο και αναζητούμε λύσεις για να ζεσταθούμε.
Εντάξτε στην διατροφή τις παρακάτω τροφές για να σας ζεστάνουν τις κρύες ημέρες του χειμώνα.
Ενυδάτωση…. Νερό,

Ζεστά Αφεψήματα, Καφές και Ρόφημα Κακάο
Η επαρκής ενυδάτωση εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Όταν αφυδατώνεται το σώμα μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος και κρυώνουμε.
Tip: Τον χειμώνα οι περισσότεροι δυσκολεύονται να καλύψουν τις απαιτήσεις του σώματος σε υγρά, λόγω χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και μια ιδανική λύση είναι τα ζεστά αφεψήματα (τσάι, χαμομήλι, τίλιο κ.α.). Προσθέστε και λίγο μέλι και αποτελεί μοναδικό ρόφημα για όλες τις ώρες.
Σούπες
Είναι ιδανικές σε καθημερινή κατανάλωση τις κρύες ημέρες του χειμώνα καθώς είναι ένα γεύμα με χαμηλό θερμιδικό φορτίο, πλούσιες σε νερό που συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού και μπορεί να είναι ως πρώτο πιάτο συνοδευτικά ή ως κυρίως γεύμα όταν περιέχει κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί, ή φασόλια.
Tip: Προσθέστε στις σούπες λεμόνι και πιπέρι και η γεύση θα απογειωθεί και θα σας κρατήσει ζεστούς.
Καυτερά μπαχαρικά
Ενισχύουν τον βασικό μεταβολισμό μέσω της αύξησης των καύσεων λόγω της αυξημένης θερμογεννετικής δράσης τους.
Αποξηραμένα φρούτα
δαμάσκηνα, σύκα, ξηροί
καρποί και σταφίδες
Αποδίδουν συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας κρατώντας τα επίπεδα των καύσεων σταθερά με αποτέλεσμα τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας του οργανισμού.
Μέλι
Το μέλι είναι φύσει ζεστό και συνιστά μία υπερτροφή με θερμαντικές ευεργετικές ιδιότητες, που το καθιστούν ένα πολύτιμο σύμμαχο-γιατρικό κατάλληλο για τα κρυολογήματα και τις ιώσεις. Φυσικά, οι χρήσεις του είναι πολλές αλλά μπορείτε να το απολαύσετε σε ένα τσάι και να το συνδυάσετε το με την εξίσου θερμαντική κανέλλα.
Μικρά και συχνά γεύματα: Παρέχουν στον οργανισμό το ποσό ενέργειας που χρειάζεται για τις καύσεις διατηρώντας σε σταθερά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματος.
Ενίσχυση της διατροφής με υδατάνθρακες: Αποτελούν το κυριότερο καύσιμο του οργανισμού. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και άμυλο και αποδίδουν ενέργεια με αργό και σταθερό ρυθμό. Εκτός των άλλων διεργασιών, την ενέργεια αυτή την αξιοποιεί ο οργανισμός σταδιακά και για τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε σταθερά επίπεδα.
Tip: Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης όπως μακαρόνια ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ολικώς ή μερικώς ρύζι, πλιγούρι, τραχανάς.
Το σώμα πρώτα
ζεσταίνεται από μέσα
και μετά από έξω!